Dijagnostički vodič - od adolesencije do srednjih godina

Žensko zdravlje / Prevencija Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Zdravstvene tegobe žena tradicionalno su se promatrale kroz aspekt reprodukcije, no u današnje vrijeme opravdano se stavljaju u kontekst sveobuhvatna životnog vijeka

Neka su stanja za ženu jedinstvena i to se ponajprije odnosi na sustav reprodukcije. Neka druga, međutim, podjednako pogađaju i muškarce i žene, iako se zbog spolnih različitosti i simptomatologija mogu razlikovati. Kako se vremenom koncept zdravlja žene širio na cijelo njezino tijelo u svim životnim razdobljima, danas je znanstvena pažnja usmjerena na prevenciju, zdravstveno ponašanje i liječenje bolesti od posebne važnosti za žene.

Znanstvena istraživanja otkrila su mnoge bitne činjenice: važnost hormonalnoga nadomjesnog liječenja, različitost sheme funkcioniranja muškog i ženskog mozga kao i neuroloških puteva prijenosa bola, jači fiziološki odgovor žena na primjenu lijeka, dulje trajanje analgetskog učinka lijeka nego u muškaraca, žene obolijevaju podjednako kao i muškarci od karcinoma pluća, ali ne zato što više puše nego zato što su osjetljivije na neke druge utjecaje, spolna aktivnost povećava opasnost od infekcije humanim papiloma virusom, za koji je znanstveno dokazano da se dovodi u vezu s razvojem karcinoma cerviksa, itd.

Upravo zbog velika napretka medicinske znanosti i mogućnosti ranog otkrivanja određenih patoloških stanja, dobro je znati što žena u pojedinim životnim razdobljima može učiniti za sebe i svoje zdravlje kako bi se na vrijeme otkrile bolesti koje se, dijagnosticirane u što ranijem razvojnom stadiju, mogu uspješno liječiti. Upravo iz tog razloga slijedi prikaz osnovnih dijagnostičkih pretraga kojima bi se trebala podvrgnuti svaka žena u određenome životnom razdoblju.

Adolescencija i dvadesete

Ginekološki pregled i PAPA-test - S navršenih 18 godina ili na početku spolne aktivnosti vrijeme je za prvi posjet ginekologu, daljnje redovite preglede i PAPA-test. Iako vam u tom životnom razdoblju pregled vjerojatno nije ugodan, ne biste ga smjeli propustiti jer nije bolan, a može biti od neprocjenjive koristi. Ginekolog će najprije pregledati vanjsko spolovilo i provjeriti postoje li znakovi iritacije ili bolesti, a potom će obaviti pregled unutarnjeg spolovila pomoću spekuluma kojim razmiče stijenke rodnice čime je omogućen vizualni pregled. Slijedi uzimanje uzorka sluznice cerviksa (bris štapićem s vatom) i svoda rodnice (struganje špatulom) koji se pomoću PAPA-testa provjeravaju na abnormalne stanice što mogu upućivati na prekancerozno stanje (ako osjetite bol, odmah to recite ginekologu).

PAPA-test od posebne je važnosti u spolno aktivnih žena jer pomaže u dijagnostici HPV-a (humanog papiloma virusa), spolno prenosive bolesti koja se dovodi u vezu s karcinomom cerviksa. Nakon vađenja spekuluma slijedi palpatorni pregled maternice, jajnika i jajovoda. Rektalnim pregledom (kroz debelo crijevo) moguće je provjeriti abnormalnosti stijenke koja razdvaja rektum od rodnice. Većina ginekologa preporučuje ginekološki pregled jednom godišnje. American Cancer Society (Američko društvo za rak) preporučuje PAPA-test obvezno svaki put tijekom prva tri ginekološka pregleda, a u slučaju urednih nalaza dalje po dogovoru s ginekologom.

