Medvjetka

Biljna ljekarna / Biljke od A do O dr. sc.   Stribor Marković fitoaromaterapeut

Medvjetka je biljka koja je službeno odobrena kao biljni lijek za mokraćne infekcije, a prema europskoj regulativi, ljekoviti su listovi medvjetke.

Medvjetka - botanički podaci

Medvjetka (uvin čaj, Arctostaphylos uva ursi (L.) Spreng., Ericaceae) je polegli, puzajući grmić koji poput saga prekriva tlo.

Listovi su zeleni, kožasti, jajasti, dugi 1 - 3 cm, cjelovitog ruba, na licu maslinastozeleni i sjajni, a na naličju zagasiti, bez točkastih žlijezda (za razliku od brusnice). Mlađi listovi su dlakavi, a stariji goli.

Cvat je građen od tri do 10 cvjetova, a vjenčić je vrčast, bijel s ružičastim vanjskim rubom. Plod je crvena boba, kiselo-trpkog okusa.

Biljka je arkto-alpske rasprostranjenosti (Europa, Sjeverna Amerika, Azija). Kod nas raste u planinskim područjima.

Dijelovi biljke koji se koriste

Prema europskoj regulativi, službeno su ljekoviti listovi medvjetke.

Prema Europskoj farmakopeji, suhi list mora sadržavati najmanje sedam posto arbutina.

Kemijski sastav medvjetke

Listovi medvjetke sadrže fenolne šećerne spojeve, arbutin (pet do 15 posto) i metilarbutin (do četiri posto).

Fenoli su inače grupa spojeva koji djeluju iritirajuće na sluznicu, no arbutin i metilarbutin su zbog prisustva šećera znatno manje agresivni. Osim njih, biljka sadrži i kinone te čak do 20 posto galotanina i flavonoide (derivate kvercetina, kemferola i miricetina).

Premda se općenito misli kako su upravo fenolni spojevi ti koji iskazuju antibakterijski učinak u mokraći, smatra se da ipak i drugi spojevi, pogotovo flavonoidi protuupalnog djelovanja, pridonose učinku biljke kod upala mokraćnog mjehura.

Medvjetka - indikacije

Biljka je službeno odobrena kao biljni lijek za mokraćne infekcije.

Način primjene i doziranje medvjetke

Infuz - Priprema se tako da se tri do četiri grama suhoga lista prelije sa 250 mL kipuće vode, ostavi stajati 10 - 15 minuta i procijedi. Ta se količina priprema isključivo svježa tri puta na dan i pije se između obroka. To znači da dnevna doza lista medvjetke, uzeta u obliku infuza, iznosi 10 - 12 grama. Sa svakom dozom čaja mora se uzeti pola čajne žličice soda bikarbone (natrijeva hidrogenkarbonata). Alternativno, mogu se uzimati slični preparati koji alkaliziraju (čine manje kiselim) mokraću, poput basenpulvera.

Standardizirani pripravci (kapsule, instant čajevi) - Standardizirani su na arbutin. Mora se uzimati količina pripravka koja daje dnevnu dozu od 400 do 800 mg arbutina na dan, raspodijeljenu u tri do četiri doze.

Najčešće pogreške u terapiji medvjetkom

Uzimanje tvari koje zakiseljuju mokraću - Zbog razgradnog metabolizma, tijelo uglavnom stvara konstatni višak kiseline. Bubrezi održavaju pravilnu kiselost krvi pa višak kiseline izlučuju u mokraću, tako da i prosječni pH mokraće (mjera kiselosti) bude kisela, ispod pH 7. Aktivni spojevi medvjetke djeluju isključivo u mokraći koja je alkalna, čija je pH vrijednost iznad 7! Stoga je bitno da se sa svakom dozom čaja uzima i pola čajne žličice soda bikarbone, tvari koja zalužuje organizam, kako bi se omogućilo djelovanje medvjetke u mokraći. To znači da je zabranjeno uzimanje tvari koje zakiseljuju mokraću, a to su: svi gazirani slatki napitci, pogotovo ako sadrže fosfornu kiselinu (poput Coca-Cole, Fante, Pepsi Cole...), pretjerane količine octa ili pretjerane količine agruma poput limuna.

