Adaptogene biljke u njezi kože

Zdrav život / Prevencija bolesti Matilda Ivaniš Knez dipl. ing. preh. teh.

Samoniklo bilje, koje se prilagodilo konstantnoj borbi za opstanak u surovoj klimi Sibira, ima vrlo moćan životni potencijal

Suočena sa sve većim temperaturnim razlikama tijekom godine, pregrijanim ili jako hlađenim i uglavnom nedovoljno vlažnim zrakom u prostorijama u kojima boravimo, naša koža često reagira preosjetljivošću, pucanjem kapilara, suhoćom i preuranjenim naglašenim borama. Istodobno, sve smo više informirani o štetnim sastojcima u klasičnoj kozmetici koja nam nudi rješenja za navedene simptome, a nakon eventualnoga prvotnog olakšanja često čak i pojača simptome zbog kojih smo je odabrali ili izazove nove.

Jedno od mogućih rješenja je upotreba prirodne kozmetike. No, i u odabiru preparata zelenih brendova važno je proučiti sastav i kombinacije bilja kako bismo bili sigurni da će nam navedeni proizvod doista pomoći, a ne samo pružiti osnovnu zaštitu i sigurnost od štetnih sastojaka. Vrlo su se učinkovitima pokazali proizvodi u kojima se koriste ljekovite biljke i njihove recepture upotrebljavane u tradicionalnoj medicini, jer nam daju sigurnost katkad i stoljetnih praćenja njihova djelovanja.

Veliki svjetski hit

Zbog sve zahtjevnijih potreba naše kože, u središtu zanimanja su adaptogene biljke, dosad uglavnom korištene kao dodaci prehrani ili funkcionalna hrana, a odnedavno i kao ključni sastojci kozmetičkih preparata. Adaptogeni su biljke koje pomažu tijelu da se prilagodi različitim lošim vremenskim prilikama (hladnoća, visoke temperature, nedostatak kisika i sl.). Riječ adaptogen proizlazi iz riječi "adaptirati se" ili "prilagoditi". Posebno su zanimljive sibirske adaptogene biljke, koje su preživjele ledeno doba i prilagodile se ekstremnim vremenskim uvjetima, te pritom razvile rijetka svojstva revitalizacije i usporavanja starenja kože. Velika im je prednost i to što su samonikle, daleko od velikih gradova i prometnica, u nedirnutoj prirodi Sibira, a odabiru ih i ručno prikupljaju lokalna plemena. U Sibiru rastu čak četiri adaptogene biljke koje je lokalno stanovništvo stoljećima koristilo za tretiranje mnogih tegoba, te očuvanje lijepog i mladolikog izgleda kože.

Sibirski adaptogeni

Rhodiola (Rhodiola rosea)
Njezini sastojci, poput rosavina, rosarina i rosina, nalaze se samo u ruskoj Rhodioli. Jedna je od najučinkovitijih biljaka za usporavanje starenja, smanjenje bora te obnavljanje elastičnosti i tonusa kože. Pomaže pri oteknućima (izraženi podočnjaci, slabo prokrvljena koža, koža pušača), kao i protiv proširenih pora i akni. Ovaj ekstrakt štiti kožu i od pothlađivanja. Za razliku od drugih biljaka sličnog učinka, ekstrakt Rhodiole ne širi krvne žile, što je čini esencijalnom zaštitom od pothlađivanja kože lica. To je vrlo važno tijekom zime, posebice onima koji puno borave na otvorenome ili vole zimske sportove. Ostali zdravstveni učinci s kojima se povezuje su regulacija naglih promjena raspoloženja, te blagotvorno djelovanje na depresiju, a pomaže i u borbi s kroničnim umorom.

Zbog svega toga, smatra se idealnom biljkom za borbu protiv stresa. Dr. Howard Peiper nazvao ju je najbolje skrivenom ruskom tajnom za održanje zdravlja i dugovječnosti.

Sibirski ginseng
Posjeduje velik raspon ljekovitih učinaka uvjetovanih vrstom i složenošću aktivnih tvari specifičnih samo za ovu vrstu ginsenga, koja sadrži i do 30 posto više aktivnih komponenata od bilo koje druge vrste. Uz blagotvoran utjecaj na metabolizam proteina, masti i ugljikohidrata, regulira stanja neravnoteže kože i pomaže pri obnovi stanica epidermisa. Harmonizira količinu vlage u koži i štiti je od dehidracije, potiče cirkulaciju, a vrlo je učinkovit i za tretman blijede, zrele i osjetljive kože. Ginseng je kod nas već dobro poznat kao odlična pomoć za poboljšanje općeg stanja organizma, jačanje apetita i mentalne aktivnosti. Dokazano je njegovo sjajno djelovanje na kondiciju, zbog čega ga koriste vrhunski sportaši. Uz snažno antistresno djelovanje, učinkovit je i kod nesanice. Spada u skupinu preparata koji imaju pomlađujuće djelovanje i prirodni je afrodizijak.

Schisandra (Schisandra chinensis)
Sibirska biljka čiji je plod nalik trešnjama naveliko hvaljen zbog svojih ljekovitih svojstava, što je čini jednim od najpoznatijih adaptogena na svijetu. Iznimno je bogata vitaminom E, vitaminom C, mineralima i eteričnim uljima koji su odlični za kožu i kosu. U proizvodima za njegu kože (maske, kreme, tonici) schisandra potiče zaštitne funkcije kože, smiruje iritacije i upalne procese. Koristi se i za izradu šampona i proizvoda za njegu vlasišta jer osnažuje korijen kose, stimulira njezin rast i poboljšava kvalitetu vlasi.

Mandžurijska aralija (Aralia Mandshurica)
Dobro je poznata u alternativnoj medicini. Pomaže u borbi protiv iscrpljenosti, glavobolje, depresije i stresa. Istraživanja dokazuju učinak ove biljke na regulaciju rada srca i obnavljanje tkiva nakon radijacije. Vrlo je važan utjecaj aralije i na smanjenje masnog tkiva te postizanja optimalne tjelesne mase. Koristi se i za detoksikaciju. U kozmetici je aralija važna za toniziranje, posebno u proizvodima za zrelu kožu. Ekstrakt mandžurijske aralije štiti kožu od klimatskih uvjeta, potiče cirkulaciju te oživljava i energizira kožu.

Jedinstvenu prirodu Sibira karakteriziraju složeni klimatski uvjeti: izrazite temperaturne razlike, hladne zime (temperature znaju pasti i na - 57 °C), vruća ljeta (do 35 °C) i snažni vjetrovi. Samoniklo bilje, koje se prilagodilo konstantnoj borbi za opstanak u tako surovoj klimi, ima moćan životni potencijal. Uz navedene, vrlo važnu ulogu u kozmetici imaju i ostale biljke tog područja, poput sibirskoga patuljastog bora, snježne kladonije i vučjeg trna.

Datum objave članka: 1. 9. 2013.