Ginekološka laserska fototerapija - dodir Mona Lise

Žensko zdravlje / Ginekologija dr. sc.   Vesna Harni dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Frakcijska CO2 laserska fototerapija, popularno nazvana dodir Mona Lise, nova je i jedinstvena metoda obnavljanja tkiva vulvo-vaginalnog područja jednostavnim, brzim, sigurnim i bezbolnim postupkom

Ginekološko područje vrlo je osjetljivo na promjene razine estrogena, s brojnim posljedicama koje izravno utječu na kvalitetu života žene, prije svega u postmenopauzi, ali i tijekom reprodukcijske faze, osobito nakon dugotrajne primjene oralnih kontraceptiva ili porođaja. Uz to, oštećenja imunološkog odgovora izazivaju kožne bolesti, kao što su dermatoze vanjskog dijela genitalnog područja (lihen sklerozus, planus i simpleks) i/ili problemi u vidu vulvodinije (bolova u vanjskim spolnim organima žene). Najčešći simptomi su svrbež i pečenje vanjskog spolovila i vagine, suhoća, slabost i gubitak elastičnosti vaginalne mukoze i bolnost prilikom spolnog odnosa. Te probleme i pacijentice i liječnici često ignoriraju, svrstavajući ih u neželjene pojave prirodnog procesa starenja. Postoje i brojne sumnje, ali i nesigurnost u pogledu tradicionalnog liječenja i uporabe kirurških i/ili farmakoloških postupaka, koji su često preinvazivni, s prevelikim rizicima ili imaju previše neželjenih učinaka.

Velik broj pacijentica različita uzrasta zainteresirano je za poboljšanje vaginalne funkcije. Iako mnoge od njih prolaze kroz menopauzu ili su u postmenopauzi, ima i puno mlađih žena koje pate od sličnih simptoma.

Estetski i terapijski učinak

Frakcijska CO2 laserska fototerapija je nova i jedinstvena metoda obnavljanja tkiva vulvo-vaginalnog područja. Novi je način liječenja vaginalne atrofije i urinarne inkontinencije, kao i obnavljanja i osvježavanja seksualne funkcije, a posebno je učinkovita za žene koje imaju bolan spolni odnos. Tkivni regeneracijski procesi stimuliraju se jednostavnim, brzim, sigurnim i bezbolnim postupkom. Popularni naziv ove metode - MonaLisa Touch (dodir Mona Lise) - nastao je prema zagonetnom smiješku istoimene dame sa slike Leonarda da Vincija.

Aplikacija laserske svjetlosti ograničena je na laserske stupce, između kojih su područja zdravog tkiva koje pridonosi ozdravljenju i smanjuje vrijeme preoblikovanja tkiva nakon tretmana. Iz perspektive sigurnosti, treba reći da frakcijski laserski tretman ostavlja veći dio površinskoga epitelnog sloja netaknutim.

Svestranost MonaLisa Touch lasera proizlazi iz tehnologije koja se koristi za poboljšanje genitalne sluznice i obnavljanje funkcija tkiva koje se tretira. Pomoću laserske svjetlosti, koju oslobađa sonda koja se umeće u vaginu, frakcijski CO2 laserski sustav oslobađa toplinsku energiju ciljano, u dubljim slojevima vaginalnog tkiva. Taj laserski puls ("D puls - DEKA puls", prema tvrtki koja je osmislila cijeli koncept) stimulira protok krvi i potiče stvaranje kolagena, što poboljšava integritet i elastičnost genitalne sluznice. Postupak preoblikavanja vaginalnog tkiva učinkovit je i za ublažavanje bolnosti kod vulvovaginalne atrofije, kao i za poboljšanje elastičnosti vaginalnih stijenki u smislu pomlađivanja vagine. Jednostavno rečeno, MonaLisa Touch postupak potiče prirodne tjelesne procese, pri čemu nastaju zdrave stanice koje pomažu u jačanju vaskularizacije, hidratacije te stvaranju i očuvanju kiselosti, dakle svih parametara koji pridonose vaginalnom zdravlju. Naime, mehanizam djelovanja laserske svjetlosti obuhvaća aktivaciju fibrocita i njihov prijelaz u matičnu formu fibroblasta, koji stvaraju molekule tropokolagena. Ta tvar sudjeluje u stvaranju proteoglikanskih kompleksa koji vezuju velike količine vode i tako povećavaju vlažnost vulvo-vaginalnog područja, kao i u umnožavanju kolagenih vlakana, čime se poboljšava elastičnost sluznice i učinkovito pomlađuje i obnavlja tkivo, ne samo u estetskom, nego i u terapijskom smislu. Obnavljanjem tkiva vraća se funkcionalnost vaginalne sluznice i oporavlja prehrana tkiva, vlaženje, tonus i osjetljivost. Sam tretman je neinvazivan i ne zahtijeva anesteziju.

Za najbolje rezultate često se preporučuje nekoliko tretmana. Objavljena istraživanja pokazuju da se najbolji učinak dobije nakon tri MonaLisa Touch postupka, koji se provode u mjesečnim razmacima. Većina žena primjećuje znatno poboljšanje već nakon prvog postupka. Kod uznapredovalih promjena, preporučuje se godišnja kontrola i eventualno ponavljanje postupka u godišnjim razmacima.

Potencijalno novi standard skrbi

Lasersko preoblikovanje vulvo-vaginalnog područja sveobuhvatno je rješenje za sve žene koje žele očuvati funkcionalnost genitalnog sustava. Bilo da ste u potrazi za ublažavanjem simptoma vaginalne atrofije, ili želite učinak pomlađivanja, MonaLisa Touch je održiva opcija, potpomognuta kliničkim istraživanjima i brojnim uspjesima u ginekološkim postupcima. Nakon primjene MonaLisa Touch postupka, gotovo sve pacijentice primjećuju znatno poboljšanje, a neke su to opisale kao postupak koji im je promijenio život. U svakom slučaju, valja se nadati da će ovaj postupak postati novi standard skrbi za mnoge žene koje pate od često bolnih simptoma koji snažno utječu na svakodnevni život.

Poliklinika Harni prva je zdravstvena ustanova u Hrvatskoj u kojoj se provodi ginekološka laserska fototerapija.

Datum objave članka: 1. 3. 2015.
izdvojeni proizvodi