Ne zanemarujte crvenilo lica

Dermokozmetika / Njega kože odraslih Maja Rančić dipl. ing. preh. teh.

Koža sklona crvenilu vrlo je osjetljiva, pa je poželjno koristiti dermokozmetičke proizvode čije aktivne tvari zadovoljavaju potrebe upravo takvog tipa kože

Zbog ubrzana načina života često se nađemo u situacijama u kojima nam zdravlje i nije prioritet. Nepravilna prehrana, pretjeran stres, emocionalna nestabilnost i ostale negativnosti s kojima se svakodnevno susrećemo ostavljaju vidljive tragove u nama, ali i na našoj koži. Iako se promjena može na prvi pogled činiti samo kao estetski problem, stanje kože ne smijemo zanemariti jer ono može biti pokazatelj problema skrivenih u našem tijelu.

Tragovi stresa najvidljiviji na licu

Od mnogih tragova koje stres ostavlja na našem organizmu, najvidljiviji su oni na licu. Svi smo se katkad našli u neugodnoj situaciji, koju je navala crvenila na našem licu samo još više naglasila. Naime, pod utjecajem neugodnih stresnih situacija naš autonomni (vegetativni) živčani sustav reagira pojačanom funkcijom.

Autonomni živčani sustav, koji nije pod utjecajem naše volje, sastoji se od dvije, po djelovanju suprotne komponente - simpatikusa i parasimpatikusa. Dok simpatikus uzbuđuje naše organe, parasimpatikus ih nastoji smiriti. Obje komponente nalaze se u stalnoj dinamičkoj ravnoteži, a problemi nastupaju kad jedna od tih komponenti, prije svega simpatička, postane dominantna.

Pod utjecajem vanjskih (stres, fizički napor, emocionalni doživljaji...) ili unutarnjih stresora (povišena temperatura, pojačana funkcija štitnjače...) simpatička komponenta vegetativnoga živčanog sustava zbog suženja krvnih žila može za samo nekoliko minuta udvostručiti srčanu frekvenciju ili krvni tlak. Kod pojedinaca koji imaju problema, uglavnom s osjetljivom kožom i kapilarama, kroz sitne krvne žile zahvaćenih regija u tom trenutku prolazi i do četiri puta više krvi negoli kod ostalih, zbog čega nastaje crvenilo, najčešće prolazno.

I neki drugi stimulansi mogu izazvati crvenilo u osjetljivim područjima, kao što su konzumacija jako začinjene hrane, alkohola i kave, cigareta, nedostatak sna, prekomjerno izlaganje suncu, pa bi ih zbog toga trebalo izbjegavati.

Rozaceja - kad povremeno crvenilo postane trajno

Povremeno i stalno crvenilo kože učestaliji su kod svjetlijih tipova osjetljive kože. Češći su kod žena u zrelijim godinama, na području obraza, nosa, brade i čela. Nažalost, sve veći broj odraslih zapaža takve promjene, s tim da ih većina ignorira.

Navedene promjene su, pak, prvi pokazatelji razvoja kronične kožne bolesti, koja ponajprije zahvaća lice, a u rjeđim slučajevima mogu biti zahvaćeni i drugi dijelovi tijela, a naziva se rozaceja (rosacea). Ako se ne tretira, povremeno crvenilo razvija se u trajno crvenilo s pojavom malih, ali vidljivih kapilara koje se povećavaju u broju i veličini (rosacea erythematosa), a moguć je i razvoj upalnih čvorića - papula, prištića i pustula (rosacea papulopustulosa). Kod težih oblika, najčešće kod muškaraca, može nastati gomoljasto bujanje nosa (rinophyma). Rozaceja može zahvatiti i oči, dajući im vodenast i upaljen izgled, praćen osjećajem nadraženosti i peckanja. Vjeđe su otečene i često se razvija konjunktivitis.

S obzirom na to da je rozaceja kronična dermatoza, ne možemo je izliječiti, ali možemo ublažiti njezine simptome i zaustaviti pogoršanje stanja odgovarajućim medicinskim tretmanima i promjenama životnih navika. Da bi oboljeli održali stanje smirenja simptoma, istraživanja su pokazala da se često dugoročno moraju pridržavati terapije koju je propisao liječnik. Uz to, razvijanje zdravih životnih navika, među koje se ubraja i odgovarajuća njega kože sklone nastanku crvenila, uvelike može pomoći ublažavanju i kontroli simptoma.

