Dijamantima do ljepše kože

Zdrav život / Kultura tijela Manuela Šapro dipl. ing.

Tijekom tretmana sloj kože otklanja se vakuumom, koji istodobno stimulira fibroblaste na proizvodnju elastina i kolagena

Tijekom godina izgled naše kože se mijenja, s tim da stanje kože često ne odgovara stvarnoj dobi i nije primjereno određenim godinama. Uzroci različitih poremećaja u neposrednoj su vezi s neodgovarajućim životnim navikama, kao što su pretjerano izlaganje kože suncu (i solariju), prehrana siromašna vitaminima i mineralima, a bogata ugljikohidratima i zasićenim mastima, unos velikih količina kofeina i nikotina, nedovoljan unos tekućine (voda, čaj, prirodni sok). Izloženost organizma različitim bolestima i lijekovima, pa i različite dermatoze, dovode do preranog starenja kože jer je u tim slučajevima koža jako dehidrirana i iritabilna, što se manifestira stalnim ljuštenjem površinskog sloja i ubrzanim starenjem kože.

Svakodnevni stres može jako pridonijeti preranom nastanku bora uzrokovanih naglim gubitkom tonusa kože, što za posljedicu ima vidnu oronulost kože s nezdravom žućkasto-sivom bojom tena. Pod utjecajem stresa oslobođeni hormoni (kateholamini - adrenalin, noradrenalin i dopamin) izazivaju nepoželjne pojave u imunološkom sustavu kože. Naime, Langerhansove stanice u epidermisu neposredno reagiraju na hormone stresa katekolamine i nose antigene, bitne za imunološki sustav kože, čime se uspostavlja veza sa živčanim sustavom. Ta činjenica objašnjava vezu između imunološkog i živčanog sustava te utjecaj hormona stresa na imunološka svojstva kože. U obrnutom slučaju, imunološke reakcije kože mogu biti odgovorne za oslobađanje hormona stresa.

Stara - nova metoda

Pozitivan utjecaj ovoga fiziološkog mehanizma, koji ciljanim nadražajima pobuđuje imunološki sustav kože u profesionalnoj, modernoj kozmetologiji, izvanredno je dobro iskorišten i poznat pod nazivom mikrodermoabrazija. Riječ je o procesu nježnog uklanjanja zadebljalog i odumrlog sloja epidermisa (stratum corneum), s ciljem uklanjanje „stare” kože i različitih nepravilnosti na koži, a bez popratnih pojava. Tom metodom vrlo se uspješno uklanjaju sitne i duboke bore, keratoze i gruba koža, komedoni, strije, hiperpigmentacije (od akni ili sunca) te manji ožiljci.

Nakon uklanjanja odumrlih stanica ubrzano se stvaraju nove kroz koje koža znatno brže i u puno većoj mjeri apsorbira supstancije koje se koriste tijekom tretmana. Istodobno, Langerhansove stanice zbog ciljanog nadražaja počinju emitirati antigene, jačajući tako imunitet kože. Taj proces naziva se remodulacijom kože.

Nova metoda mikrodermoabrazije je dijamantna mikrodermoabrazija, koja za razliku od prethodne generacije aparata baziranih na kristalima (najčešće aluminij-oksida) koristi prave čestice dijamanta postavljene pod različitim kutovima i gradirane prema veličini dijamantnih čestica. Ovisno o problemu koji želimo tretirati, ali i cilju koji želimo postići (uklanjanje bora, hiperpigmentacija ožiljka ili pomlađivanja kože) i stanju same kože, biraju se različiti dijamantni nastavci najprikladniji za određeni problem. Tijekom tretmana „stari” sloj kože otklanja se vakuumom, koji istodobno stimulira fibroblaste na proizvodnju elastina i kolagena.

Nakon što se napravi mikrodermoabrazija, u kožu se ciljano unose supstancije koje su u deficitu (npr. ampule kolagena, liposoma, hijaluronske kiseline, različitih vitamina i minerala, itd...), a sve u cilju rješavanja određenoga kožnog problema.

Prednost dijamantne mikrodermoabrazije nad prethodnim generacijama aparata je ta što ni klijent niti terapeut nisu izloženi prašini kristala, čime se izbjegava iritacija dišnog sustava i kože, kao i mogućnost razvoja bilo kakve upale.

