Probiotička kultura iz peludi

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Kiril Petkov znanstveni istraživač i inovator

Znanstvena istraživanja dokazala su da probiotik GLB44 može usporiti rast i razvoj patogenih bakterija te da je učinkovit i u području normalizacije vaginalnih infekcija

New York Times je 1912. objavio članak o prvom probiotiku koji je otkriven tijekom studije pariškog Pasteur instituta koji se bavio neobičnom dugovječnošću bugarskih planinskih seljaka. Stanovnici planinskih sela živjeli su u prosjeku više od 100 godina, a najstarija osoba doživjela je čak 126 godina. Profesor Stamen Grigorov s Pasteur instituta otkrio je da je zajednička svakodnevna navika stanovnika bila unos fermentiranog mlijeka koje je sadržavalo probiotičku bakteriju mliječne kiseline Lactobacillus bulgaricus koja supresivno djeluje na patogene, pomažući tako organizmu da se učinkovitije bori s infekcijama.

Više od stoljeća poslije, provedena su brojna znanstvena istraživanja na temu djelotvornosti spomenute probiotičke bakterije. U međuvremenu, znanstvenici su otkrili više od 300 sojeva probiotičke bakterije Lactobacillus bulgaricus sa sličnom DNA strukturom. Smatralo se da su mnogi od njih biljnoga podrijetla, no uspijevali su ih pronaći isključivo unutar jogurtnih kultura koje su se koristile za fermentiranje mlijeka.

Učinkovita kultura iz peludi visibabe

Znanstvenici bugarske akademije znanosti i Medicinskog sveučilišta dokazali su da soj probiotika GLB44 dobiven iz peludi visibabe može biti djelotvoran u borbi protiv štetnih bakterija kao što su Salmonella, Еscherichia coli, Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Listeria monocytogenes. L. Boyanova, G. Gergova, R. Markovska, D. Yordanov i I. Mitov, znanstvenici s Odjela medicinske mikrobiologije pri Medicinskom sveučilištu u Sofiji, u svojim znanstvenim istraživanjima dokazali su sposobnost probiotika GLB44 da pozitivno djeluje pri liječenju simptoma uzrokovanih bakterijom Helicobacter pylori. Infekcija tom bakterijom povezuje se sa slučajevima raka želuca, kroničnoga gastritisa, peptičkog ulkusa i MALT limfoma. Istraživanja su dokazala da je liječenje kombinacijom antibiotika i antacida moguća solucija, no liječenje nije uspješno čak u 10 do 35 posto slučajeva zbog velike otpornosti bakterije H. pylori.

S obzirom na to da se aktivnost probiotika in vitro povezuje sa smanjenjem aktivnosti H. pylori ureaze, kao i smanjenom adhezivnom funkcijom, a u želji da se unaprijedi učinkovitost liječenja, istraživano je djelovanje laktobacila s ciljem profilakse ili liječenja gastrointestinalnih infekcija jer su otporni na želučanu kiselinu. Istraživanja su ponovljena na Medicinskom sveučilištu Harvard, gdje je patolog, prof. dr. Andrew Onderdonk, zaključio sljedeće: „Probiotik GLB44 mnogo je više od dodatka prehrani. Ima znatan potencijal, ne samo u svrhu poboljšavanja crijevne flore i zdravlja mikrobioma, nego i zbog fascinantne sposobnosti da uništava patogene bakterije.“

Klinička studija liječenja H. pylori bez antibiotika

Gastroenterolozi dr. Borislav Vladimirov i dr. Jana Valerieva te patolog dr. Ivan Terziev iz Sveučilišne bolnice u Sofiji proveli su kliničko istraživanje na temu djelotvornosti nove metode liječenja infekcije bakterijom H. pylori. Metoda je uključila analizu djelotvornosti probiotika Lactobacillus delbrueckii bulgaricus GLB44 iz peludi visibabe, bez korištenja antibiotika. U kliničkoj studiji sudjelovala su 24 pacijenata inficirana bakterijom H. pylori koji su uzimali propisane lijekove, inhibitore protonske pumpe koji se rabe za kratkotrajno liječenje erozija i ulceracija jednjaka uzrokovanih gastroezofagealnim refluksom u kombinaciji s propisanom dozom peludnog probiotika GLB44, ali bez korištenja sintetskih antibiotika. Nakon testnog razdoblja i provedenih pretraga, u čak 91,7 posto pacijenata test je bio negativan na prisustvo bakterije H. pylori.

Antibakterijska aktivnost probiotika GLB44

Još jedno znanstveno istraživanje okupilo je stručni tim – dr. Andrew B. Onderdonka s američkog Medicinskog sveučilišta Harvard, mikrobiologinju dr. Rositsu Tropchevu i dr. Haralabiju Boleti s Pasteur instituta. Taj znanstveni tim stručnjaka različitih područja medicine analizirao je aktivnost probiotika Lactobacillus bulgaricus GLB44 u odnosu na različite patogene bakterijske sojeve (Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Acinetobacter baumannii, Enterococcus faecalis i Pseudomonas aeruginosa). Znanstvena istraživanja dokazala su da probiotik GLB44 može usporiti rast i razvoj patogenih bakterija te da je učinkovit i u području normalizacije vaginalnih infekcija.

Pelud visibabe – najčišći izvor probiotičke kulture GLB44

Zbog mnogih polemika o sigurnosti i učinkovitosti probiotičkih kultura mliječnog spektra valja naglasiti da je u svim kliničkim studijama korištena nova generacija probiotika koji su ekstrahirani iz peludi cvijeta visibabe te su posebnim postupkom fermentirani u povrtnom soku certificirano ekološkog podrijetla. Nova generacija probiotika proizvodi se procesom liofilizacije zahvaljujući kojem su probiotički organizmi očuvani u najvećoj mogućoj mjeri. Takvi biljni probiotici ne sadrže sastojke životinjskog podrijetla niti poznate alergene.

Istraživački tim nove generacije probiotika nastavlja svoj rad na proučavanju bakterija probavnog sustava, surađujući s dr. Barryjem Marshallom, dobitnikom Nobelove nagrade za medicinu.

Datum objave članka: 1. 3. 2018.