KUGA: zabilježen novi slučaj u Kaliforniji

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

Osoba iz Kalifornije zarazila se kugom, što predstavlja prvu pojavu te bolesti na tom području nakon pet godina

Osoba iz South Lake Tahoe pozitivna je na kugu, objavio je Odjel za zdravstvo okruga El Dorado. Osobi je pružena medicinska pomoć, a u trenutku pisanja teksta nalazila se na kućnom liječenju.
 
Još uvijek je nepoznato kako se osoba zarazila, no zdravstveni djelatnici smatraju kako je najvjerojatniji scenarij ugriz inficirane buhe.
 
Iako ima izuzetno negativnu reputaciju zbog povijesnih okolnosti, kuga se danas lako tretira antibioticima ukoliko se otkrije na vrijeme. Međutim, još uvijek je zastupljena u različitim dijelovima svijeta, među njima i u Sjevernoj Americi. U razdoblju od 1900. do 2012. godine američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti zabilježio je više od tisuću osoba pozitivnih na kugu.
 
Uzročnik kuge je bakterija Yersinia pestis, a pretpostavlja se kako je upravo ona odgovorna za Crnu smrt koja je tijekom 14. stoljeća ubila između 75 i 200 milijuna ljudi na području Euroazije i Sjeverne Amerike.
 
Uzročnik bolesti stupa u izuzetno kompliciran međuodnos sa zaraženim organizmom. Studija iz 2005. godine otkrila je kako Yersinia pestis onesposobljava dijelove imunosnog sustava domaćina, tako što u njegove stanice, koje pridonose obrani od patogena, otpušta toksine zbog čega bakterije prolaze „neopaženo“ te se počinju razmnožavati unutar organizma.
 
Osobe zaražene kugom razviju simptome nalik gripi - visoku tjelesnu temperaturu, zimicu, slabost, povraćanje, mučninu i bolove.
 
Bolest se pojavljuje u različitim oblicima, među kojima je najčešći tzv. bubonska kuga. Kod bubonske kuge dolazi do oticanja i bolova u limfnim čvorovima, no nije zabilježen prijenos bolesti s čovjeka na čovjeka. Uobičajeno se prenosi preko buha i malih sisavaca, najčešće glodavaca na kojima buhe obitavaju.
 
Pneumonijska (ili plućna) kuga zahvaća dišni sustav i može se širiti s čovjeka na čovjeka putem aerosola koji se ispušta kašljanjem, disanjem i govorom.
 
Septikemijska kuga dovodi do promjena na koži pa ona poprima crno-ljubičastu boju.

Izvor: www.iflscience.com

Datum objave članka: 21. 8. 2020.
izdvojeni proizvodi