Kontraindikacije za primjenu mikrodermoabrazije:

  • akutna upalna stanja kože;
  • Herpes zoster;
  • terapija roakutanom;
  • gljivična i virusna oboljenja kože;
  • sumnjive promjene na koži;
  • ljetno vrijeme kad je koža izložena suncu.

Mogućnosti u praksi

Uklanjanje bora i postizanje mladenačkog izgleda kože

Ovaj tretman često nazivaju i nekirurškim liftingom lica (lifting bez noža). Da bi uklonili sitne i znatno umanjili duboke bore, tretman mikrodermoabrazije obvezno se kombinira s radijalnom endodermnom terapijom, koja se temelji na učincima intermitentnog vakuuma. Tom metodom dubinske masaže kožnog i potkožnog tkiva znatno se pojačava mikrocirkulacija i propusnost kapilara, što omogućuje znatno bolju oksigenaciju kože i bolji metabolizam kože. Znatno se poboljšava i hidratacija izvanstaničnog prostora, čime se ubrzava i osigurava pravilan rad fibroblasta, odnosno jača obnova kolagenih i elastičnih vlakana, poboljšava tonus kože i jača muskulatura. Aparati novije generacije istodobno koriste i dijamantnu mikrodermoabraziju i radijalnu endodermnu terapiju, tako da se kombinacijom tih dvaju tretmana postižu izvanredni rezultati.

Nakon što smo dermoabrazijom obradili ciljanu površinu kože, tretman uvijek završavamo dopunskom dohranom supstancijama koje nedostaju. Pomoću iontoforeze (električne osmoze) ili galvano-terapije „upucavaju” se ampule čistog kolagena i liposoma, a ovisno o potrebi i stanju kože, i ampule vitamina (A, C, E...) ili koenzima Q10 koje ovim putem prodiru do samog matriksa kože. Tako obrađena koža izgleda mnogo mlađe, bore su znatno smanjene, one manje potpuno nestaju, a ten ima zdrav i svjež izgled.

Ublažavanje ožiljaka, smanjivanje pora, pročišćavanje tena

Dijamantnom mikrodermoabrazijom mogu se znatno umanjiti duboki ožiljci i dubina samih pora te omogućiti ubrzano stvaranje novih stanica i regeneracija oštećenog tkiva. Odstranjenjem orožnjeloga površinskog sloja, koža se pročišćava jer se pore dubinski čiste od nakupljenog sebuma i nečistoća (miteseri, komedoni), a zbog bolje prokrvljenosti uspostavlja se optimalan dotok hrane i kisika te odvod limfe, što umanjuje mogućnost stvaranja novih akni. Kao i u prethodnom slučaju, i ovdje se izvanrednom pokazala kombinacija dijamantne mikrodermoabrazije s radijalnom endodermnom terapijom. Naravno, da bi i ovaj tretman bio cjelovit, nadopunjuje se specijalnim ampulama za regeneraciju kože.

Uklanjanje hiperpigmentacija

Ovom metodom mogu se ukloniti sunčane pjege, staračke pjege, hiperpigmentacije kao posljedica akni i sve ostale hiperpigmentacije uzrokovane nekim drugim zdravstvenim poremećajem. I hormonski uvjetovane hiperpigmentacije mogu se tretirati i uspješno riješiti, ali uz obveznu liječničku terapiju kako bi se uklonio uzrok nastanka samog problema.

Područja hiperpigmentacije tretiraju se dijamantnom mikrodermoabrazijom, tako da se jačina dijamantnog nastavka postupno pojačava. Za vrijeme tretmana obvezno je korištenje kreme s visokim zaštitinim (SPF) faktorom i kreme za izbjeljivanje za kućnu njegu. Preporučuje se kombinacija tretmana s IPL-om, najnovijim aparatom koji koristi pulsnu svjetlost, jer se u toj kombinaciji rezultati doista odlični.

Dijamantna mikrodermoabrazija učinkovit je kozmetički tretman, kojim se u vrlo kratkom vremenu mogu postići izvanredni rezultati.

Datum objave članka: 1. 10. 2007.