Kako prepoznati atopijski dermatitis?

promo Dermokozmetika / Njega dječje kože Mihaela Vidiček dipl. ing. preh. teh.

Pojava ekcema obično je sezonskog karaktera i ponavlja se u proljeće i jesen, no stanje bolesnika mogu pogoršati emocionalni stresovi

Atopijski dermatitis (atopijski ekcem ili neurodermitis) najčešća je dječja kožna bolest, koja se očituje pojavom crvenila ili mjehurića na koži. Uočavaju se veći ili manji plakovi, koji izazivaju svrbež i čiji je izgled dobar pokazatelj u kojoj je bolest fazi: crveni, mekani i vlažni u početku, a poslije zadebljani, tvrdokorni i suhi. Kožne promjene javljaju se na licu, trupu i ekstremitetima, s tim da lokalizacija najčešće ovisi o dobi:

  • u prvim mjesecima života ekcem najčešće simetrično zahvaća čelo i obraze, te se širi na vlasište, gornji dio tijela, vanjsku stranu ruku i nogu te šake. Koža oko usta i pelenska regija najčešće su pošteđene;
  • tijekom druge i treće godine života izgled ekcema se mijenja i javljaju se karakteristični plakovi uglavnom na vratu, zapešću, u pregibima koljena i laktova i na skočnom zglobu;
  • u kasnijem djetinjstvu i adolescenciji ekcemi obično ostaju u pregibima velikih zglobova, uz promjene na vjeđama, šakama i stopalima.

To su samo najčešći slučajevi, no postoje i drukčiji oblici. Pojava ekcema obično je sezonskog karaktera i ponavlja se u proljeće i jesen, no stanje bolesnika mogu pogoršati emocionalni stresovi.

Suha koža jedan je od osnovnih znakova atopijskog dermatitisa. Suhoća smanjuje zaštitnu funkciju kože, koja postaje osjetljivija i sklona iritaciji. Svrbež je najneugodniji sim-ptom. Može biti tako intenzivan da remeti san i ometa dijete u svakodnevnim aktivnostima. Uz osnovne znakove bolesti, često se javljaju i komplikacije - sekundarne infekcije bakterijama (najčešće stafilokokima) ili virusima (najčešće virus herpesa), čemu pogoduju suhoća kože i češanje zbog svrbeža.

Posebno prilagođena i sterilna formula

Kod pojave upalnog ekcema pribjegava se primjeni lijekova, posebno kortikosteroidnih krema. No, osjetljivoj atopičnoj koži malenih svakodnevno su potrebne odgovarajuća higijena i njega. Emolijensi se smatraju standardnom terapijom s obzirom na to da su brojne studije potvrdile njihovu učinkovitost u obnavljanju funkcije zaštitne barijere kože i ublažavanju simptoma, kao što su suhoća kože i svrbež.

Dermatološki laboratoriji A-Derma od 1994. razvijaju emolijense koji odgovaraju na specifične potrebe bolesnika s atopijskim dermatitisom. To su Exomega proizvodi s ekstraktom izdanaka Rhealba® zobi, koji imaju protuupalno i imunoregulacijsko djelovanje, te su potpuno sigurni za primjenu jer u njima nema mjerljivih proteina. Sadrže Filaxérin® (kompleks sastavljen od 10-HDA i omega 6 masnih kiselina) i vitamin B3, koji rekonstruiraju i jačaju zaštitnu barijeru kože.

Osim sastava posebno namijenjenog osjetljivoj atopičnoj koži, Laboratoriji A-Derma razvili su i patentirali sustav potpuno hermetičkog zatvaranja (D.E.F.I - Device for Exclusive Formula Integrity), odnosno osmislili najučinkovitiju i ujedno najsigurniju formulu na tržištu emolijensa - A-Derma Exomega D.E.F.I proizvode. Da bi to postigli, koristili su jedinstvenu tehnologiju proizvodnje sterilne kozmetike koju je razvila i patentirala tvrtka Pierre Fabre. Ta tehnologija omogućuje proizvodnju sterilnih formula koje ne sadrže konzervanse niti tvari koje djeluju kao konzervansi, nego sadrže samo najvažnije tvari nužne atopičnoj i vrlo suhoj koži, uključujući i tri djelatne tvari - ekstrakt izdanaka Rhealba® zobi, Filaxerine® i vitamin B3.

Usvajanjem tehnologije sterilne kozmetike, Exomega D.E.F.I emolijentna krema i Exomega D.E.F.I emolijentni balzam postaju prvi sterilni emolijensi s 0 posto konzervansa i tvari koje djeluju kao konzervansi dopuštenih od ANSM-a*, a koji se koriste u kozmetičkoj industriji.
__________________________
* Agence nationale de sécurité du médicament et des produits de santé - Nacionalna agencija za sigurnost medicinskih i zdravstvenih proizvoda.

Datum objave članka: 1. 12. 2013.