Lokalne promjene s općim posljedicama

Žensko zdravlje / Klimakterij Nataša Šemnički dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Zbog smanjena lučenja estrogena postupno se razvijaju promjene u urogenitalnom području, koje narušavaju kvalitetu života žene

Urogenitalna atrofija označava promjene stidnice, rodnice, mokraćne cijevi i mokraćnog mjehura te cijeloga potpornog sustava dna zdjelice, koje se razvijaju zbog gubitka ravnoteže hormonalne aktivnosti i lokalnih staničnih autoregulacijskih mehanizama. Promjene nastaju zbog smanjena lučenja estrogena, koji preko receptora djeluje na stanice navedenih organa.

Lokalne genitourinarne promjene

Epitel stidnice postaje tanji i gubi elastičnost zbog slabljenja elastičnosti kolagena. Male i velike usne gube volumen jer se smanjuje masno tkivo, blijede su i suhe zbog smanjene produkcije žlijezda lojnica, znojnica i Bartholinijevih žlijezda, a sužava se i ulaz u rodnicu.

S obzirom na to da estrogen utječe i na krvne žile, njegovim padom smanjuje se prokrvljenost rodnice, što izaziva suhoću. Stanjivanjem epitela rodnice smanjuje se stvaranje glikogena i laktobacila, zbog čega pH rodnice raste prema alkalnom, što pogoduje razvoju različitih mikroorganizama (streptokoki grupe B, stafilokoki, koliformne bakterije i difteroidi) i, naravno, upale.

Dominantne tegobe kod urogenitalne atrofije su suhoća, svrbež, žarenje i pečenje, uz oskudan žućkast ili sivkast iscjedak iz rodnice

Razvoju upale, ali i njezinu opetovanom pojavljivanju pogoduje i stanjenje sluznice mokraćne cijevi i mjehura, što omogućuje bliži odnos mokraće i završetaka senzornih živaca, pa je sluznica jako nadražena. Uz to, oslabljeno mišićje dna zdjelice i gubitak elastičnih i kolagenih vlakana mijenjaju normalnu statiku urogenitalnih organa, pa dolazi do pojave mlohavosti glatkih mišića u stijenci mokraćne cijevi i mjehura, sa spuštanjem baze mjehura i maternice. Posljedično se mijenja urodinamika i javljaju se problemi s mokrenjem.

Narušena kvaliteta života

Tijekom svih tih promjena dominantne tegobe su suhoća, svrbež, žarenje i pečenje, uz oskudan žućkast ili sivkast iscjedak iz rodnice. Katkad se javi oskudna sukrvica zbog sitnih ozljeda tako promijenjene sluznice, što kod žena najčešće izaziva strah za vlastito zdravlje.

Velik psihosocijalni problem je dispareunija ili bolan snošaj, zbog čega se urušava kvaliteta ženina života, a pati i zbog učestala i žurnog mokrenja, noćnog mokrenja, bijega mokraće i krajnje urinarne inkontinencije. U tim slučajevima i infekcije su učestalije, a analizom mokraće može se naći mikrohematurija, leukociturija i bakteriurija. Sklonost češćim upalama, zbog infekcije izazvane pridruženom crijevnom mikroflorom i patogenim mikroorganizmima, može dovesti do neželjenih promjena na ginekološkim organima (npr. citološka abnormalnost povezana i s infekcijom HPV-om, koji preferira tako oslabljenu i iritiranu sluznicu).

Nije pošteđena ni generativna dob

Iako je opisana problematika uvjetovana hormonskim promjenama, koje najčešće počinju poslije četrdesete i napreduju s nastupom menopauze, uočava se da više ne pošteđuje ni žene generativne dobi. To su, primjerice, situacije kad žena ima nižu razinu estrogena zbog uzimanja niskodozažne oralne kontracepcije, hormonalnih problema vezanih uz policistične jajnike (kad se stvara više androgena nego estrogena) ili zbog hipotireoze (smanjena rada štitnjače, također sa sniženom produkcijom estrogena). Nadalje, mnogim ženama tijekom dojenja povišena razina prolaktina oslabljuje funkciju jajnika, dovodeći do sličnih tegoba, a negativan utjecaj ima i uzimanje nekih psihofarmaka.

Pomoć u kupiranju tegoba

Urušavanje kvalitete sluznice narušava i cjelokupnu kvalitetu života žene i njezino zdravlje. Sve to, isprepleteno u mreži svakodnevnog života i višestrukih stresnih trenutaka u poslovnom i privatnom životu, dovodi ženu u stanje trajnoga grča, što dodatno slabi prokrvljenost i dovodi do vaskularnih, ali i hormonskih promjena. Pod pritiskom, žena postaje nervozna, anksiozna, depresivna, katkad i dulje vrijeme. Srećom, danas postoje različiti preparati za pomoć ženama koje pate zbog navedenih problema.

Debljina sluznice i elastičnost kolagenih vlakana mogu se popraviti primjenom sintetskih estrogena, najčešće lokalnom primjenom ili prirodnim preparatima koji podižu razinu estrogena, a najčešće se uzimaju oralno. Uz to, postoje medicinski pripravci za lokalnu primjenu koji sadrže različite prirodne sastojke blagotvorna učinka na većinu navedenih tegoba.

Na tržištu su dostupni i različiti lubrikanti na vodenoj osnovi koji se mogu koristi neposredno prije spolnog odnosa. U posljednje vrijeme može se nabaviti zanimljiv preparat, koji pokazuje odlične učinke. Sačinjen je od hijaluronske kiseline, koja osigurava elastičnost tkiva jer veže vodu i tako "širi" tkivo, dubinski ga vlaži i ubrzava regeneraciju, te biljku tigrova trava, koja potiče sintezu kolagena i obnavljanje tkiva. Sadrži i crni sljez, koji tkivu pruža zaštitu, stvarajući i podmazujući mukozni sloj na površini rodnice, kamilicu, koja ima antimikrobno i protuupalno djelovanje, i čajevac, koji ima izrazito antiseptično i fungicidno djelovanje. Sve navedene supstancije odlično smiruju tegobe koje se pojavljuju kao posljedica urogenitalne atrofije. Dakle, riječ je o potpuno prirodnom preparatu, koji se preporučuje svim spolno aktivnim ženama starijima od četrdeset, neovisno o hormonskom statusu.

Datum objave članka: 1. 12. 2011.