PSILOCIBIN: rješenje rezistentne depresije?

Stručne zanimljivosti Borna Tićak

FDA nastoji poticati i ubrzati proces istraživanja i odobravanja psilocibina, halucinogene supstancije podrijetlom iz gljiva, u terapiji depresivnog poremećaja

Američka agencija za hranu i lijekova (FDA, Food and Drug Administration) odredilao je terapiju psilocibinom, koji se trenutačno testira u kliničkim ispitivanjima, kao tzv. „breakthrough therapy“, što bi značilo da nastoji ubrzati tipični tromi proces razvoja i registracije lijeka. Obično takav vid registracije traži određena farmaceutska kompanija, a dodjeljuje se samo kad preliminarni dokazi upućuju na činjenicu da bi novoregistrirani lijek mogao osigurati golemo poboljšanje u odnosu na trenutačno dostupne terapijske opcije.
 
Psilocibin je spoj koji se nalazi u gljivama roda Psilocybe, koje su poznatije kao „magične gljive“ jer uzrokuju vizualne halucinacije. Još su ih stari Asteci koristili tijekom religijskih rituala, a za njima su posezali i šamani tijekom liječenja oboljelih. Psilocibin djeluje u mozgu putem serotoninskog sustava, primarno se vezujući za 5-HT2A receptore.
 
Cilj istraživanja je otkriti potencijal psilocibina u liječenju teških oblika rezistentne depresije ili depresije kod pacijenata koji ne nailaze na poboljšanje simptoma i nakon uporabe dvaju različitih antidepresiva.
 
Više od 17 milijuna ljudi na području SAD-a ima ozbiljan depresivni poremećaj ili teški oblik depresije koji traje dulje od dva tjedna. Psilocibin, čak u jednoj dozi, mogao bi utjecati na mozak i imati dugoročne učinke na uklanjanje depresivnih simptoma.
 
Pretpostavlja se da bi faza 2 kliničkog istraživanja novog potencijalnog lijeka, to jest testiranje na 100 - 300 ispitanika, mogla biti gotova početkom 2021. godine.
 
Ovo nije prvi put da se potencijal psihodelične supstancije istražuje radi terapije depresije. Nedavno je FDA odobrila i nazalni sprej za terapiju rezistentne depresije koji se temelji na esketaminu, supstanciji sličnoj ketaminu, anestetiku koji se koristi i kao zabranjena party droga.

Izvor: www.livescience.com

Datum objave članka: 21. 1. 2020.
izdvojeni proizvodi