Oprezno s opeklinama u djece

Bolesti i stanja / Kirurgija prim. dr. sc.   Antun Kljenak dr. med., FEPS, spec. dječje kirurgije

Opekline u djece uvijek se dogode iznenada, a nepoželjnim posljedicama mogu potpuno izmijeniti tijek djetetova života

Opće je poznato da opsežne opekline spadaju u skupinu najsloženijih, često i po život opasnih ozljeda. Kad su posrijedi opekline manjih površina tijela, ljudi olako zanemaruju činjenicu da ni one nisu bezazlene, jer nepravilnim liječenjem mogu stvoriti velike brige.

U stručnoj literaturi opekline su podijeljene prema uzroku nastanka na: oparotine, opekline plamenom, kontaktne opekline, opekline električnom energijom, kemijske opekline, opekline nastale radijacijom i opekline uzrokovane eksplozivnim tvarima. Svaka grupa opeklina ima svoje posebnosti.

Svaka opeklina, bilo da je uzrokovana ugrijanim predmetom ili tekućinom, vatrom, suncem, kemikalijama, električnom energijom ili drugim sredstvima, ima zajednička svojstva: na oštećenu kožu lako se nastane opasni mikroorganizmi, a infekcija preko otvorene površine kože prodorom u krv može zakomplicirati tijek liječenja.

Za sve vrijedi zlatno pravilo: mlaz hladne vode najbolja je prva pomoć! Lokalni antiseptik i čista gaza dodatno su od koristi ako se pravodobno primijene. Nije naodmet naglasiti i da je nakon pružene prve pomoći na mjestu ozljede uvijek mudro potražiti savjet i procjenu iskusnog liječnika.

Porazna statistika

Kirurzi Klinike za dječje bolesti Zagreb KBC-a Sestara milosrdnica u analiziranom desetogodišnjem razdoblju liječili su ambulantno ili bolnički ukupno više od 2000 djece. U grupi hospitaliziranih pacijenata 60 posto liječeno je konzervativno uz primarnu toaletu, a njih 40 posto zahtijevalo je agresivnije kirurško liječenje. U analiziranim podacima udio opeklina uzrokovanih tekućinom (voda, kava, mlijeko, juha, čaj...) činio je 81 posto.

Više od 85 posto pacijenata hospitaliziranih zbog opeklina bilo je u najmlađoj dobnoj skupini, tj. u dobi od 0 do šest godina. Čak 83,2 posto ozljeda dogodilo se u kući, najčešće u kuhinji (60 posto) i često uz nazočnost odrasle osobe (58 posto).

Procjenjuje se da na jednu hospitaliziranu opeklinu dolazi oko 100 manjih opeklina koje se liječe ambulantno, ili su zarasle samoliječenjem.

Najmlađi najizloženiji

Znanstveno je dokazana vjerojatnost da je rizik od opeklina u djece do četiri godine čak osam puta veći nego u drugim dobnim skupinama. Stoga ne čudi podatak da se više od polovice opeklina u djetinjstvu događa u djece mlađe od četiri godine, i to najčešće u vlastitom domu.

Opekline u djece uvijek se dogode iznenada, potpuno neočekivano, a nepoželjnim posljedicama mogu mu potpuno izmijeniti tijek života, jer je dječja koža tanja i osjetljivija od kože odraslih. Srećom, većina opeklina su manjih površina i dubine, lako se liječe jednostavnim medicinskom postupcima i sterilnim previjanjima, i često zacijele unatoč različitim "receptima" narodne mudrosti. No, ipak je velik broj djece ozbiljno opečen, što zahtijeva hospitalizaciju i dugotrajno liječenje.

Zbog osjetljivosti dječje kože i kratkotrajno izlaganje izvoru prekomjerne topline može izazvati duboku opeklinu. Opekline vrućom vodom česte su u djece, a temperatura vode već od 68º C za samo jednu sekundu može izazvati opeklinu trećeg stupnja!


Vrijeme i temperatura zaslužni za nastanak duboke opekline u djeteta (III.stupnja)

temperatura vode

vrijeme

68º C1 sekunda
64º C2 sekunde
60º C5 sekundi
56º C15 sekundi
52º C1 minuta
51º C3 minute
48º C5 minuta
37º Csigurna temperatura


Od liječnika koji prvi pregledava i procjenjuje opeklinu u djeteta očekuje se pravilno trijažiranje pacijenta, tj. procjena je li u mogućnosti (prostorno-vremenski uvjeti, iskustvo, dostupnost prikladna sanitetskog materijala) opeklinu sam izliječiti na primjeren način ili će uputiti dijete u prikladnu ambulantu za liječene opeklina. U primarnoj procjeni liječniku "prvog kontakta" znatno može pomoći pridržavanje jasnih načela koja specificiraju opekline, a koje zbog svojih karakteristika zahtijevaju obvezno liječenje i njegu u specijaliziranom centru za dječje opekline.

