Nepravilnosti malih usana u laserskom fokusu

Žensko zdravlje / Ginekologija dr. sc.   Vesna Harni dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Laserska energija i toplina koje se apliciraju u tkivo tijekom zahvata potiču stvaranje novih krvnih žila, kolagena i živčanih vlakana, pa se linija reza poslije i ne primjećuje, a osjetljivost ne samo da nije smanjenja, već je vrlo često i pojačana

Stidne ili male usne (labia minora, usmine) čine vanjski dio ženskog spolnog organa, s važnom ulogom u spolnom životu, ali i u svakodnevnim tjelesnim aktivnostima jedne žene. Brojne žene rađaju se s većim ili nepravilnim, asimetričnim ili hipertrofičnim malim usnama, dok kod nekih žena takve promjene može izazvati porođajna trauma, ginekološka operacija, neki drugi traumatski događaj ili prirodni proces starenja.
Izgled malih usana može uzrokovati osjećaj nezadovoljstva i pridonijeti gubitku samopouzdanja, ali i biti izvor stalne iritacije i nelagode pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti - sjedenje, bavljenje sportom, nošenje uske odjeće ili kod spolnog odnosa. Prekomjerno razvijene stidne usne nisu samo estetski nedostatak, nego zahtijevaju i viši stupanj higijene, osobito tijekom mjesečnice.

Laserska tehnologija u ginekologiji

Laserska tehnologija omogućila je uvođenje nekoliko postupaka u ginekološku praksu. Prije svega, to je uporaba toplinske laserske energije za revitalizaciju s ciljem regeneracije tkiva, što se naziva laserska fototerapija. Pored toga, snaga ili jakost toplinske energije mogu se mijenjati pa se uporabom različitih sondi može postići fotodestrukcija ili se snop laserskih zraka koristi kao laserski skalpel. Laserska fotodestrukcija označava mogućnost razaranja ("otapanja") različitih struktura pomoću laserske energije. U ginekologiji, to mogu biti različite strukture - izrasline i benigni tumori na vanjskom spolovilu te promjene u vagini, osobito one koje su nastale kao posljedica infekcije HPV-om i za koje nema odgovarajućeg tretmana. Laserski skalpel koristi se kada želimo obaviti kirurški zahvat na što poštedniji način. Približavanjem snopa laserskih zraka tkivu postiže se točnija linija urezivanja, odnosno optimalan rez, dok udaljavanjem laserske "sonde" dolazi do termokoagulacije i hemostaze, odnosno zatvaranja krvnih žila i minimalnog krvarenja ili je ono samo simbolično. Među ostalim prednostima svakako treba napomenuti da je rez sto posto sterilan pa nije nužna naknadna primjena antibiotske terapije jer gotovo i nema mogućnosti intraoperativne infekcije te je skraćeno vrijeme i operacije i postoperativnog oporavka.

Laserska labioplastika može se koristit i za uklanjanje viška nabora, hiperpigmentacija i bilo koje nemaligne tvorbe u predjelu malih usana, dok se genitalni kondilomi obično destuiraju laserskom zrakom

Kao i kod svih drugih laserskih zahvata na koži, nakon operacije koža je neko vrijeme više osjetljiva na sunčevu svjetlost, no u ginekologiji to nam ne zadaje većih problema. Ono što nije na odmet znati je da nakon laserskoga ginekološkog zahvata određeno vrijeme nije preporučljivo ići na nudističku plažu.

Labioplastika laserom

Labioplastika je postupak koji podrazumijeva smanjenje ili promjenu oblika malih usana pomoću kirurškog zahvata. Laserska labioplastika izvodi se u lokalnoj anesteziji i spada u vrlo učinkovite kirurške zahvate manjeg opsega. Obično se koristi u slučaju povećanih, izduljenih ili asimetričnih malih usana koje ometaju svakodnevno funkcioniranje. Izrazito hipertrofične i asimetrične male usne onemogućuju nošenje željene odjeće (uskih hlača i tajica), kao i nesmetan odabir kupaćeg kostima i slobodno ponašanje na plaži, bazenu ili sportskom terenu.

Postupku laserske labioplastike prethodi ginekološki pregled s vulvoskopijom i planiranje zahvata, u sklopu čega se mapira genitalno područje i obilježavaju sve nepravilnosti koje treba ukloniti. Pri tom pregledu planira se "figura" reza i rekonstrukcije, vodeći računa o željama pacijentice kako bi se odstranila optimalna količina tkiva i postigao željeni rezultat. Kako oporavak nakon labioplastike traje tri tjedna, zahvat treba planirati neposredno nakon završene mjesečnice. 

