ORALNO ZDRAVLJE: briga o zubima može biti dobra za vaš mozak

Stručne zanimljivosti

Studija je otkrila da su bolesti desni i gubitak zubi povezani s padom volumena dijela mozga koji igra ulogu u pamćenju i Alzheimerovoj bolesti

Dobra briga o zubima može biti povezana s boljim zdravljem mozga, prema studiji objavljenoj u internetskom izdanju Neurology®, medicinskog časopisa Američke akademije za neurologiju, od 5. srpnja 2023.

Studija je otkrila da su bolesti desni i gubitak zubi povezani sa smanjenjem mozga u hipokampusu, koji igra ulogu u pamćenju i Alzheimerovoj bolesti. Studija ne dokazuje da bolest desni ili gubitak zuba uzrokuje Alzheimerovu bolest nego samo pokazuje asocijaciju.

"Gubitak zuba i bolesti desni (upala tkiva oko zuba koja može uzrokovati skupljanje desni i klimanje zubi), vrlo su česti, stoga je procjena potencijalne veze s demencijom nevjerojatno važna", rekao je autor studije dr. sc. Satoshi Yamaguchi, dentalni kirurg sa Sveučilišta Tohoku u Sendaiju, Japan. "Naša studija otkrila je da ova stanja mogu igrati ulogu u zdravlju područja mozga koje kontrolira razmišljanje i pamćenje, dajući ljudima još jedan razlog da se bolje brinu o svojim zubima."

Protokol istraživanja

U istraživanju su sudjelovale 172 osobe prosječne starosti 67 godina koje na početku istraživanja nisu imale problema s pamćenjem.

Sudionici su na početku istraživanja prošli stomatološke preglede i testove pamćenja. Na početku studije i ponovno četiri godine kasnije, također im je skeniran mozak s ciljem mjerenja volumena hipokampusa.

Svakom sudioniku istraživači su izbrojali broj zuba i provjerili imaju li bolest desni gledajući dubinu parodontnog sondiranja, tj. mjerenje dubine tkiva desni.

Zdrava očitanja iznose jedan do tri milimetra. Blaga bolest desni uključuje sondiranje dubine tri ili četiri milimetra na nekoliko područja, dok teška bolest desni uključuje sondiranje dubine pet ili šest milimetara na nekoliko područja kao i veći gubitak koštane mase i može uzrokovati klimanje zuba i na kraju ispadanje.

Povezanost broja zuba i opsega bolesti desni s promjenama u mozgu

Istraživači su otkrili da su broj zuba i opseg bolesti desni povezani s promjenama u lijevom hipokampusu mozga.

Za osobe s blagom bolešću desni, manji broj zuba bio je povezan s bržom stopom smanjivanja mozga u lijevom hipokampusu. Međutim, za osobe s teškom bolešću desni, više zuba bilo je povezano s bržom stopom smanjivanja mozga u istom području mozga.

Nakon prilagodbe prema dobi, istraživači su otkrili da je kod osoba s blagim bolestima desni povećanje stope smanjivanja mozga zbog jednog zuba manje bilo jednako gotovo jednoj godini starenja mozga. Nasuprot tome, kod osoba s teškim bolestima desni povećanje u smanjenju mozga zbog jednog zuba više bilo je ekvivalentno 1,3 godine starenja mozga.

"Ovi rezultati naglašavaju važnost očuvanja zdravlja zuba, a ne samo zadržavanja zuba. Otkrića upućuju na to da je zadržavanje zuba s teškom bolešću desni povezano s atrofijom mozga. Kontrola napredovanja bolesti desni putem redovitih posjeta stomatologu ključna je, a zube s teškom bolešću desni možda će trebati izvaditi i zamijeniti odgovarajućim protetskim uređajima." rekao je Yamaguchi.

Yamaguchi je istaknuo da su buduće studije potrebne na većim skupinama ljudi. Još jedno ograničenje studije je to što je provedena u jednoj regiji Japana, tako da se rezultati možda neće moći generalizirati na druge lokacije.


Izvor: www.sciencedaily.com
Izvor fotografije: Shutterstock

 

Datum objave članka: 1. 9. 2023.