Nesteroidni antireumatici u središtu pozornosti

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi prof. dr. sc.   Simeon Grazio dr. med., spec. fizijatar i reumatolog

Ako vam nešto nije jasno, zatražite savjet liječnika ili ljekarnika, osobito ako istodobno uzimate nekoliko lijekova ili imate druge zdravstvene probleme

Vjerojatno je svatko od nas, kad je osjetio glavobolju, posegnuo za nekim lijekom protiv bolova. Jedan ili dva su bezopasna, ali što ako ga uzimate svakodnevno kako biste ublažili reumatske bolove. Istražili smo novosti na tom području.

Višestruka pomoć

Lijekovi protiv bolova i upale su sredstva koja mogu biti spasonosna za mnoge osobe koje imaju artritis. Osim koristi zbog smanjenja boli i upale, pacijentima omogućuju da vježbanjem održe ili poboljšaju pokretljivost zglobova i jačaju mišiće. Iako se ne koriste radi smanjenja osjećaja zabrinutosti i depresije, ni ti se učinci ne mogu zanemariti, a posljedica su popuštanja boli.

Kako djeluju NSAR

Glavni lijekovi koji se koriste u reumatologiji su nesteroidni antireumatici (NSAR). Uz smanjenje boli, imaju učinak na smanjenje upale, pa na taj način indirektno umanjuju osjećaj boli. Djeluju blokirajući produkciju prostaglandina, kemijske tvari koja u našem organizmu ima nekoliko funkcija, a jedna od najvažnijih je da pogoduju razvoju upale.

Doza i način primjene ovise o brojnim čimbenicima, kao što su jačina simptoma, njihova proširenost, koegzistirajuće bolesti ili rizik za nuspojave. Bolesnici nerijetko ne uzimaju prave doze lijeka, pa ih se u mnogim slučajevima olako odbacuje kao neučinkovite. Neki ljudi boje se uzeti dovoljnu dozu lijeka zbog straha da će njihovo tijelo razviti naviku ili da kod ponovnog uzimanja neće dobro djelovati. To nije obilježje nesteroidnih antireumatika nego primjene opioidnih analgetika, osobito onih jakih.

Neželjeni učinci

Uz pozitivne učinke, svi lijekovi imaju i one neželjene, koji se češće javljaju kod dugotrajnijeg uzimanja većih doza lijeka. Najvažnije nuspojave vezane su uz gornji dio probavnog sustava.

U novije vrijeme mnogo se govori i piše o štetnosti nesteroidnih antireumatika na srčano-žilni sustav. Provedene su kliničke studije na novoj vrsti nesteroidnih antireumatika, koji poštedno djeluju na gornji dio probavnoga sustava, jer selektivno blokiraju enzim ciklooksigenazu-2 (COX-2), važan u razvoju tih nuspojava. Stoga se ti lijekovi nazivaju COX-2 selektivni inhibitori.

U studijama je zabilježeno smanjenje nuspojava u probavnom sustavu, ali i povećana učestalost kardiovaskularnih događaja (inzult, srčani infarkt), pa su neki od tih lijekova povučeni s tržišta (npr. rofekoksib). To je usmjerilo veću pozornost na nuspojave nesteroidnih antireumatika. Pojedine studije pokazale su da uzimanje i nekih starijih, neselektivnih nesteroidnih antireumatika može rezultirati povišenim rizikom za kardiovaskularne nuspojave. Međutim, u ocjeni rezultata studija moramo biti kritični.

Glavni lijekovi koji se koriste u reumatologiji su nesteroidni antireumatici. Uz smanjenje boli, imaju učinak na smanjenje upale, pa na taj način indirektno umanjuju osjećaj boli

Odluke u medicinskoj praksi najviše donosimo prema rezultatima tzv. medicine temeljene na dokazima. Prema hijerarhiji dokaza, najvrjednije su prospektivne randomizirane kontrolirane studije, koje omogućuju da, prateći grupu bolesnika, nepristrano utvrdimo razlike u učincima i nuspojavama između onih koji dobivaju lijek i onih koji dobivaju lažni lijek (placebo). Nedvojbeno je dokazano da neki COX-2 selektivni NSAR povisuju rizik za kardiovaskularne nuspojave.

