Francuski paradoks

Hrana i zdravlje / Hranjive tvari Stjepan Šaban dipl. ing.

Osim zaštitne funkcije u biljnom svijetu, resveratrol je pokazao korisnu biološku aktivnost na ljudsko zdravlje

Od 20 do 30 posto manji broj srčanožilnih bolesti kod Francuza, bez obzira na način prehrane, pripisuje se umjerenom pijenju vina. Taj fenomen nazvan je "francuskim paradoksom". Uz korisnost iznimno snažnog antioksidansa kvercetina, posebna pozornost dana je resveratrolu, također antioksidansu, čiji su učinci na ljudsko zdravlje impozantni.

Proizvode ga i neke biljke

Resveratrol je glavni spoj iz cijele porodice flavonoida. On je polifenolni fitoaleksin topiv u mastima, a često je vezan i na molekulu glukoze kao glukozid. Proizvode ga neke biljke za vlastitu zaštitu od bolesti, kao antifungalno sredstvo, koje se sintetizira u slučaju oštećenja biljke i kao zaštita od ultraljubičastih zraka. Velike količine resveratrola nalazimo u crnom grožđu, a posebice u crnom vinu. To možemo zahvaliti postupku njegove proizvodnje, jer su tijekom fermentacije (vrenja mošta) ljuske bobica dulje vrijeme namočene u moštu, zbog čega se resveratrol otapa iz kožice.

Uza zaštitnu funkciju u biljnom svijetu, resveratrol je pokazao korisnu biološku aktivnost na ljudsko zdravlje, što su potvrdila brojna medicinska istraživanja. Dobro se apsorbira u ljudskom organizmu, ali mu je biološka raspoloživost relativno niska, zbog brze metabolizacije i izlučivanja iz organizma.

Način djelovanja u organizmu

Antikarcinogeno djelovanje

Resveratrol u organizmu može djelovati antikarcinogeno, sprječavajući aktivnost nekih enzima (tako što ih razgrađuju), koji metabolizacijom nekih spojeva u organizmu stvaraju karcinogene. Time omogućuje izlučivanje iz organizma potencijalno toksičnih i karcinogenih elemenata prije učinjene štete, čime se postiže njegovo preventivno antikarcinogeno djelovanje.

Zahvaljujući resveratrolu nema ni proliferacije tumorskih stanica, jer sprječava njihovu smrt putem apoptoze, koja je inače regulirana preko određenih gena u DNA, ali je zbog mutacija gena onemogućena.

Resveratrol sprječava širenje tumora na zdravo tkivo, tako što paralizira enzim pod nazivom matrice metaloproteinaze. Onemogućava i rast tumorskog tkiva sprječavanjem procesa angiogeneze (razvijanja novih krvnih žila za potrebe rasta tumora). Posebno se pokazao korisnim kod određenih vrsta raka, kao što su rak dojke, prostate, želuca, crijeva, gušterače i štitnjače.

Krvožilne bolesti

Smanjenje rizika od krvožilnih bolesti povezano s tzv. francuskim paradoksom, koji je zabilježen i u slučaju neprimjerene prehrane bogate zasićenim masnim kiselinama, pokazuje redovita, ali umjerena konzumacija crvenog vina, koje je bogato resveratrolom. Resveratrol sprječava stvaranje dijele "štetnih" parakrinih hormona (hormoni koji se prenose međustaničnom tekućinom do susjednih različitih stanica) koji potiču upalne procese, a nastaju od arahidonske masne kiseline. Na taj način potiče proširenje krvnih žila, djeluje protuupalno i antitrombotski, pa time znatno smanjuje rizik od tromboze i ateroskleroze. Antioksidativno djelovanje resveratrola zajedno s kvercetinom, kojeg crno vino također sadrži, smanjuje količinu slobodnih radikala u organizmu i time dodatno povoljno djeluje.

Životni vijek

Neka istraživanja na živim organizmima pokazuju da resveratrol djeluje na znatno produljenje životnog vijeka tih organizama. Kako ista istraživanja nisu još provedena na čovjeku, sigurni dokazi za djelovanje resveratrola na produljenje života čovjeka ne postoje, ali indicije upućuju i na tu mogućnost.

Estrogeno i antiestrogeno djelovanje

Estrogen je steroidni hormon koji se veže na estrogene receptore unutar stanica, putem kojih uspostavlja vrlo složenu interakciju s dijelovima DNA i odgovarajućim genima. Kako resveratrol ima kemijsku strukturu sličnu estrogenu, u slučajevima nedostatka prirodnog estrogena preuzima njegovu aktivnu funkciju djelujući kao agonist, odnosno imitira njegovo djelovanje. No, kod prisutnosti prirodnog estrogena u organizmu, resveratrol djeluje kao antagonist jer smanjuje stvaranje prirodnog estrogena.

Moguće nuspojave

Iako je resveratrol poznat kao toksična tvar, klinička istraživanja, čak i s dozama od 300 mg/kg tjelesne težine, u duljem razdoblju nisu pokazala nikakve nuspojave.

Iako nisu provedena nikakva istraživanja s resveratrolom kod trudnica i dojilja, zbog sadržaja alkohola u crnom vinu, u tom razdoblju ipak nije preporučljiva njegova konzumacija.

Dok se god ne provedu detaljnija istraživanja djelovanja resveratrola na vrste raka osjetljive na estrogen, kao što su neke vrste raka dojke, jajnika i maternice, trebalo bi u fazi liječenja izbjegavati suplemente resveratrola zbog njegova estrogenog i antiestrogenog djelovanja.

Izvori i konzumacija

Najviše resveratrola ima u grožđu, crvenom vinu, borovnicama, brusnicama i kikirikiju. Crno grožđe sadrži ga do 7 mg/kg, sok od crnog grožđa do 8 mg/l, a crna vina, ovisno o tehnologiji proizvodnje (prisutnost kožice za vrijeme fermentacije) i vremenskim prilikama tijekom godine, imaju od 5 do 20 mg/l. U nekim muškatnim vinima (opet ovisno o tehnologiji proizvodnje i vremenskim prilikama) zabilježeno je čak i do 40 mg/l.

Količina konzumiranog voća i sokova s aspekta resveratrola nema ograničenja, a konzumacija vina preporučuje se u najvećoj dnevnoj količini od 2 do 3 dl, s preporukom dvodnevne apstinencije svakog tjedna, zbog izbjegavanja potencijalne ovisnosti o alkoholu.

Datum objave članka: 1. 12. 2012.