Noćurak - dragulj zdravlja i ljepote

Zdrav život / Prevencija bolesti Bjanka Matić dipl. biolog

Iako se zbog specifična sastava ulju noćurka pripisuju različita ljekovita svojstva, znanstveno su potvrđene njegove dobrobiti u slučajevima ekcema, upalnih procesa i simptoma PMS-a

Ulje žutog noćurka ili ulje jagorčevine smatra se jednim od najzanimljivijih otkrića u oblasti preventivne medicine još od otkrića vitamina C. Iako se u prehrambene svrhe koriste mnogi dijelovi noćurka (pupoljka), najkorisniji dijelovi biljke kad je posrijedi ljekoviti učinak nalaze se u njezinim malim crvenkastim sjemenkama. Riječ je o dragocjenom ulju koje je u posljednje vrijeme u središtu pozornosti zbog brojnih pozitivnih učinaka na zdravlje. Iako se zbog specifična sastava ulju noćurka pripisuju različita ljekovita svojstva, znanstveno su potvrđene njegove dobrobiti u slučajevima ekcema, upalnih procesa (artritis) i simptoma PMS-a.

Biokemijska tajna

Žuti noćurak (Oenothera biennis) prirodni je izvor gama-linoleinske kiseline (GLA), od koje se u organizmu stvaraju protuupalni agensi (prostaglandini), a djeluje i tako da promovira funkciju T-stanica, reducira proizvodnju kolesterola, smanjuje krvni tlak i mogućnost pojave krvnih ugrušaka, regulira ravnotežu spolnih hormona (estrogena i testosterona) te sudjeluje u stvaranju optimalne strukture stanica kože.

GLA je esencijalna omega-6 masna kiselina, koja se često nedovoljno stvara u organizmu, te ju je nužno unositi putem hrane. S obzirom na to da putem hrane ne unosimo dovoljno supstrata za stvaranje protuupalnih tvari, prostaglandina, odnos protuupalnih i upalnih tvari često je narušen. Kod nekih stanja, kao što su alkoholizam, gladovanje, atopijski ekcem, maligna oboljenja, dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, povišena razina kolesterola, virusne infekcije, premenstrualni sindrom (PMS)..., dolazi do poremećaja enzimskog sustava odgovornog za stvaranje protuupalnih agensa. U takvim slučajevima dodatan unos ulja žutog noćurka opskrbljuje organizam gama-linoleinskom kiselinom i osigurava uravnoteženje tog sustava. Na taj način sprječavaju se upalni procesi u organizmu, što je najvidljivije kod kožnih oboljenja poput ekcema. Ulje noćurka sadrži čak oko devet posto gama-linoleinske kiseline, koju u ostalim biljnim uljima ne nalazimo tako često, niti u tim količinama.

Idealno za zdravlje kože

Još tridesetih godina prošloga stoljeća utvrđeno je da manjak omega-6 esencijalnih masnih kiselina dovodi do upalnih stanja kože. Psorijaza, ekcemi, neurodermatitis, problemi s pigmentacijom, starosne promjene, opekline, rane, akne i alergijske reakcije na koži samo su neke pojave koje mogu biti povezane ili pojačane upravo zbog nedostatka esencijalnih masnih kiselina u organizmu. S obzirom na to da se GLA smatra jednom od ključnih komponenti za građu i funkciju kože, ulje noćurka može biti od pomoći u pravilnom funkcioniranju kožne barijere i uravnoteženju transepidermalnoga gubitka vode. 

Postoji puno pozitivnih učinaka ulja noćurka na zdravlje kože, među kojima kao značajna izdvajamo sljedeća: blagotvorno djeluje kod ekcema, atopijskog dermatitisa, psorijaze, seboreje i neurodermitisa; hidratizira suhu kožu i čini je elastičnijom; blagotvorno djeluje kod vitiliga; pomaže pri zaglađivanju hrapave kože; smanjuje fine linije i bore te pomlađuje kožu; ublažava podočnjake; potpomaže proizvodnju novih stanica, što djeluje na učinkovitije i brže zarastanje rana; smiruje alergijske reakcije kože; može pomoći ublažiti upalu povezanu s poremećajima kao što je rozacea; smanjuje neželjeno crvenilo i diskolorizaciju.

Zbogom PMS-u

Premenstrualni sindrom (PMS) kao periodički ciklički poremećaj zahvaća više od 90 posto žena, barem u jednom razdoblju života. Iako se dugo smatralo da je PMS psihički problem, danas se ova pojava jasno povezuje s hormonalnim ritmom menstrualnog ciklusa. Utvrđeno je da je izraženost PMS-a povezana s prostaglandinima, jer žene kojima su simptomi PMS-a jače izraženi obično imaju deficit prostaglandina E1.

Budući da GLA iz ulja noćurka potiče stvaranje upravo te vrste prostaglandina, nimalo ne čudi njegov blagotvoran učinak na simptome PMS-a: prije svega smanjuje bolove i osjetljivost dojki, ublažava depresivna stanja i promjene raspoloženja, glavobolju, nervozu, nadutost i obilna krvarenja. Kako i rigorozne znanstvene studije demonstriraju da uzimanje ulja noćurka u obliku dodatka prehrani ima značajan učinak na simptome PMS-a, agencija za hranu i lijekove (ekvivalent američkoj FDA) u Velikoj Britaniji ulje noćurka odobrila je u terapiji PMS-a.

Ulje noćurka i vitamin E dobar spoj

Danas na tržištu postoje različite vrste proizvoda s uljem noćurka - kapsule, tablete, ulja, kreme, u kombinaciji s nekim drugim sirovinama, kao i s različitom količinom ulja u pojedinoj serviranoj dozi. Budući da se esencijalne masne kiseline iz ulja noćurka mogu vrlo brzo razgraditi (čime se gubi na djelotvornosti), dodan je vitamin E, čije antioksidacijsko djelovanje omogućuje veću stabilnost masnih kiselina i usporava proces njihove razgradnje. Ulje noćurka i vitamin E u omjeru 500 mg ulja noćurka i 10 mg vitamina E po kapsuli doza je koja olakšava primjenu i prilagodljivost dnevne doze, ovisno o željenim rezultatima, a ujedno smanjuje mogućnost neželjenih pojava koje se povezuju s primjenom velikih doza. Ulje noćurka najbolje se iskorištava ako se kapsule uzimaju zajedno s hranom, što ujedno sprječava eventualne probavne tegobe koje masne kiseline mogu uzrokovati kod nekih pojedinaca.

Ovisno o namjeni, preporučena dnevna doza iznosi dva do šest grama na dan (ta količina trebala bi osigurati oko 200 do 600 mg GLA dnevno). Da bi se postigli najbolji rezultati, ulje noćurka treba koristiti kontinuirano određeno razdoblje, otprilike tri do šest mjeseci.

Datum objave članka: 1. 9. 2015.