AFA alge za zdravlje mozga

Zdrav život / Prevencija Irena Nedeljković dipl. ing. preh. teh.

Sadrže više proteina i klorofila od bilo kojega drugog izvora hrane, čak 18 različitih aminokiselina, što nema niti jedna druga namirnica biljnog ili životinjskog podrijetla

Aphanizaomenon flos-aquae (AFA) su plavo-zelene mikroalge koje rastu u divljini, isključivo u Klamatskom jezeru na jugu države Oregon u SAD-u. Iako primitivan oblik života, vrlo su učinkovite u fotosintezi, čak i više nego biljke. Alge inače koriste svjetlosnu energiju iz sunca, ugljični dioksid iz zraka i vodik iz vode za sintezu proteina, ugljikohidrata i masti, te su savršena prirodna hrana. AFA alga je jedinstvena među svim prehrambenim algama jer metabolizira dušik iz zraka za proizvodnju proteina i drugih dušikovih spojeva. Iako stotinu puta manja od biljnih ili životinjskih stanica, doista ulijeva strahopoštovanje, jer njezinoj izvanredno širokoj paleti od šezdeset četiri nutrijenta nema premca u usporedbi s bilo kojom drugom poznatom hranom. Uz to, ima mekane stanične stijenke koje se lako probavljaju u tijelu, a to omogućuje brzu apsorpciju vitalnih hranjivih tvari i lakšu asimilaciju.

Bogat izvor važnih molekula

Aminokiseline i klorofil
Proteini su jedna od esencijalnih komponenti ljudskog tijela, jer se koriste za replikaciju i popravak stanica, organa i organskih sustava. Bez odgovarajuće količine različitih aminokiselina zdravlje se ne može održati. Njihova neravnoteža ili manjak izazivaju prerano starenje i različite druge teškoće, poput nedostatka motivacije, gubitka pamćenja, niske mentalne budnosti, slabljenja intelektualnih sposobnosti i depresije.

AFA alge sadrže više proteina i klorofila od bilo kojega drugog izvora hrane, čak 18 različitih aminokiselina, što nema niti jedna druga namirnica biljnog i životinjskog podrijetla, tako da ih smatramo izvorom kompletnih proteina. Vrijedna su hrana i suplement za sportaše zbog visokog udjela BCAA – aminokiselina valina, leucina i izoleucina. Ono po čemu su uistinu jedinstvene jest činjenica da je njihov aminokiselinski profil gotovo identičan našem tijelu, što ih čini savršenim izvorom prirodne hrane.

Klorofil je važan sastavni dio algi. Njegova molekularna struktura gotovo je identična onoj hemoglobina, koji je odgovoran za prijenos kisika u tijelu, pa je stoga glavna molekula za povećanje dostupnosti kisika u tijelu, a i od vitalnog je značenja za brzu apsorpciju aminokiselina.

Vitamini i minerali
AFA alge sadrže sve vitamine, osim vitamina D i E. Posebno su bogate vitaminom B12 (1 g sadrži 100 posto preporučenog dnevnog unosa), a sadrže i znatne količine vitamina C i betakarotena. Od minerala vrijedno je izdvojiti željezo, cink, selen i magnezij.

Zdravlje mozga

Mozak je često pothranjen organ u tijelu. Iako se na njega odnosi samo dva posto ukupne tjelesne težine, koristi 20 posto raspoloživih energetskih resursa u tijelu. Svaki od njegovih 10 milijardi procijenjenih neurona ima nezasitan apetit, koji se mora zadovoljavati iz minute u minutu tijekom cijeloga našeg života.

S obzirom na to da AFA alge metaboliziraju molekularni dušik izravno iz zraka, to omogućava biosintezu peptida niske molekulske mase, a upravo su oni prekursori neurotransmitera (neuroprijenosnika) koji u različitim dijelovima mozga i tijela služe za pokretanje i izlučivanje drugih tvari (kao što su hormoni) i utječu na metaboličke funkcije. Neurotransmiteri stvaraju kemijsku vezu putem koje neuroni komuniciraju jedni s drugima. Sposobnost neurona mozga da ih proizvede i dalje koristi ovisna je o koncentraciji aminokiselina u krvi, što u velikoj mjeri ovisi o količini koju unosimo putem hrane.

Zanimljivo je kliničko istraživanje Genazzanija i suradnika iz 2010. u kojem je istražen utjecaj konzumacije AFA alge na psihološke poremećaje i depresiju kod žena u menopauzi. U istraživanju je sudjelovalo samo 30 ispitanica (15 u kontrolnoj skupini i 15 u skupini koja je uzimala pripravak AFA alge). Putem upitnika, ispitanicama je određen hormonalni i psihološki profil prije početka uzimanja pripravka AFA alge, odnosno placebo pripravka, te nakon osam tjedana konzumacije. Iako uzimanje pripravka AFA alge nije rezultiralo značajnim promjenama u hormonalnom profilu ispitanica u pokusnoj skupini, rezultati studije ukazuju da primjena preparata na bazi AFA alge znatno unaprjeđuje kvalitetu života s aspekta raspoloženja, umanjujući anksioznost i depresivnost. Uz to, AFA alge dovode do poboljšanja pamćenja i bolje koncentracije te usporavanja razvoja demencije i Alzheimerove bolesti.

Postoji još jedan razlog zbog kojeg je AFA blagotvorna za zdravlje mozga. Naime, AFA alge su dobar izvor feniletilamina (FEA), spoja koji se prirodno sintetizira u našem organizmu iz dviju aminokiselina – fenilalanina i tirozina. Viša razina FEA pojavljuju se kad smo koncentrirani npr. na dobru knjigu, napeti film ili neki projekt, odnosno kad smo zaljubljeni (naziva se i "molekula ljubavi"). FEA je inače znatno obilnija u mozgu sretnih ljudi, a u značajnim količinama nalazi i u kakau.

Datum objave članka: 1. 12. 2015.