Održati dobru zdravstvenu kondiciju tijekom trudnoće jako je važno, kako za vas tako i za vaše dijete. Savjetujte se s ginekologom o učinkovitom programu vježbanja. Aerobika i umjereni trening sigurni su za većinu žena, iako ne biste smjeli pretjerati (kontrola temperature tijela, krvnog tlaka, pulsa). Nakon prvog tromjesečja klonite se vježbanja koje zahtijeva ležanje na leđima jer se u tom položaju može smanjiti broj otkucaja vašeg srca, sniziti krvni tlak te tako smanjiti protok krvi kroz posteljicu i fetus.

Kontrola krvnog tlaka - Krvni tlak trebalo bi kontrolirati svaki put kada posjetite liječnika, i to bez posebnog zahtjeva. Vrijednosti bi trebale biti ispod 140/90 mmHg. U slučaju prekomjerne tjelesne težine ili pozitivne obiteljske anamneze povišenoga krvnog tlaka, vodite brigu da kontrolu obavite barem jednom godišnje. American Heart Association (Američko društvo za srce) preporučuje kontrolu svake dvije godine.

Pregled dojki - Nije prerano za svijest o postojanju karcinoma dojke. American Cancer Society preporučuje s navršenih 20 godina nadalje pregled dojki jednom mjesečno nakon završetka mjesečnice i pregled kod ginekologa svake tri godine. Ako postoji pozitivna obiteljska anamneza karcinoma dojke, posavjetujte se s liječnikom kada početi s mamografskim pregledom.

Pregled kože - Preporučuje se kontrolirati sve kožne promjene u smislu promjene boje kože ili nepravilnosti madeža. Procijeni li tako vaš liječnik, može tražiti dopunski pregled specijalista dermatovenerologa. American Cancer Society savjetuje pregled svake tri godine u dobi od 20 do 40 godina.

Laboratorijske pretrage - kolesterol - Možda još ne razmišljate o kolesterolu, ali valja znati da visoke vrijednosti kolesterola povećavaju opasnost od razvoja srčanožilnih bolesti. Preporučuje se kontrola svakih pet godina za osobe starije od 20 godina. U slučaju povišenih vrijednosti, vaš liječnik za početak može preporučiti dijetu siromašnu kolesterolom i pojačanu tjelesnu aktivnost.

Pregled na spolno prenosive bolesti - Potražite informaciju od svog liječnika o mogućnostima testiranja na spolno prenosive bolesti: HIV (SIDA), klamidija, herpes genitalis, gonoreja, hepatitis B.

Ako ste osjetili žarenje ili peckanje prilikom mokrenja, najveća je vjerojatnost da imate infekciju mokraćnog sustava (najčešće mokraćnog mjehura) koja je izlječiva odabirom najprikladinijeg antibiotika. Infekcija se prenosi s vanjskog spolovila tzv. uzlaznim putem preko mokraćne cijevi u mokraćni mjehur ili bubrege. Kako biste smanjili mogućnost infekcije, poželjno je pomokriti se što prije poslije spolnog odnosa kako bi se moguće bakterije otplavile mlazom mokraće.

Stomatološki pregled - Posjet stomatologu savjetuje se barem dva puta godišnje, kako bi se na vrijeme uočio karijes i druge patološke promjene na zubima i zubnom mesu.

Tridesete i četrdesete

Mamografija - Iako stručnjaci imaju različita mišljenja o tome kako često bi trebalo raditi ovu pretragu, slažu se da preživljavanje od karcinom dojke ovisi o što ranijoj dijagnozi (u početnom stadiju bolesti). Mamografija je rengenska pretraga dojki koja može otkriti tumorski rast ili druge abnormalnosti u tkivu dojke. Pretraga nije 100 posto sigurna: ponekad nalaz upućuje na lažno pozitivne rezultate, ukazujući na zloćudnost i kada nije prisutna, što može dovesti do stresa i čak nepotrebna kirurškog zahvata. National Cancer Institute (Američki nacionalni institut za rak) preporučuje mamografiju svakih godinu, dvije za žene starije od 40 godina. American Cancer Society zauzima se za godišnji pregled poslije četrdesete. American Medical Association ne daje preporuke za žene između 40 i 50 godina, sugerirajući savjetovanje s liječnikom, ali podržava godišnji pregled za žene starije od 50 godina.

