KARBOKSIMETILCELULOZA - bezazleni prehrambeni aditiv ili skriveni neprijatelj?

Stručne zanimljivosti Carmen Rivier-Zurak dr. med.  /  Katarina Kujundžić

Nova klinička istraživanja pokazuju da široko korišteni prehrambeni aditiv - karboksimetilceluloza (CMC), mijenja crijevni okoliš zdravih osoba remeteći razinu dobrih bakterija i hranjivih tvari

Istraživanje, objavljeno u časopisu Gastroenterologija, ukazuje na potrebu za daljnjim proučavanjem dugoročnih utjecaja prehrambenog aditiva karboksimetilceluloze na zdravlje.
 

Heroji produljenog roka trajanja proizvoda ili nešto sasvim drugo?

Karboksimetilceluloza (CMC) je sintetička tvar iz široko korištene klase prehrambenih aditiva - emulgatora, koji se dodaju mnogim prerađenim namirnicama kako bi se poboljšala tekstura proizvoda i produljio njegov rok trajanja. CMC nije opsežno testirana na ljudima, a u prerađenoj hrani se koristi od šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Dugo se pretpostavljalo da je CMC sigurna u prehrani jer se eliminira fekalnim putem bez apsorpcije. Međutim, danas, kada dobro poznajemo veliki značaj crijevnih bakterija na zdravlje, možemo reći da interakcija crijevnih bakterija s neprobavljenim aditivima u debelom crijevu osporava sigurnost primjene CMC-a.

Eksperimenti na miševima otkrili su da CMC i neki drugi emulgatori mijenjaju crijevnu mikrobiotu (ukupnost svih bakterija u crijevima) što može dovesti do ozbiljnih bolesti iz skupine kroničnih upalnih stanja, poput kolitisa, metaboličkog sindroma ili raka debelog crijeva. No, upitno je do koje mjere se rezultati ovog istraživanja mogu primijeniti na ljude, jer učinak CMC-a na ljude do sad nije istražen.

Što kod ljudi izaziva karboksimetilceluloza?

Istraživački tim američkih, francuskih i njemačkih znanstvenika proveo je randomiziranu studiju kontrolirane prehrane na zdravim dobrovoljcima. Ispitanici, smješteni na mjestu istraživanja, konzumirali su hranu bez aditiva ili identičnu hranu dopunjenu karboksimetilcelulozom.

Budući da razvoj bolesti, koje CMC inače potiče kod miševa, traje godinama, znanstvenici su se usredotočili na crijevne bakterije i metabolite. Otkrili su da konzumacija CMC-a mijenja sastav mikrobiote debelog crijeva smanjujući količinu određene vrste bakterija. Nadalje, uzorci fekalija ispitanika koji su u prehrani imali CMC pokazali su značajno smanjenje korisnih metabolita za koje se smatra da održavaju zdravlje debelog crijeva.Znanstvenici su na početku i na kraju dvotjednog istraživanja ispitanicima napravili kolonoskopiju. Primijetili su da su kod skupine ispitanika koja je konzumirala CMC crijevne bakterije prodirale u sluznicu crijeva, što je prethodno uočeno kao obilježje upalnih bolesti crijeva i dijabetesa tipa 2. Dok konzumacija CMC-a nije rezultirala niti jednom bolešću zbog kratkoće istraživanja, rezultati podupiru zaključke studija na životinjama, a to je da bi dugotrajna konzumacija aditiva karboksimetilceluloze mogla potaknuti razvoj kronične upalne bolesti.

Što s ostalim prehrambenim aditivima?

Dr. Andrew Gewirtz, američki znanstvenik i jedan od viših autora istraživanja, naveo je da istraživanje svakako opovrgava mišljenje da aditiv „samo prolazi“ kroz crijeva, odnosno argument kojim se opravdava nedostatak kliničkih studija o aditivima.Osim što podupire potrebu za daljnjim proučavanjem CMC-a, istraživanje pruža nacrt za pažljivo ispitivanje pojedinih prehrambenih aditiva na ljudima u dobro kontroliranim uvjetima, rekao je dr. James Lewis sa Sveučilišta Pennsylvania.

Vodeći autor studije, dr. Benoit Chasaing, direktor istraživanja na INSERM institutu u Francuskoj, istaknuo je da takve studije moraju biti dovoljno velike da uzmu u obzir visok stupanj heterogenosti aditiva i osoba koje ih konzumiraju. „Doista, naši rezultati sugeriraju da su odgovori na CMC i, vjerojatno, druge aditive u hrani vrlo personalizirani i sada osmišljavamo pristupe kojima bismo mogli predvidjeti koji bi pojedinci mogli biti osjetljivi na određene aditive.“

Jedino pitanje o kojem možemo razmišljati jest: znamo li što sve unosimo u svoj organizam? Odgovor još čekamo.
Datum objave članka: 7. 12. 2021.
izdvojeni proizvodi