Liposukcija bez noža

Zdrav život / Kultura tijela Manuela Šapro dipl. ing.

Najnovijom vakuumskom kavitacijom sada se mogu tretirati i najskrivenije i najdublje masnoće na bilo kojem dijelu tijela

Pred nama su ljeto i vrući dani, kad smo izloženi pogledima drugih, ali i ogledalu koje ništa ne skriva, nego naprotiv otkriva sve više estetskih nedostataka koji nam smetaju. Iako mnoge nedostatke koje vidimo nastojimo ignorirati, debljina, celulit i masni jastuci ipak negativno utječu na naše samopouzdanje i, iako to ne želimo, stvaraju nam svojevrsno opterećenje i razvijaju dodatnu nesigurnost. Nastojimo odbaciti činjenice kojih smo itekako svjesni, jer nam je teško priznati samima sebi da imamo problem koji treba riješiti i napraviti prvi korak. To svakako nije lako, jer treba početi mijenjati puno ustaljenih, loših navika, koje su, nažalost, postale naša svakodnevnica.

Unatoč svemu, alarm koji nam zvoni ne smije biti samo bojazan zbog lošeg izgleda, nego i svjesnost o lošem utjecaja debljine na naše zdravlje. Moramo otvoriti oči pred činjenicom da je debljina problem koji treba rješavati odmah, a ne sutra, jer svako odgađanje otežava i produljuje rješavanje estetskih problema, koji s vremenom postaju sve izraženiji i zahtijevaju više truda i ulaganja kako bismo ih riješili.

Uz to, debljina znatno povećava rizik nastanka mnogih zdravstvenih poremećaja i bolesti, kao što su šećerna bolest tipa 2, srčanožilne bolesti, maligne bolesti, poremećaji u funkciji reproduktivnih organa, osteoartritis i druge.

Zahvaljujući najnovijim tehnološkim dostignućima u svijetu medicine i estetike, dogodila se prava revolucija u razvoju sve savršenijih tehnika kojima na relativno brz način možemo riješiti masne naslage i tvrdokorni celulit na neželjenim mjestima, za koje dosad nismo imali odgovarajućeg rješenja. Naime, ono što je gotovo do prije nekoliko mjeseci bilo učinkovito jedino uz pomoć bolnih kirurških liposukcija, koje su zapravo operativni zahvat, poslije kojeg bi slijedili dani, tjedni pa čak i mjeseci oporavka, danas jednako učinkovito rješavamo potpuno bezbolno. I što je najbitnije, bez potrebe za postoperativnim oporavkom. Ne treba zanemariti ni činjenicu da su ti tretmani i znatno jeftiniji.

Protiv tvrdokornog celulita i masnoće

Nekiruška ultrazvučna liposukcija ili kavitacija je neinvazivna i potpuno bezbolna metoda odstranjivanja masnih naslaga i celulita ultrazvučnim valovima, pomoću kojih se masne stanice razbijaju na masne kiseline i glicerol. Masne kiseline potom se putem jetre razgrađuju i odstranjuju iz tijela mokraćom, dok se glicerol otapa u staničnoj tekućini, a oslobođena energija u obliku ATP-a ponovno iskorištava u metabolizmu.

Procesom kavitacije u samo jednom 45-minutnom tretmanu gubi se čak dva do pet centimetara u obujmu, odstranjuje se tvrdokorni celulit na bedrima (tzv. jahaće hlače) te nakupine masnoća na trbuhu i bokovima. Vrlo uspješno odstranjuju se i nakupine celulita i masnoća s koljena i nadlaktica.

Uza sve svoje prednosti, dosadašnja kavitacija imala je i neke nedostatke. Naime, kod osoba koje su se intenzivno bavile sportom ili nekim drugim fizičkim aktivnostima vrlo se često događalo da im je dio masnog tkiva sakriven ispod mišićnih vlakana. U takvim slučajevima dosadašnja kavitacija nije mogla baš mnogo napraviti, jer klasična kavitacijska sonda nije mogla doprijeti do skrivene masnoće. Međutim, najnovijom vakuumskom kavitacijom doskočilo se i tom problemu, pa je sada moguće tretirati i najskrivenije i najdublje masnoće na bilo kojem dijelu tijela. Rezultati su puno brži, bolji i postojaniji.

Sam princip rada vakuumske kavitacije temelji se na tome da je ultrazvučna kavitacijska sonda uglavljena u vakuumsku ventuzu, tako da u jednom zapravo istodobno provodimo dva tretmana. Dok nam vakuum s jedne strane pomaže da dosad nepristupačno masno tkivo učinimo pristupačnim za tretiranje, s druge strane pospješuje protok krvi i kisika u tkivima, poboljšava protok limfe te uklanja iz tijela suvišnu tekućinu i metabolite, rasteže vezivno tkivo, stimulira nastajanje kolagena i pospješuje metabolizam, te tako poboljšava učinak same kavitacije.

Sljedeći tretman, koji je također svjetski hit, je IRF-tretman radiovalovima, kojeg bi trebalo kombinirati u rješavanju toga problema. Radio valovi također služe u odstranjenju celulita i masnoća, ali neizostavni su i u regeneraciji kolagena. Visokofrekventni elektromagnetski valovi zagrijavaju potkožno masno tkivo, ubrzavaju lipolizu i metabolizam masnih stanica te potiču limfnu drenažu i cirkulaciju, što dovodi do još boljeg lipolitičkog i anticelulitnog učinka.

Nakon tretmana kavitacijom, zbog velikoga gubitka potkožnog masnog tkiva, često se događa da se koža opusti, tj. omlohavi, kad je tretman IRF-om gotovo nezamjenjiv, jer se regenerira prirodni kolagen i zateže opuštena koža. Naročito dobri rezultati postižu se kod opuštene kože nadlaktica, unutarnje strane bedara i trbuha, što je donedavno bilo gotovo nerješivo.

Poslije tretmana kavitacije i IRF-a, neizostavan tretman je i limfna drenaža, kojom se potiče protok limfe i tako ubrzava odstranjivanje masnih stanica, toksina i u njima otopljenih otpadnih tvari.

S obzirom na to da su nam kao rezultat napretka tehnologije na raspolaganju metode pomoću kojih sve lakše i bezbolnije rješavamo različite estetske i zdravstvene probleme, možda vam to može biti poticaj da se uhvatite u koštac s celulitom, debljinom i njima pridruženim problemima te živite ovaj život vitkiji, ljepši i zdraviji.

Datum objave članka: 1. 6. 2009.