Test na šećernu bolest - Ako ste stariji od 40 godina ili imate pozitivnu obiteljsku anamnezu oboljenja od šećerne bolesti ili prisutne druge čimbenike rizika, trebali biste kontrolirati vrijednosti šećera u krvi svakih godinu dana. Ako liječnik ustanovi povišene vrijednosti šećera u krvi, može tražiti pregled urina na ketonska tijela, koja se tada pojačano stvaraju, kao i druge dodatne pretrage.

Testovi u trudnoći - Ako ste trudni, što prije biste trebali zakazati pregled kod ginekologa i započeti prenatalnu skrb za sebe i svoje dijete. Tijekom prvih šest mjeseci na pregled biste se trebali javljati jednom mjesečno, u sedmom i osmom mjesecu trudnoće svaka dva tjedna, a u zadnjem mjesecu jednom tjedno sve do poroda. Ovisno o vašim godinama i zdravstvenom stanju, mogu biti potrebni različiti dijagnostički postupci (testovi). Trudnice s problemima u prethodnim trudnoćama, s visokim tlakom ili šećernom bolešću, možda će trebati višestruke ultrazvučne preglede kako bi se pratio rast i razvoj fetusa u maternici i na vrijeme uočili eventualni poremećaji ili abnormalnosti. Trudnice starije od 35 godina često se podvrgavaju amniocentezi, koja uključuje uzimanje i pregled uzorka plodne vode što okružuje fetus; test omogućuje rano otkrivanje poremećaja razvoja (npr. Downov sindrom). Posavjetujte se s ginekologom o ovoj dijagnostičkoj pretrazi te o svim ostalim mogućim pretragama kako biste znali zašto su potrebne i koji su mogući rizici za vas i vaše dijete.

Pregled kože - American Cancer Society preporučuje ženama starijima od 40 godina pregled kože jednom godišnje na prisustvo melanoma ili brzo rastućih madeža koji mogu biti prvi znaci razvoja karcinoma kože.

Ginekološki pregled i PAPA-test - American Cancer Society sugerira da se ovaj pregled obavlja jednom godišnje, a PAPA-test barem jednom svake tri godine. Vaš ginekolog može preporučiti i učestaliji PAPA-test, a najbolje bi bilo obaviti ga jednom godišnje. Produžena menstrualna krvarenja, bolovi u maloj zdjelici i učestalo mokrenje mogu biti znaci fibroma ili mioma maternice (dobroćudne tvorbe građene od vezivnih odnosno mišićnih stanica).

Rektalni pregled - Nakon četrdesete ovaj bi pregled trebao biti dio ginekološkog pregleda. Služi za palpaciju stijenke koja odvaja rektum od rodnice i otkrivanje patoloških tvorbi, polipa, hemoroida ili krvarenja u rektumu. Žene koje imaju pozitivnu obiteljsku anamnezu oboljenja od kolorektalnog karcinoma trebale bi se savjetovati s liječnikom o mogućim dodatnim pretragama.

Laboratorijski test - kolesterol - National Heart, Lung and Blood Institute izvještava da se vrijednosti kolesterola u žena u dobi od 40 do 60 godina znatno povisuju. Zato provjerite vrijednosti barem jednom godišnje, osobito ako imate pozitivnu obiteljsku anamnezu ili ostale čimbenike rizika.

Stomatološki pregled - Tri od četiri osobe starije od 35 godina imaju neko oboljenje zubnog mesa. Posjet stomatologu potreban je barem dva puta godišnje kako bi se na vrijeme uočio karijes i druge patološke promjene na zubima i zubnom mesu te na vrijeme pristupilo njihovoj sanaciji.

Žene su vrlo aktivne u sportu, pa sve više ozljeđuju koljena. Naime, dva do osam puta sklonije su ozljedama prednjega križnog ligamenta koljena. Istraživanja na sveučilištu Michigan Medical Center i Klinici za sport u Cincinnatiju pokazala su da se te ozljede češće događaju u vrijeme ovulacije, sugerirajući na izvjesnu ulogu estrogena u nastanku ozljede.

Datum objave članka: 1. 8. 2004.