KOGNITIVNE SPOSOBNOSTI: kakav utjecaj imaju sir i crveno vino?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak mag. pharm.

Prema novoobjavljenoj studiji u časopisu Journal of Alzheimer’s Disease, postoji mogućnost da sir i vino pridonose prevenciji slabljenja kognitivnih sposobnosti

Autori studije analizirali su podatke 1787 odraslih Britanaca u dobi od 46 do 77 godina iz 2016. godine. Svaki pristupnik istraživanju imao je riješen test inteligencije u razdoblju između 2006. i 2010. godine, a koji je dao uvid u sposobnosti učenja i pamćenja. Testovi su se ponovili 2012. i 2013. godine te još jednom 2015. i 2016. godine. Na taj način istraživači su dobili uvid u promjene kognitivnih sposobnosti ispitanika u razdoblju od 10 godina.
 
Ispitanici su također morali odgovoriti na pitanja vezana uz prehranu kako bi se dobio uvid u unos 49 različitih prehrambenih namirnica. Fokus je bio na voću, povrću, ribi, mesu, mliječnim proizvodima te alkoholnim pićima poput vina, piva i cidera.
 
Nakon detaljnog pregleda podataka, autori studije zaključili su kako je unos sira povezan s boljim rezultatima na testu kognitivnih sposobnosti. Konzumacija sira pokazuje bolje rezultate od ostalih namirnica u prevenciji slabljenja kognitivnih sposobnosti povezano s godinama. Bitno je naglasiti kako je to otkriveno kod osoba koje u obitelji nemaju slučaj Alzheimerove bolesti. Stoga takvo otkriće upućuje na činjenicu kako konzumacija sira možda neće pomoći kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za razvoj demencije, ali može pomoći očuvanju kognitivnih sposobnosti kod ljudi koji nemaju takvu predispoziciju.
  
Iako znanstvenici ne mogu definirati točan razlog zašto sir pomaže u očuvanju kognitivnih sposobnosti, odraslih ljudi, postoje pretpostavke kako tome mogu pridonijeti kalcij, vitamin B12 i određeni laktopeptidi iz sira. Nadalje, bakterije prisutne u određenim vrstama sira mogu pridonijeti funkciji ljudske mikrobiote koja se također povezuje s utjecajem na kognitivne sposobnosti.
 
Autori studije također zaključuju kako umjerena konzumacija crvenog vina pridonosi održavanju kognitivnih sposobnosti. Za razliku od konzumacije sira, utjecaj crvenog vina je zabilježen kod osoba koje u obitelji imaju povijest Alzheimerove bolesti. Neuroprotektivni učinak crvenog vina povezuje se s protuupalnim spojevima koje ono sadrži.
 
Iako određene osobe imaju gensku predispoziciju za razvoj Alzheimerove bolesti, važnost ove studije leži u činjenici da se tip prehrane povezuje s kognitivnim funkcijama u starijoj životnoj dobi.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 16. 12. 2020.
izdvojeni proizvodi