Euromelanoma Day

Zdrav život / Prevencija bolesti

Središnja aktivnost u Hrvatskoj je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama, uz besplatan pregled kože

Sadržaj članka
Humanost na djelu

Hipokrat je davno rekao kako je bolje spriječiti nego liječiti. U skladu s tom izrekom osmišljen je Euromelanoma Day, paneuropski javnozdravstveni projekt za prevenciju raka kože, čiji je cilj dati informaciju o prevenciji raka kože, ranoj dijagnozi i liječenju.

Prva Euromelanoma Day javnozdravstvena akcija održana je u Belgiji 1999., a zatim se projekt proširio na tridesetak zemalja, od Švedske, preko Cipra, Malte, Irske, Rusije..., od sjevera do juga, od istoka do zapada, diljem Europe, uključujući i Hrvatsku. Provodi je mreža europskih dermatologa koji taj dan volontiraju kako bi služili plemenitom cilju. Na internetskoj stranici http://www.euromelanoma.org možete se informirati o projektu i o tome što je rak kože, kako pomoći sebi i svojoj djeci te opasnost od pojave opake bolesti svesti na najmanju moguću mjeru. Naći ćete i informacije o sunčevu ultraljubičastom zračenju te otkriti najčešće zablude o preplanulosti.

Humanost na djelu

Središnji događaj u Hrvatskoj je tzv. Dan otvorenih vrata u dermatološkim ordinacijama, kad pacijenti mogu doći na besplatan dermatološki pregled kože. Projekt je medicinskog, humanitarnog i savjetodavnog karaktera, a osnovni ciljevi su prevencija, obrazovanje i informiranje radi:

  • ranog otkrivanja melanoma, što omogućuje uspješno liječenje i visoku stopu preživljavanja
  • osvješćivanja šire javnosti o opasnostima nepromišljena ponašanja na suncu, o štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje i pravilnim načinima zaštite od UV zraka
  • isticanja važnosti samopregleda madeža
  • podsjetnika na cjelogodišnju mogućnost besplatna dermatološkog pregleda kože u ugovornim zdravstvenim ustanovama i dermatološkim ordinacijama, uz uputnicu HZZO-a od liječnika obiteljske medicine.
Datum objave članka: 1. 4. 2012.