Tisućljetna simbolika i ljekovitost masline

Hrana i zdravlje / Hranjive tvari prof. dr. sc.   Tea Bilušić nutricionistica

Znanstvenici navode otprilike 126 patoloških mikroorganizama koji ne mogu odoljeti djelovanju spojeva ekstrakta lista masline

Pitoma maslina (Olea europea L.), ta stoljećima stara biljna vrsta, zbog svoje se posebnosti ubraja među najcjenjenije voće. Simbolika ovoga zimzelenog stabla, koje se najčešće susreće uz obale Sredozemlja, znana je ljudima još od davnina. Danas, zbog povećane stope kroničnih oboljenja u razvijenim zemljama, uloga prehrane u prevenciji zdravlja dobiva sve veće značenje. Povećava se broj epidemioloških istraživanja koja daju nove spoznaje o utjecaju sastojaka hrane na ljudsko zdravlje. Mnoga od tih istraživanja usmjerena su i na maslinu, o kojoj se više ne priča samo u simboličkom smislu nego se znanstveno potvrđuju njezina prehrambena i ljekovita vrijednost. Premda je uglavnom plod taj koji se najviše koristi, bilo za dobivanje maslinova ulja bilo za proizvodnju stolnih maslina, komercijalno se sve više počinje cijeniti i drugi dio biljke - list.

Biogenetsko svojstvo transformacije

List masline krije brojna ljekovita svojstva, a poznato je da su ga još i drevni Egipćani koristili prilikom mumificiranja faraona. Pojava sve otpornijih bakterijskih vrsta, što je zasigurno dijelom posljedica i nekontrolirane konzumacije antibiotika te posljedičnih mutacija mikroorganizama, postala je sve veća prijetnja učinkovitoj borbi protiv patogena. Stoga je potraga za prirodnim spojevima koji se mogu koristiti kao alternativa antibioticima danas jako popularna. Naravno, uvjet da bi se ti spojevi mogli koristiti u terapeutske svrhe je dokaz o njihovoj sigurnosti za zdravlje čovjeka, kao i njihova bioraspoloživost (stupanj u kojem neki nutrijent ili biološki aktivan spoj iz hrane postaje dostupan ciljnom tkivu nakon unosa u organizam).

Poznato je da je ekstrakt lišća masline, taj djelotvorni, prirodni i netoksični proizvod, u narodu prisutan već tisućama godina, iako se prvi dokumentirani podaci njegove medicinske primjene vezuju uz 1850. godinu, kad je bio korišten u liječenju malarije i gripe. Ljudi su ga koristili i ne znajući objasniti prirodu njegova ljekovitog djelovanja.

Najaktivniji spoj u lišću masline, uz koji se uglavnom i veže terapeutsko djelovanje, naziva se oleuropein (gorki monoterpenski glukozid koji pripada grupi spojeva poznatih kao sekoiridoidi, koji sadrže ugljikohidratne komponente u obliku D-glukoze). Taj spoj do te je mjere netoksičan da znanstvenici nisu uspjeli odrediti ni toksičnu, a niti letalnu-smrtonosnu (LD50) dozu. Oleuropein i produkti njegove hidrolitičke razgradnje posjeduju iznimno jako antimikrobno djelovanje. U važne sastojke lista masline s antimikrobnim djelovanjem ubraja se i spoj oleuropezid.

Uzimajući u obzir činjenicu da je lišće masline tisućama godina bilo korišteno kao prirodni lijek, neki znanstvenici smatraju da se kemijska struktura oleuropeina najvjerojatnije "prilagođavala" mutacijama mikroorganizama, što nije slučaj kod sintetskih antibiotika. To se povezuje s prirodom iridoidnih spojeva, koji se odlikuju izrazitom nestabilnošću, pri čemu se jedan spoj vrlo lako transformira u drugi. Upravo se to biogenetsko svojstvo transformacije povezuje s terapeutskim djelovanjem.

Širok spektar aktivnosti

Znanstvenici navode oko 126 patogenih mikroorganizama osjetljivih na djelovanje spojeva prisutnih u listu masline, poput bakterija uzročnika upala u probavnom i dišnom sustavu (Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Salmonella typhi, Vibrio parahaemolyticus, Staphylococcus aureus, Vibrio cholerae, Vibrio alginolyticus).

Oleuropein i hidroksitirozol pokazuju antimikoplazmatsku aktivnost, inhibirajući rast vrsta Mycoplasma hominis (uzročnik infekcija urogenitalnog sustava), Mycoplasma fermentans (bakterija koja se povezuje s HIV infekcijom) i Mycoplasma pneumoniae (uzročnik atipične upale pluća). Bakterije iz skupine mikoplazmi karakteristične su po nedostatku stanične stjenke, što ih čini otpornima na mnoge antiobiotike. Oleuropein i hidroksitirozol antimikoplazmatsku aktivnost pokazuju već pri vrlo malim koncentracijama.

