Kako prepoznati atopijski dermatitis?

promo Dermokozmetika / Njega dječje kože Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Pojava ekcema obično je sezonskog karaktera i ponavlja se u proljeće i jesen, no stanje bolesnika mogu pogoršati emocionalni stresovi

Atopijski dermatitis (atopijski ekcem ili neurodermitis) najčešća je dječja kožna bolest, koja se očituje pojavom crvenila ili mjehurića na koži. Uočavaju se veći ili manji plakovi, koji izazivaju svrbež i čiji je izgled dobar pokazatelj u kojoj je bolest fazi: crveni, mekani i vlažni u početku, a poslije zadebljani, tvrdokorni i suhi. Kožne promjene javljaju se na licu, trupu i ekstremitetima, s tim da lokalizacija najčešće ovisi o dobi:

  • u prvim mjesecima života ekcem najčešće simetrično zahvaća čelo i obraze, te se širi na vlasište, gornji dio tijela, vanjsku stranu ruku i nogu te šake. Koža oko usta i pelenska regija najčešće su pošteđene;
  • tijekom druge i treće godine života izgled ekcema se mijenja i javljaju se karakteristični plakovi uglavnom na vratu, zapešću, u pregibima koljena i laktova i na skočnom zglobu;
  • u kasnijem djetinjstvu i adolescenciji ekcemi obično ostaju u pregibima velikih zglobova, uz promjene na vjeđama, šakama i stopalima.

To su samo najčešći slučajevi, no postoje i drukčiji oblici. Pojava ekcema obično je sezonskog karaktera i ponavlja se u proljeće i jesen, no stanje bolesnika mogu pogoršati emocionalni stresovi.

Suha koža jedan je od osnovnih znakova atopijskog dermatitisa. Suhoća smanjuje zaštitnu funkciju kože, koja postaje osjetljivija i sklona iritaciji. Svrbež je najneugodniji simptom. Može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dijete u svakodnevnim aktivnostima. Uz osnovne znakove bolesti, često se javljaju i komplikacije - sekundarne infekcije bakterijama (najčešće stafilokokima) ili virusima (najčešće virus herpesa), čemu pogoduju suhoća kože i češanje zbog svrbeža.

Posebno prilagođena i sterilna formula

Kod pojave upalnog ekcema pribjegava se primjeni lijekova, posebno kortikosteroidnih krema. No, osjetljivoj atopičnoj koži malenih svakodnevno su potrebne odgovarajuća higijena i njega. Emolijensi se smatraju standardnom terapijom s obzirom na to da su brojne studije potvrdile njihovu učinkovitost u obnavljanju funkcije zaštitne barijere kože i ublažavanju simptoma, kao što su suhoća kože i svrbež.

Dermatološki laboratoriji A-Derma od 1994. razvijaju emolijense koji odgovaraju na specifične potrebe bolesnika s atopijskim dermatitisom. Riječ je o Exomega Control proizvodima, koji sadrže tri djelatne tvari: ekstrakt izdanaka Rhealba® zobi, Filaxerine® i vitamin B3, čije je sinergističko djelovanje usmjereno na prekidanje začaranog kruga u kojem se nalaze bolesnici s atopijskim dermatitisom. Jedinstvena djelatna tvar biljnoga podrijetla, ekstrakt izdanaka Rhealba® zobi, bogata je flavonoidima i saponinima, a ne sadrži mjerljive proteine. Flavonoidi djeluju protuupalno, saponini imunoregulirajuće, a odsustvo mjerljivih proteina onemogućava pojavu alergijskih reakcija.** Filaxerine® i vitamin B3 pomažu obnavljanje barijere kože. 

Osim sastava posebno namijenjenog atopičnoj koži, Laboratoriji A-Derma  uvijek vode računa i o podnošljivosti formula, osobito kad je upitanju iznimno fragilna koža. Da bi ponudili najsigurnije formule na tržištu emolijensa, primjenjuju iznimno siguran proizvodni proces (Sterile COSMETICS® tehnologiju) u kojem se sve odvija u sterilnim uvjetima. Ta je tehnologija omogućila dobivanje konačnih proizvoda koji ne sadrže konzervanse. Tube su opremljene patentiranim hermetičkim sustavom zatvaranja pa proizvod ostaje sterilan cijelo vrijeme uporabe.

Datum objave članka: 1. 12. 2013.
izdvojeni proizvodi