S obzirom na to da se pri korekciji malih usana laserskim skalpelom duž crte reza rana istodobno i koagulira (gotovo beskrvno operativno polje) i tako preveniraju neželjeno krvarenje i hematomi tijekom i nakon operacije, to znatno ubrzava oporavak te poboljšava rezultat operacije, a općenito dobra prokrvljenost genitalnog područja osigurava vrlo brzo cijeljenje bez primjetnog ožiljka.

Komplikacije su izuzetno rijetke i uglavnom povezane s pojedinim posebnostima operiranog dijela tijela i imunološkim statusom pacijentice. Najčešće komplikacije su krvarenje dulje od tri sata i stvaranje hematoma i otekline u predjelu vulve (unutar prvih 24 sata), što se u potpunosti resorbira, najčešće u roku od četiri dana. Nekoliko dana nakon operacije područje je osjetljivije i bolnije pa se savjetuje mirovanje i izbjegavanje većeg napora, sjedenje i nošenje uske odjeće. Tijekom iduća tri tjedna do potpunog zarastanja u operiranom području može se osjećati lagana bolnost, nelagoda i otečenost operirane regije.

Za razliku od kirurških tehnika koje mogu dovesti do smanjenja senzibiliteta genitalnog područja nakon zahvata, laserska energija i toplina koje se apliciraju u tkivo tijekom zahvata potiču stvaranje novih krvnih žila, kolagena i živčanih vlakana pa se linija reza poslije i ne primjećuje, a osjetljivost ne samo da nije smanjenja, već je vrlo često i pojačana, što zbog učinka samog lasera, što zbog zahvata koji ženi vraća samopouzdanje. Zadovoljstvo dosadašnjih pacijentica koje su se podvrgle laserskoj operaciji, bilo je usmjereno na sam rezultat te brz oporavak i povratak svakodnevnom profesionalnom i privatnom životu.
Laserska labioplastika može se koristiti i za uklanjanje viška nabora, hiperpigmentacija i bilo koje nemaligne tvorbe u predjelu malih usana, dok se genitalni kondilomi obično destruiraju laserskom zrakom.

Prednosti i nedostatci određenih tehnika

Marginalna resekcija - Marginalna ili bočna resekcija malih usana postupak je koji se koristi u labioplastici kada je primarni cilj operacije smanjiti veličinu malih usana i ukloniti hiperpigmentirana i naborana područja. Ova metoda je najjednostavnija za izvođenje i najčešće se koristi, osobito kod hipertrofičnih i zadebljanih malih usana gdje pokazuje najbolje rezultate.
Pri klasičnom kirurškom rezu, ova metoda može imati ozbiljne nedostatke povezane s gubitkom osjetljivosti i prirodnog izgleda stidnice. No, kako laserska tehnika potiče regeneraciju i revitalizira tkivo genitalnog područja i nakon labioplastike, taj je problem uvelike smanjen, a mnoge pacijentice zapravo navode poboljšanje genitalne osjetljivosti nakon laserske labioplastike.

Labioplastika V-resekcijom - V-resekcija malih usana provodi se u skladu s kanonima plastične kirurgije, pomoću W, Y i Z elemenata plastične kirurgije. Za zatvaranje rubova koriste se vrlo tanki samoresorbirajući intrakutani šavovi pa tako nema naknadnog vađenja konaca, od čega mnoge žene strepe. Pri laserskom postupku praktički nema opasnosti od komplikacija. Jedini nedostatak ove metode je mogućnost pojave pigmentacije u novospojenim dijelovima malih usana, zbog čega je potrebno pažljivo planiranje zahvata.

Labioplastika deepitelizacijom - Deepitelizacija podrazumijeva stvaranje eliptičnog područja na površini malih usana s kojeg se skida kožni pokrivač, zadržavajući integritet temeljnoga tkiva. Iako je to najmanje destruktivna metoda, još uvijek ima više nedostataka, a temeljni među njima je nemogućnost primjene u slučaju hipertrofije malih usana više od četiri centimetra jer je tada i njihova debljina također znatno veća.

Kombinirane metode - Pri laserskoj labioplastici najčešće se koriste kombinirane metode, obično labioplastika V-resekcijom ili marginalna labioplastika uz elemente deepitelizacije i/ili fotodestrukcije suvišnih nabora. Fotodestrukcijom također se mogu ukloniti i korigirati asimetričnosti koje katkad ostaju i nakon labioplastike.

Datum objave članka: 1. 12. 2017.