Dostupna literatura navodi vrlo širok spektar bolesti za koje se smatra da se njihovi simptomi mogu ublažiti korištenjem ekstrakta lista masline. Tako se, primjerice, navodi preventivno djelovanje na bolesti krvožilnog sustava, dijabetes, sindrom kroničnog umora, metabolički sindrom (tzv. sindroma X), hepatitis, upalna oboljenja, virusna oboljenja (Epstein-Barr virus). Zanimljivo je da je, prema podacima znanstvenih istraživanja objavljenih u priznatim stručnim časopisima, ekstrakt lista masline (posebno spoj oleuropein) pokazao anti-HIV aktivnost blokirajući djelovanje HIV virusa. Posebno dobri rezultati zabilježeni su u slučajevima sindroma kroničnog umora i fibromijalgije. Preporučena dnevna doza za preventivno djelovanje uključuje jednu ili dvije kapsule dnevno, koje uglavnom sadrže do 500 mg oleuropeina.

Predmnijevani mehanizmi djelovanja

Za spojeve prisutne u listu masline općenito se smatra da jačaju imunosni sustav, povećavaju energiju organizma, posjeduju antivirusno, antiparazitsko, antibakterijsko i antifungalno (protiv gljivica) djelovanje, smanjuju ili čak posve uklanjaju mnoge zdravstvene probleme, smanjuju krvni tlak, koncentraciju šećera u krvi te razinu LDL-a (tzv. loš kolesterol) u krvnom serumu. Smatra se da ti spojevi imaju izražena i antiooksidacijska svojstva, tj. sprječavaju oksidaciju LDL-a koji se povezuje s nastajanjem plakova na stjenkama krvnih žila.

Iako mehanizam djelovanja glavnog sastojka ekstrakta - oleuropeina kao antivirusnog agensa nije u potpunosti objašnjen, postoji nekoliko predloženih mehanizama djelovanja. Smatra se da djeluje na proces sinteze specifičnih aminokiselina nužnih za životni ciklus virusa, zatim na proces virusne infekcije aktiviranjem imunološke obrane zaražene stanice putem direktne stimulacije fagocitoze i neutralizacijom stvaranja enzima bez kojih retrovirusi gube svoje djelovanje (reverzne transkriptaze i proteaze). Uz to, ulazi u zaraženu stanicu, gdje uzrokuje nepovratnu inhibiciju (kočenje) umnožavanja virusa, usporava ili sasvim onemogućuje djelovanje brojnih enzima bakterijske stanice, pokreće krug oštećenja na staničnoj membrani, što utječe na njezino svojstvo propusnosti i otpuštanje sastojaka iz citoplazme, koči djelovanje enzima lizozima i nukleaza, nepovratno inhibira DNA polimerazu II i DNA polimerazu III holoenzima.

Drugi važan sastojak ekstrakta je elenolna kiselina (produkt hidrolitičkog cijepanja oleuropeina), koja pokazuje najjače antivirusno djelovanje u lužnatom mediju (pH 7,5), koji je vrlo sličan pH vrijednosti krvi čovjeka (pH 7,35 - 7,45). Njezino djelovanje mogu poništiti slobodne aminokiseline koje cirkuliraju u krvi (poput lizina, triptofana, cisteina, serina i histidina), pa se preporučuje preparat elenolne kiseline uzimati sat do dva prije ili poslije jela. U nekih pojedinaca bili su zabilježeni i simptomi detoksikacije. Nakon što aktivne komponente ekstrakta uzrokuju uništenje mikroba (virusa, bakterije, parazita), mogu uslijediti resorpcija nastalih toksina u stanice organizma i alergijska reakcija. Taj fenomen javlja se ako spojevi iz ekstrakta brzo uklone velik broj štetnih mikroba. Ti posve prirodni simptomi mogu uključivati glavobolju, blage alergijske promjene na koži i osjećaj umora. Da bi se to izbjeglo, onima koji namjeravaju koristiti ovaj preparat preporučuje se dnevnu dozu postupno povećavati. Udio elenolne kiseline u komercijalnim preparatima ekstrakta lišća masline, koji je inače pet posto, nastoji se povećati čak na 15 posto. Virusi osjetljivi na djelovanje ovog spoja su virus herpesa, gripe, polio virus 1, 2 i 3, virus Moloney sarkoma i Moloney leukemija virus.

Uz oleuropein i produkte njegove razgradnje, spomenimo još jednom i spoj oleuropezid, koji djeluje tako da smanjuje krvni tlak izazivajući širenje krvnih žila, posjeduje antiaritmijski učinak, a znanstvenici tvrde da može pozitivno djelovati i na šećernu bolest.

Još jednom je važno istaknuti da ovi spojevi nisu toksični za čovjeka, a hidroksitirozol ima vrlo visok stupanj bioraspoloživosti, što je dodatna prednost za njegovu primjenu u terapeutske svrhe.

Datum objave članka: 1. 3. 2014.