Kad je jako ozbiljno

Prema preporukama Američkog društva za opekline (The American Burn Association) i Američkog kirurškog društva (American College of Surgeons) u praksi je potrebno dosljedno primjenjivati načela da sve opekline s jednim ili više od jednog od niže navedenih parametara zahtijevaju obvezno liječenje i njegu u specijaliziranom centru za dječje opekline. To su:

  • opeklina II. i III. stupnja od 10 ili više posto ukupne površine kože (TBSA - total body surface area) kod djece mlađe od 10 godina;
  • opekline II. ili III. stupnja površine veće od 20 posto ukupne površine kože u svim dobnim skupinama od 0 do 18;
  • opekline III. stupnja površine veće od 5 posto ukupne površine kože u svim dobnim skupinama od 0 do 18;
  • opekline II. i III. stupnja koje zahvaćaju lice, ruke, stopala, spolovilo, međicu ili veće zglobove;
  • opekline električnom strujom;
  • kemijske opekline s mogućim ozbiljnim funkcionalnim i kozmetskim posljedicama;
  • inhalacijske opekline;
  • opekline manjih površina kod pacijenata kod kojih je zbog postojećih medicinskih problema otežan liječnički postupak;
  • združene mehaničke i termičke opekline (nose povećan rizik od komplikacija); djeca s opeklinama čije je liječenje započeto u bolnicama bez kvalificirana osoblja i potrebne opreme za njegu trebaju se premjestiti u prikladan centar za opekline;
  • nemogućnost ili izrazita otežanost ambulantog liječenja zbog socijalnih, financijskih ili drugih organizacijskih razloga, uključujući slučajeve sumnjive na zlostavljano ili zanemarivano dijete.

PRVA POMOĆ - 10 ZLATNIH PRAVILA ZA RODITELJE

1.   DA, maknite dijete od izvora opekline, opeklinu odmah stavite pod mlaz hladne vode!
2.   DA, provjerite opće stanje djeteta, puls i disanje, pozovite pomoć.
3.   DA, svucite odjeću da spriječite pregrijavanje. Ako se odjeća prilijepila za kožu, hladite sve zajedno.
4.   DA, nakon dovoljno dugog hlađenja opekline pod mlazom hladne vode, hladni vodeni oblog držati do dolaska liječniku.
5.   DA, obvezno konzultirajte liječnika, koji će odrediti dubinu opekline i način liječenja. Katkad se prava dubina opekline može točno procijeniti tek 48 sati nakon ozljede.
6.   NE stavljajte na opeklinu nikakve praškove, masti ili neku drugu "pučku medicinu".
7.   NE bušite opeklinske mjehure, niti odstranjujte mrtvu kožu.
8.   NE stavljajte na opeklinu led ili zaleđene vrećice.
9.   NE dopustite da opeklina bude dodatno kontaminirana - ne kašljite oko opekline i ne dirajte opečeno mjesto nečistim rukama.
10. NE liječite opeklinu bez konzultacije s liječnikom.

Zapamtite: Što je manje znanja o opeklinama, to je više hrabrosti i domišljatosti u "liječenju"!

Kirurška načela u liječenju opeklina

Inicijalnim pregledom kirurg procjenjuje dubinu, veličinu i ozbiljnost opeklinske rane, uz razmatranje mogućnosti utjecaja opekline na sistemske posljedice i traženje pridruženih ozljeda. Kirurški principi njege su: očuvanje života, prevencija i kontrola infekcije, očuvanje vitalnog tkiva, zadržavanje funkcije i pravodobno zatvaranje rane. Program liječenja opeklina možemo odrediti kao provođenje mjera nadoknade tekućine i profilaktične terapije za početne, akutne faze, a slijede postupci tretmana opeklinske rane uz nutritivnu potporu, te kirurški postupci u liječenju duboko opečenih površina.

Smisao medicinskih postupaka temelji se na jednostavnom konceptu: potrebno je prevenirati komplikacije ozljeđivanja. Potencijalne komplikacije opekline moraju se predvidjeti i prepoznati na vrijeme kako bi navedeni postupci liječenja bili uspješni i kako bi se omogućio najpovoljniji oporavak djeteta. Liječenjem u specijaliziranim centrima za liječenje opeklina smanjuje se mogućnost dodatnih komplikacija i skraćuje broj dana potrebnih za izlječenje.

"Pravilo devetke", koje na jednostavan način omogućuje procjenu opečene površine tijela u odraslih, za procjenu u dječjoj dobi nije precizno. Zato se u kliničkoj prosudbi opsega i dubine opekline za dječju dob koriste posebne tablice određivanja postotka opekline (Berkowova formula, metoda po Lundu i Brodweru i dr). Nepoželjne posljedice opeklina umanjuju se pravilnom i na vrijeme započetom njegom, nadoknadom tekućina, uravnoteženom prehranom, sprječavanjem infekcije, odabirom najpovoljnije metode kirurškog liječenja, ranom i kvalitetnom fizioterapeutskom rehabilitacijom i svim drugim načelima suvremenog liječenja. To je moguće osigurati samo uz timski rad i velike napore cijeloga medicinskog osoblja uključenog u liječenje.

U Hrvatskoj su na raspolaganju gotovo sve suvremene kirurške tehnike liječenja opeklina: presadci kože različite debljine kože, laboratorijski uzgojeni keratinociti, Versajet dermoabrazije, primjena Recell "kože u spreju", hidrokoloidni oblozi, "umjetna koža" i dr. Uz to, brojne su tehnike korekcije ožiljaka koji ostaju nakon primarnog zbrinjavanja opekline. U našoj praksi primjenjujemo dermoabraziju, laserske tretmane, preparate protiv ožiljaka, plastično-rekonstrukcijske kirurške korekcije, silikonske gelove i pločice, elastično-kompresijska odijela i mnoge druge up-to-date tehnike.

Datum objave članka: 1. 4. 2012.