Međutim, u javnosti se nerijetko senzacionalistički piše o rezultatima studija za koje se navode snažni dokazi o istom takvom učinku standardnih nesteroidnih antireumatika. To nije istina. Naime, iako postoje indicije da je to tako, rezultati studija nemaju dovoljnu znanstveno-stručnu snagu, nego je riječ o tzv. rertrospektivnim studijama. Dakle, u grupi bolesnika s inzultom ili infarktom retrogradno se promatralo jesu li ili nisu bili izloženi nekom potencijalno rizičnom čimbeniku (npr. jesu li uzimali NSAR). Međutim, takav pristup ima nedostatke koji ograničavaju vjerodostojnost rezultata.

SAVJETI ZA SIGURNU UPOTREBU ANALGETIKA I NESTEROIDNIH ANTIREUMATIKA

- sastavite listu svih lijekova i preparata koje uzimate;
- posavjetujte se sa svojim liječnikom ako bol ne nestane nakon nekoliko dana te ako su lijekovi koje uzimate bez recepta neučinkoviti ili izazivaju bilo kakve ozbiljnije popratne pojave;
- slijedite upute o uzimanju lijeka, pazeći na dozu i vrijeme uzimanja; uzima li se uz obrok, prije ili poslije njega i smijete li dok ga pijete konzumirati alkohol;
- ako ste zaboravili uzeti lijek, nemojte bez provjere u uputi ili bez savjeta s liječnikom to nastojati nadoknaditi uzimanjem dvostruke doze sljedeći put;
- pazite da se nenamjerno ne predozirate uzimajući uz redoviti lijek previše drugih, koji također sadrže isti lijek ili spadaju u istu grupu lijekova, jer se tako povisuje rizik za nastanak nuspojava.

Slobodna prodaja

Neki od nesteroidnih antireumatika (npr. acetilsalicilna kiselina, ibuprofen u malim pojedinačnim dozama) mogu se nabaviti bez recepta. Za većinu je ipak potrebna preporuka liječnika.

Kako je aktivna tvar u lijekovima koji se mogu dobiti bez recepta prisutna u malim količinama, opasnost od ozbiljnih nuspojave je mala. Za nesteroidne antireumatike, uostalom kao i za većinu drugih lijekova, generalna je preporuka da se koriste u najmanjoj, a još učinkovitoj dozi. No, ne smije se zbog straha od mogućih nuspojava stvarati iracionalan strah i odbaciti ih.

Biti dobro informiran

Uputa za lijek jedan je od izvora informacija za bolesnika. Uvijek treba provjeriti što piše na kutiji, odnosno u uputi, kakav je sastav i kakve još biljne ili nutritivne dodatke sadrži. Proizvođači su dužni prenijeti u uputu sve izmjene do kojih dođe u znanstvenoj javnosti, a vezane su uz lijek.

Ako vam nešto nije jasno, zatražite savjet liječnika ili ljekarnika, a osobito ako istodobno uzimate nekoliko lijekova ili imate druge zdravstvene probleme. Vaš liječnik će vas također savjetovati što učiniti ako sredstva protiv boli ili upale koje uzimate nemaju dostatan učinak.

Pri korištenju analgetika i nesteroidnih antireumatika u obzir treba uzeti i mogućnost maskiranja boli. Koristeći ih, pacijenti katkad preopterete zglobove i tako ih mogu dodatno oštetiti.

Provjera učinkovitosti i sigurnosti liječenja

Ako već neko vrijeme koristite lijekove koji se izdaju bez recepta, trebate posjetiti svog liječnika kako bi on provjerio je li to liječenje odgovarajuće i sigurno. Bolesnike na dugotrajnom liječenju važno je provjeriti najmanje jednom godišnje, a oboljele od upalnih reumatskih bolesti i češće. Na taj način liječnik dobiva bolji uvid u njihovo zdravstveno stanje te ocjenjuje djelotvornost i potrebu za eventualnom promjenom terapije. Jedan od razloga promjene lijeka može biti i dostupnost novih lijekova čija je učinkovitost bolja, a rizik od nuspojava manji.

U svakom slučaju, pronalaženje optimalna lijeka za svakog pacijenta nije kraj cijele priče. Za svaki lijek provode se istraživanja i nakon pojave na tržištu, i svakodnevno prate učinci, osobito nuspojave pri svakodnevnoj kliničkoj primjeni.

Datum objave članka: 1. 2. 2007.