Naglašena osjetljivost vlasišta

Dermokozmetika / Njega kose i vlasišta Sanja Postaj mag. pharm.

Problem osjetljiva vlasišta manifestira se subjektivnim simptomima, poput svrbeža, peckanja, zategnutosti..., a bez vidljivih znakova

Možda ste s vremena na vrijeme osjetili svrbež, peckanje, zategnutost ili žarenje vlasišta. Ništa čudno, s obzirom na to da je vlasište svakodnevno izloženo brojnim agresivnim čimbenicima, poput zagađenja, stresa, neprikladnih i/ili pregrubih šampona i tretmana kose, što u konačnici dovodi do slabljenja vlasišta. Problem osjetljiva vlasišta manifestira se subjektivnim simptomima, poput svrbeža, peckanja, zategnutosti, žarenja i bola, a bez vidljivih znakova. Problemu osjetljiva vlasišta najviše su sklone žene izložene pojačanom stresu, koje su ujedno svijetlog fototipa - svijetle kose i nježne kože.

Zanimljivo je da se zbog toga rijetko traži savjet liječnika ili ljekarnika. Najčešće se događa da pacijenti dolaze u ljekarnu ili ordinaciju ponukani nekim drugim problemom. Jedan od vjerojatnih razloga je taj što stanje osjetljiva vlasišta koje svrbi nije praćeno niti jednim objektivnim simptomom ili patologijom (primjerice, prhut, seborejični dermatitis, psorijaza, alopecija…), nego sve ostaje na subjektivnom osjećaju, zbog čega su pacijenti možda neodlučni jer ne znaju kako opisati problem s kojim se susreću. Najčešće izjavljuju da osjećaju svrbež, peckanje, "kosa ih boli", osjećaju zatezanje i kao da im je "preusko" vlasište...

Iako je taj opis prilično neodređen, stanje je u stvari dobro opisano. A koliko je rašireno, svjedoči podatak da se s osjetljivim vlasištem susreće između trećine do gotovo polovice populacije. U prilog tome idu podaci epidemiološke studije provedene na 1011 ispitanika, kojom je utvrđeno da 44 posto ispitanika ima osjetljivo ili vrlo osjetljivo vlasište, karakterizirano spomenutim simptomima. Važno je istaknuti da je najčešće spominjani simptom osjetljiva vlasišta bio svrbež, jer na nj se požalilo čak 38 posto ispitanika.

Doznajte imate li osjetljivo vlasište

Postoje li znakovi prhuti povezani sa svrbežom?

  • ako je vaš odgovor DA - preporuka je Kelual DS šampon - šampon protiv prhuti popraćene crvenilom i svrbežom vlasišta;
  • ako je vaš odgovor NE - izračunajte indeks osjetljivosti pomoću priloženog upitnika.


UPITNIK

Ocijenite postojeće simptome skalom od 0 do 4:

  • svrbež - 0 1 2 3 4
  • peckanje - 0 1 2 3 4
  • zategnutost - 0 1 2 3 4
  • žarenje - 0 1 2 3 4
  • bol - 0 1 2 3 4


Ukupno: ___ bodova

Rezultat:
0 -
Nemam simptoma
1 - Simptomi mi ne smetaju
2 - Simptomi mi malo smetaju
3 - Simptomi mi jako smetaju
4 - Neizdrživo je


Ukupan rezultat 1 - 3 boda: osjetljivo vlasište / preporuka Sensinol šampon
Ukupan rezultat 4 i više bodova: vrlo osjetljivo vlasište / preporuka - Sensinol šampon + odlazak dermatologu.

Dječji šamponi ne rješavaju problem

Za rješavanje problema sve donedavno nije bilo specifičnog tretmana, nego su se većinom preporučivali šamponi s blagom bazom za pranje, zbog čega su pacijenti često posezali za dječjim šamponima kao jamstvom "blagosti". Međutim, dječji šamponi nisu prikladni za pranje vlasišta odraslih. Naime, dječje vlasište karakterizira niska aktivnost žlijezda lojnica, zbog čega je i količina površinskih masnoća na vlasištu mala, a kako su vlasi guste i tanke, dolazi do povećana elektrostatskog naboja. Kako su dječji šamponi prilagođeni upravo tim specifičnostima, njihov je glavni cilj nježno prati i razmrsiti kosu, zbog čega u odraslih neće u dovoljnoj mjeri očistiti masnoću i nečistoće s vlasišta.

Pribjegavalo se i primjeni lokalnih pripravaka s kortikosteroidima, što je također neodgovarajuće i nepotrebno.

Sensinol - ciljano rješenje

Iz Laboratorija Ducray francuske farmaceutske tvrtke Pierre Fabre napokon stiže rješenje - Sensinol šampon. Zahvaljujući polidokanolu, učinkovitom antipruritiku (sredstvo protiv svrbeži), te blagoj bazi za pranje, Sensinol šampon štiti fiziološko stanje vlasišta i ublažava svrbež već nakon prve primjene, odnosno smanjuje njegov intenzitet na pola već nakon tjedan dana primjene. Osim brzoga početnog učinka, Sensinol šampon pokazuje i produljeni učinak, koji traje i do dva tjedna nakon završetka tretmana. Njegovom primjenom uklanjaju se nadražaj i neugodan osjećaj zatezanja, odnosno ponovno uspostavlja prirodna ravnoteža vlasišta.

Sensinol šampon je visoko podnošljiv jer ga odlikuju kvalitete dosad neuobičajene za šampone - ne sadrži mirise, konzervanse, boje, niti alkohol, hipoalergen je, biorazgradiv i ima odlične kozmetičke kvalitete. Dostupan je u pakiranju od 200 ml i opremljen pumpicom za lakše doziranje.

Datum objave članka: 1. 6. 2018.
promo