LIJEK ZA PONOVNI RAST ZUBI: prvo testiranje na ljudima

Stručne zanimljivosti

Lijek koji obnavlja zube mogao bi biti na tržištu do 2030., ako sve bude u redu u nadolazećem kliničkom ispitivanju

Počevši od rujna ove godine, 30 odraslih muškaraca intravenski će primiti lijek koji obnavlja zube u sklopu prve faze studije o njegovoj sigurnosti i učinkovitosti, što je prvi put da je lijek ove vrste testiran na ljudima.

Tijekom prethodnih krugova testiranja na životinjama, formula je pokazala golemi potencijal za poticanje ponovnog nicanja izgubljenih zuba, pri čemu je jedna doza bila dovoljna da ponovno izraste zub kod tvorova.

Prema istraživačima koji su vodili ispitivanje, glodavci su također dobro podnosili trenutačnu verziju lijeka, bez prijavljenih štetnih učinaka, što ukazuje da se sada može dati ljudima na daljnja istraživanja.

Lijek sadrži antitijelo za gen nazvan USAG-1, koji inhibira rast zuba tako što se veže na faktor rasta nazvan BMP. Prva faza ispitivanja održat će se u bolnici Kyoto u Japanu tijekom razdoblja od 11 mjeseci, a uključivat će zdrave osobe kojima nedostaje barem jedan zub.

Ako ispitivanje bude uspješno, istraživači planiraju početi davati lijek djeci koja pate od urođenog nedostatka zuba, počevši od pacijenata u dobi od dvije do sedam godina kojima od rođenja nedostaju najmanje četiri zuba.

„Želimo učiniti nešto kako bismo pomogli onima koji pate od gubitka ili nedostatka zuba“, rekao je glavni istraživač Katsu Takahashi za The Mainichi. „Iako do danas nije postojao nikakav tretman koji bi omogućio trajno izlječenje, smatramo da su očekivanja ljudi za rast zuba visoko postavljena.“

Ako se ova nadolazeća ispitivanja pokažu uspješnima, istraživači kažu da bi lijek mogao biti široko dostupan u roku od šest godina i da bi se mogao koristiti za ponovno izrastanje zuba kod pacijenata s urođenim nedostacima, kao i kod onih koji su izgubili zube zbog ozljeda ili karijesa.


Izvor: www.iflscience.com
Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 25. 6. 2024.