Plutanje oslobađa od stresa

Zdrav život / Prevencija bolesti mr. sc.   Darko Jurić nutricionist

Duboko opuštanje uz plutanje utječe na fiziološke i biokemijske hormonalne promjene praćene smanjenjem stresa

Plutanje je posebna vrsta terapije koju je izumio i promovirao dr. John C. Lilly. Šezdesetih godina prošloga stoljeća razvio je sustav u kojemu osoba pluta u zvučno izoliranoj komori bez svjetla, u visoko koncentriranoj otopini Epsomove soli i vode.

O psihofiziološkim učincima tog tretmana provedena su mnoga istraživanja, od kojih je jedno od najvažnijih analiza više od tisuću opisa iskustava. To istraživanje pokazalo je da je više od 90 posto korisnika doživjelo plutanje kao opuštajuće.

Duboko opuštanje plutanjem utječe na fiziološke i biokemijske hormonalne promjene praćene smanjenjem stresa. Normaliziraju se fiziološke vrijednosti, primjerice vrijednosti krvnog tlaka, broj otkucaja srca i napetost mišića.
Stabiliziraju se i normaliziraju vrijednosti hormona adrenalina, noradrenalina, kortizola i aldosterona, kao i hormona koji ne utječu na razinu stresa, kao što su lutein i testosteron.

Bez sumnje, plutanje je terapeutsko i obrazovno sredstvo, jer snažno utječe na mnogim razinama. Pretpostavlja se da je plutanje djelotvorno zahvaljujući utjecaju na električne moždane valove. Postoje četiri kategorije tih valova, od najmanje do najviše aktivnih. Kad je mozak uključen u mentalne radnje, kao što su učenje, javni govor ili razgovor, proizvodi beta-valove. Sljedeća kategorija su alfa-valovi, koji su prisutni dok se odmaramo, primjerice nakon obavljenog posla. Slijede theta-valovi, povezani s dubokom opuštenošću, a posljednja kategorija su delta-valovi, koji su aktivni dok spavamo, ali nisu neuobičajeni ni za vrijeme plutanja.

Ključ je u theta-valovima

Theta-valovi proizvode se u stanju duboke meditacije, a pokazalo se da ih pojačava plutanje. Dok smo u theta-stanju, dolazimo u doticaj s kreativnom unutarnjom snagom i ulazimo u stvarnost živopisnih predodžbi.

Za plutanja osoba se nalazi u antigravitacijskom stanju, jer gusta otopina Epsomove soli pridonosi iskustvu vrlo sličnom bestežinskom stanju. Istraživanja su pokazala da zbog gravitacije većinu tereta podnosi naš središnji živčani sustav. To rezultira zdravstvenim problemima, kao što su napetost u mišićima leđa i zglobova, što se u konačnici odražava na držanje tijela. Oslobađanjem tijela od gravitacije, plutanjem, možemo ublažiti mnoga bolna stanja, osloboditi mozak od materijalnih stvari i koncentrirati se na povećanje svjesnosti.

Naš mozak ima dvije polutke koje rade na različit način. Desna radi intuitivno, a lijeva se bavi analiziranjem i detaljima. Istraživanja pokazuju da plutanje sinkronizira rad dviju polutki, što osobi omogućuje da s lakoćom komunicira i donosi odluke bez mnogo dvojbi.

Budući da su hormoni naš kemijski mozak, zahvaljujući njima možemo iskusiti široku paletu osjećaja, od sreće i oduševljenja do uzbuđenosti, nemira, tuge i depresije. Svatko od nas izlučuje različitu količinu hormona potrebnih za nastanak tih stanja. Endorfini, poznati i kao hormoni sreće, kod trudnica se proizvode do osam puta više od normalne razine kako bi fetus osjećao blaženstvo, ali i da bi majka lakše podnijela trudnoću. Plutanje se katkad naziva i iskustvom "povratka u maternicu", jer potiče tijelo na proizvodnju endorfina.

Otpustite li otpor, steći ćete unutarnji mir i biti sposobni jasno vidjeti svoju situaciju. Nakon toga možete poduzeti potrebne korake kako biste djelotvorno riješili situaciju. Otpuštanje je unutarnja radnja koja uklanja otpor, što zauzvrat donosi oslobađanje od straha i uznemirenosti. U trenutku otpuštanja čini se kao da se sve mijenja. Kad strah, napetost i uznemirenost nestanu, postajete kreativni i sposobni otkriti rješenja koja inače nikad ne biste prije uočili - postajete prirodno učinkoviti.

Oslobođena životna energija

Iz holističke perspektive, život je u svakom trenutku ono što i treba biti. Okolnosti koje su nas dovele u sadašnje stanje ne možemo promijeniti, a borbom i opiranjem stanju u kojem se naš život nalazi stvaramo napetost, strah i uznemirenost, što gotovo uvijek pogoršava situaciju. Qi, životna energija, blokirana je i ne može normalno protjecati.

Svijet oko nas mijenja se nevjerojatnom brzinom. Ne samo da imamo sve manje i manje vremena za prilagođavanje tim promjenama, nego ni fizički ne možemo pratiti taj tempo. Stoga se rađa prirodna tendencija otporu, što rezultira napetošću. U znanstvenim krugovima to se naziva kronično stanje stresa niske razine. Pod neprestanim stresom tijelo ne može upravljati svim funkcijama. Stres se sastoji od biokemijskih nečistoća nakupljenih u stanicama i organima, koje stvaraju dodatni stres, pa tijelo vremenom postaje doslovce prekrcano toksinima. Kako bismo potaknuli proces čišćenja, moramo se opustiti na svim razinama - tjelesnoj, emocionalno-mentalnoj i duhovnoj. Kad se opustimo na tjelesnoj razini, uslijedit će opuštanje i na svim ostalim razinama.

Plutanje nam pomaže da počnemo taj proces zaustavljanjem neprekidnih vanjskih podražaja. Naime, tijekom tretmana nema vanjskih pritisaka i potrebe za stalnim prilagođavanjem vanjskim događajima, pa tijelo svu energiju može usmjeriti svom obnavljanju. Tada ćemo osjećati protok zdravlja, snage, otkrivenja, entuzijazma i neizmjerna zadovoljstva življenjem. Nadopunom terapije plutanjem posebnim tjelovježbama, nutricionizmom i mentalnim radom otvara se put jasnoće i transformacije prema cjelovitosti.

Programi koji kombiniraju plutanje i sinergiju ostalih tretmana nalaze se u ponudi Ville Astra od 15. lipnja 2008. godine.

Datum objave članka: 1. 8. 2008.