JE LI VAŠA ASTMA POD KONTROLOM?
2.1.2020.  -  31.12.2020.
U zadnjih 30 godina bilježi se kontinuirani rast pojavnosti astme. Smatra se da je uzrok bolesti prejaka reakcija imunološkog sustava na tvari koje nas okružuju. Glavnim uzrocima smatraju se nepravilan način života i prehrane, pretjerano uklanjanje svih mikroba iz životnog okoliša te nekontrolirano korištenje antibiotika. Procjenjuje se da će do 2020.godine u svijetu biti još 100 milijuna novih bolesnika. Astma je u Republici Hrvatskoj najčešća kronična bolest dječje dobi te u adolescenciji.

Uloga ljekarnika u kontroli astme sastoji se u tome da svojim pacijentima pomogne kako u prepoznavanju same bolesti tako i u prepoznavanju neadekvatne kontrole bolesti kod već oboljelih pacijenata te da ih sustavno informira i educira o lijekovima koje koriste. Također, educiranjem pacijenata o svrsi i pravilnom načinu samokontrole astme može se pozitivno utjecati na tijek same bolesti, odnosno može se postići da astma bude i ostane dobro kontrolirana.

S tim ciljem u Zdravlje Plus ljekarnama provodi se javnozdravstvena akcija pod nazivom„Je li Vaša astma pod kontrolom?“. Ljekarnici će u sklopu savjetovanja dobiti osnovne informacije o stupnju kontrole astme svojih pacijenta te ih adekvatno educirati o načinu samokontrole astme, o pravilnom i redovitom korištenju propisanih lijekova i inhalera te im pomoći da prepoznaju znakove pogoršanja bolesti, ukoliko do njih dođe i kada je potrebno javiti se svome liječniku.

Kako bi se pacijentima olakšalo praćenje i kontrola astme u kućnim uvjetima, u sklopu savjetovanja dobiti će primjerak dnevnika za mjerenje vršnog protoka zraka. Najvažnije je da svaki pacijent uz pomoć ljekarnika nauči adekvatno držati svoju astmu pod kontrolom i redovito mjeri vršni protok zraka. 

Pozivamo Vas da preuzmete aktivnu brigu o kontroli Vaše astme i dođete u Zdravlje Plus ljekarne kako biste saznali što možete učiniti već danas za sebe.
ljekarna LJEKARNA BATURINA - STROSSMAYEROVA
adresa STROSSMAYEROVA 23 ŽUPANJA
ljekarna LJEKARNA PERAK - KUTJEVO
adresa REPUBLIKE HRVATSKE 38 KUTJEVO
ljekarna LJEKARNA LUKAČIN - DUBRAVA
adresa RUDOLFA KOLAKA 10 ZAGREB
ljekarna LJEKARNA LUKAČIN - MARKUŠEVEC
adresa MARKUŠEVAČKA C.185 ZAGREB
ljekarna LJEKARNA CONER - VRBOVEC
adresa TRG PETRA ZRINSKOG 10 VRBOVEC
ljekarna LJEKARNA CONER - MASARYKOVA
adresa MASARYKOVA 9 BJELOVAR
ljekarna LJEKARNA DID PHARMA - KORZO
adresa P.ZRINSKOG 9 KARLOVAC
ljekarna LJEKARNE MAĐERČIĆ - ZAGREB
adresa POREČKA 7B ZAGREB
ljekarna LJEKARNA VAŠE ZDRAVLJE - ZVONIMIROVA
adresa ZVONIMIROVA ULICA 30 ZAGREB
ljekarna LJEKARNA HORVAT NENA
adresa PRŠAKI 34, DANKOVEC ZAGREB
ljekarna LJEKARNA GRGOŠIĆ VESNA
adresa JOSIPA ZORIĆA 17 DUGO SELO
karta ljekarni