Sve ženske uloge (2. dio)

Zdrav život / Mentalno zdravlje Jelena Vrsaljko psihoterapeut, trenerica komunikacijskih vještina  /  Tatjana Gjurković dipl. psiholog, certificirani terapeut igrom

Svaka se žena s pojedinom ulogom identificira različitim intenzitetom, pri čemu je važno pokušati pronaći zlatnu sredinu

U prošlom broju načeli smo temu o tome što znači biti žena u suvremenom društvu, a mnoge od nas znaju da to nije jednostavno, jer okruženje očekuje da budemo dobre domaćice, majke i supruge, te sposobne poslovne žene. Svaka od nas s pojedinom ulogom identificira se različitim intenzitetom, pri čemu je važno pokušati pronaći zlatnu sredinu. No, uloge su nerijetko međusobno suprotstavljene, što dovodi do problema.

U prošlom broju naveli smo nekoliko primjera odgoja, poput onog u tradicionalnim obiteljima, u kojima je najveća vrijednost žene da bude dobra domaćica i majka, ili odgoja u uvjerenjima kako je imati lijepu odjeću, cipele i nakit nešto na temelju čega će dobiti priznanje drugih. Slijedi nastavak te teme.

Žena odgajana u tradicionalnoj obitelji, talentirana, ali uz poruke "budi uslužna" i "nemoj uzimati zasluge", "da si barem dečko", udala se za muškarca koji je nerijetko manje talentiran od nje, no uz pravila seksističkog društva, postigao je velik poslovni uspjeh. Budući da nije muško, Mirela odustaje od školovanja i karijere te svoj talent i energiju ulaže u supruga. Nije se ostvarila kao majka. Ulaže mnogo u svoj izgled i elegantnost, odlična je domaćica i menadžerica. Podržavajući supruga, priznaje mu i zasluge koje su zapravo njezine jer uživa u njegovu sjaju i pohvalama. Mnogo joj je lakše investirati u supruga nego suočiti se s etiketom "žena od karijere".

Da bi Mirela izašla iz ove uloge, okolina joj mora pružiti pažnju zbog onoga što ona jest, a ne onoga što je postigao njezin suprug. Uz to, potrebno ju je potaknuti da osvijesti svoje talente i poticati je da ih ostvari.
Jeste li i vi sposobna i talentirana žena koja nikad nije ostvarila svoje potencijale, nego je, naprotiv, od mnogih snova odustala? Osvrnuvši se na odnos s partnerom, primjećujete da silnu količinu energije investirate u njega? Idete s njim na poslovne večere i blistate na njima? Razgovarate s njim o njegovim problemima na poslu i nudite mu rješenja? Odustali ste od svojih satova plesa jer to nema smisla, a ionako mu pomažete dovršiti knjigu? Stalno gurate partnera ispred sebe, i da ne nabrajamo dalje,

Vrijeme je za promjenu. Smijete ostvariti svoje potencijale. Imate pravo katkad staviti i sebe na prvo mjesto. Pretvarajte se kao da je to tako. Na trenutak zaboravite svoju realnost i maštajte. Najprije budite sanjar. Bacajte na papir sve ideje o tome čime biste se htjeli baviti. Zatim odaberite jednu ideju i napravite plan. Ponavljamo, zaboravite na svoju realnost. Radite plan kao da je moguć i istinit. Poslije razmislite što ćete s njim. Staviti ga u ladicu ili...

Ivini roditelji sve su činili umjesto nje jer su smatrali da su djevojčice bespomoćne. Govorili su joj da "ne misli" jer će to oni učiniti umjesto nje. Podržavali su njezino djetinjasto ponašanje, dajući tako neverbalnu poruku "nemoj odrasti". Čineći to, učinili su je nesposobnom, potpuno ovisnom o njima i pod njihovom kontrolom. Iako se Iva odupirala ovisnosti i tražila put k samostalnosti, na kraju je ipak odustala zaključujući da su oni ipak u pravu, da je ona stvarno bespomoćna. S 24 godine udaje se za znatno starijeg muškarca koji se postavio prema njoj kao da joj je tata koji će je spasiti. Kad pokaže svoje sposobnosti, ponajviše da može biti samostalna, tada se osjeća kao da to nije u redu, jer kako može biti samostalna i bespomoćna istodobno? Umjesto toga, Iva se požali drugima i tada oni sve učine umjesto nje. Provodi jako puno vremena prigovarajući i kritizirajući kako je sve grozno, nastojeći pritom navesti druge da to poprave. Kad ne uspije na taj način dobiti ono što želi, poseže za manipulacijom.

Da bi Iva izašla iz začaranog kruga, treba pohvaliti svako njezino zrelo i odraslo ponašanje, te inicijativu za preuzimanjem odgovornosti.