Koža sklona crvenilu vrlo je osjetljiva, pa zahtijeva svakodnevnu njegu koja će normalizirati i zaštititi mikrocirkulaciju. Stoga je poželjno koristiti dermokozmetičke proizvode čije aktivne tvari zadovoljavaju potrebe upravo takvog tipa kože. Zato, koliko god bili u vremenskoj stisci, nikad ne zaboravite na osnovnu njegu lica, koja podrazumijeva i pravilnu higijenu. Pritom, čišćenje i hidratiziranje dva su koraka koja ne smijete preskočiti.

Antirougeurs linija - za osjetljivu kožu sklonu crvenilu

Kao specijalisti za njegu kože, Avène dermatološki laboratoriji razvili su Antirougeurs liniju koja sadrži niz proizvoda formuliranih prema potrebama osjetljive kože sklone nastanku crvenila. U svim Antirougeurs proizvodima nalazi se ekstrakt veprine obogaćen saponinima, koji djeluje ciljano na mikrocirkulaciju kože sprječavajući nastanak novih kapilara te ima protuupalno djelovanje. Visok udio Avène termalne vode dodatno umiruje žarenje i zatezanje kože. 

Proizvodi Antirougeurs linije smanjuju već postojeće crvenilo kože i sprječavaju pogoršanje stanja. odnosno smiruju osjećaj iritacije i nelagode, pomažu smanjiti intenzitet "topline" kože i štite kožu od UVA i UVB zraka (SPF 30). Primjenjuju se kod lokaliziranoga, prolaznoga i trajnog crvenila.

SVAKODNEVNA HIGIJENA I NJEGA

Antirougeurs Clean Umirujuće mlijeko za čišćenje

Nježno odstranjuje nečistoće i šminku, osvježava i štiti kožu. Pruža trenutačno olakšanje nadraženoj i crvenilu sklonoj koži, uz dugoročni umirujući učinak. Poštuje osjetljivost i udobnost kože sklone crvenilu. Bogat je Avène termalnom izvorskom vodom koja umiruje, djeluje antiiritirajuće i ostavlja trenutačni osjećaj ugode na vašoj koži. Ne ispire se. Preporučuje se nakon dermatoloških tretmana. Za lice i oči.

Antirougeurs JOUR Umirujuća krema i emulzija SPF30 - antioksidans

Namijenjene su regulaciji mikrocirkulacije kože i zaštiti osjetljive kože od agresije izazvane djelovanjem klimatskih utjecaja i sunca (sadrže faktor zaštite SPF 30). Nježno su zelene boje, prekrivaju i neutraliziraju crvenilo lica.

Ciljaju crvenilo kako bi ga trajno smanjile zahvaljujući sljedećim sastojcima:

  • Avène termalnoj izvorskoj vodi - prirodno umirujućoj i nenadražujućoj
  • TRP-REGULIN™ - patentirani djelatni sastojak za bolju toleranciju i smanjenje reaktivnosti kože sklone crvenilu
  • ulje pongamije - za održavanje ravnoteže ekosustava kože
  • dekstran sulfat - dekongestant i vazokonstriktor, za smirenje iritacija i smanjenje crvenila.


Također, sadrže i Sunsitive protection, visoku zaštita SPF 30 uz dodatak antioksidansa (pre-tokoferil), koja štiti i djeluje kao zaštitni štit protiv UVB/UVA zraka, također odgovornih za pojavu crvenila.

Antirougeurs Unify ujednačavajuća njega SPF 30 - antioksidans

Svakodnevnom primjenom umiruje, smanjuje i sprječava crvenilo kože. Univerzalna prirodna nijansa, sadrži biserne svjetlosno reflektirajuće mineralne pigmente za prekrivanje crvenila lica, objedinjavanje i ujednačavanje te blistav ten. Prilagođena za većinu tonova kože. Lagana, nemasna tekstura ostavlja kožu mekom i podatnom tijekom cijelog dana.

INTENZIVNI TRETMAN

Antirougeurs FORT koncentrat

Namijenjen je njezi osjetljive kože s proširenim kapilarama i trajno prisutnim crvenilom. Sadrži visok udjel ekstrakta veprine obogaćenog saponinima koji jača stijenke krvnih žila, sprječava nastanak novih kapilara i normalizira mikrocirkulaciju kože. Primjenjuje se samostalno ili u kombinaciji s lokalnom terapijom te prije i nakon korektivnog tretmana. Tijekom intenzivnog tretmana u trajanju od tri mjeseca smanjuje vidljivost proširenih kapilara i crvenila kože. Ne sadrži parabene i parfeme. Nanosi se ujutro i/ili navečer na područja lica zahvaćena crvenilom.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 12. 2019.
promo
izdvojeni proizvodi