Sjetite se svojih dijaloga u posljednje vrijeme. Ako se možete sjetiti dijaloga u kojem se vi žalite, a netko vam nudi rješenja koja ništa ne mijenjaju, velika je vjerojatnost da ste zakopali vlastite potencijale negdje duboko u sebi, te si svakodnevno potvrđujete da nemate znanja, snage i vještina izvući se iz neželjene situacije. Ako ste gledali Shreka, možda ćete se sjetiti scene u kojoj junakinje bajki zajedno s Fionom završavaju u tamnici. Fiona entuzijastično viče: "Moramo nešto učiniti", a one entuzijastično zauzmu ležeću poziciju i čekaju. Fiona ljutito viče: "Pa što to radite", a one i dalje entuzijastično odgovaraju: "Pa čekamo da nas spase". Zaista trebate nekoga da vas spasi? Imamo mali zadatak za vas. Svaki put kad iskrsne neki problem, počnite ga rješavati na način da uzmete komad papira i napišete što je problem. Dok zapisujete, zamislite da s vama oko stola sjedi 50 stručnjaka iz područja koje vas muči. Vi kao zapisničar zapisujte sva moguća rješenja situacije koja vam oni daju.

Tanja je postala opterećena vlastitim izgledom u nižim razredima osnovne škole. Mama, puna razumijevanja, kupila joj je vagu za jedan rođendan. Tanja se tome jako obradovala i od tog dana gotovo svakodnevno stane na vagu. Probala je svaku dijetu, od UN dijete do Montignaca. Nema one koju nije probala, a sve s ciljem da se konačno osjeća OK u svom tijelu. Vjerovala je da, ako ne smršavi, neće naći svog "princa". U djetinjstvu je stekla loše prehrambene navike, jela je previše ugljikohidrata u kojima je uživala zajedno s majkom. "Sve se može baciti, ali slatko ne", česta je rečenica njezine majke. Otac joj je poručivao da je sramota bacati hranu jer postoje "gladna djeca Afrike i da zbog toga mora pojesti sve što joj je na tanjuru" (količinu hrane nije mogla sama birati). Hranu je dobivala kao nagradu za "dobro" ponašanje, kad se loše osjećala i u mnogim drugim situacijama. Tanji je bilo teško suprotstavljati se roditeljima i u drugim situacijama, pa umjesto da je naučila izraziti ljutnju i reći "ne", sve je počela doslovno gutati. Kroz debljinu je počela osjećati stabilnost i svojevrsnu čvrstoću. Zbog problema s izražavanjem ljutnje i odbijanja, njezina debljina to čini umjesto nje, te joj pomaže odbiti muškarce kojima bi se željela svidjeti. I tako se Tanja vrti u začaranom krugu, u kojem joj debljina služi kao prigodna izlika za nepostizanje životnih ciljeva, žudeći za komplimentima na račun svog izgleda dok joj je istodobno vrhunac spontanosti pitanje što će i kada jesti. Osjeća se žrtvom svoga tijela, nedostatka samokontrole i tuđih mišljenja o njezinu izgledu. Zbog dugotrajne zabrinutosti težinom, zbog neostvarenosti na ljubavnom polju, završava sa srčanim tegobama.

Tanja bi trebala naučiti prihvatiti svoje tijelo, osjećati se dobro u njemu i tek potom odlučiti što će učiniti s težinom. Uz to, treba je podržati svaki put kad se suprotstavi i kaže "ne" ili, pak, izrazi ljutnju, te se tako pobrine za sebe. Uz to, Tanja treba naučiti kako se njegovati, kako uživati u, primjerice, masaži, mirisnim kupkama, šetnjama i u sličnim opuštajućim trenucima.

Imate problema s kilogramima i ne volite svoje tijelo? U današnje vrijeme propagiranja ultramršavica koje poput vješalica nose vrhunske kreacije, teško je ne potpasti pod utjecaj i othrvati se pritisku: "To je lijepo". No, sjetimo se vrhunskih ljepotica nekoga drugog doba, poput Sofije Loren ili Ave Gardner. Široki bokovi itekako mogu biti ženstveni. Pogledajte se u ogledalo tuđim očima i tek kad prihvatite ono što vidite, donesite odluku hoćete li mršavjeti ili ne.

U ovom članku opisali smo neke uloge koje žene "igraju". Postoje i one u kojima žene glavu gube trčeći za karijerom i zanemarujući privatni život, majčinstvo i sve ono što nije vezano uz uspon u karijeri. Živjeti u ulogama koje smo naučili od djetinjstva pruža osjećaj sigurnosti i poznatosti. Unatoč tome što neodgovarajućim reakcijama dobivamo pažnju, kao što to Iva traži plačem ili Tanja prejedanjem, znamo točno što trebamo učiniti da bismo dobili ono što želimo u tom trenutku. Izaći iz začaranog kruga nije jednostavno. Potrebni su čvrsta odluka i snažna volja za to. Ipak, kad se jednom skrene s dobro utabanog puta i krene novim nepoznatim krajolicima, osjećaj nesigurnosti zasjene osjećaje ispunjenosti, spontanosti, autonomnosti. Zbog tih nevjerojatnih osjećaja koji osobu pune životnom energijom i zadovoljstvom, isplati se riskirati.

Datum objave članka: 1. 12. 2012.