Slatke namirnice - Dijetetske mjere uključuju i smanjenje unosa slatkih namirnica (slatkiša, čokolade, kolača...), čijom razgradnjom nastaje veća količina kiselih tvari.

Brusnica - Zabluda o brusnici već neko vrijeme traje na tržištu. Listovi brusnice sadrže tvari slične onima u medvjetki, pa njihov infuz jest djelotvoran kod mokraćnih infekcija. No, plod brusnice je dvojbene učinkovitosti, a više je agresivno reklamiran nego djelotvoran. Vrlo je bitno da se ne uzimaju istodobno preparati plodova brusnice (sokovi, kapsule, tablete) i preparati medvjetke jer će brusnica poništiti učinak medvjetke.

Vitamin C  - Na žalost, čak i mnogi liječnici propisuju velike količine vitamina C (više od 500 mg na dan) zajedno s medvjetkom. To nije ispravno jer vitamin C kemijski i biokemijski reagira s aktivnim spojevima medvjetke i sprječava njihovo djelovanje. Stoga, ako se uzima vitamin C, ne smije se prelaziti razina od 500 mg na dan, i po mogućnosti uzimati preparate koji usporeno otpuštaju vitamin C.

Doziranje - Najveći problem u fitoterapiji je uzimanje preniskih doza. Stoga pazite na standardizaciju pripravaka (400 - 800 mg arbutina na dan, što mora pisati na samom preparatu) i na dnevnu dozu infuza lista medvjetke (10 - 12 g na dan), a to je obično znatno više od propisanih doza na vrećicama čajeva.

Pretjerano uzimanje tekućine - Premda povećano uzimanje tekućine može katkad imati povoljan utjecaj na infekcije, uzimanje prevelikih količina tekućine može tijekom terapije smanjiti učinkovitost medvjetke. To je stoga što dolazi do razrjeđivanja aktivnih tvari medvjetke u mokraći, pa njihova koncentracija pada ispod razine na kojoj one djeluju na bakterije. Stoga se klonite savjeta koji vam propisuju uzimanje od, primjerice, dvije litre čaja medvjetke na dan.

Trajanje liječenja (terapije) - Medvjetka, za razliku od drenažnih biljaka koje potpomažu radu bubrega poput lista koprive, nije namijenjena uzimanju duljem od 7 do 14 dana (osim iznimno). Apsolutno izbjegavajte opasne savjete koji propisuju uzimanje medvjetke više od mjesec dana! Medvjetka ili djeluje u navedenom roku ili nema učinka.

Medvjetka ne djeluje jednako na sve uzročnike upale mjehura - To znači da će, primjerice, dobro djelovati kod infekcija s Eschericia coli ili Proteus vrstama, ali će je kod Enterococcus vrsta trebati dopuniti terapijom s infuzom lista breze, a kod streptokoknih i stafilokoknih infekcija radije ćemo prepisati dekokt korijena čička, a ne medvjetku.

Što se može uzimati uz medvjetku?

Vrlo korisno je uzimanje kvalitetnih preparata ehinaceje, i to isključivo onih iz korijena vrste Echinacea pallida i zelene vrste Echinacea purpurea.

O odabiru kvalitetnih pripravaka Echinacea vrsta bit će riječi u nekom od idućih članaka, no treba zapamtiti da pripravci budu isključivo od navedenih vrsta (pazite da piše na kutiji proizvoda), te da bude striktno precizirano da su spravljeni od posve svježe, nesušene ehinaceje. Ako to nije precizirano, nemojte kupovati takve preparate jer nisu djelotvorni.

Kvalitetni pripravci su, primjerice proizvedeni tehnologijom SIPF (integralna suspenzija ljekovitog bilja).

Kontraindikacije i nuspojave primjene medvjetke

Osim iznimno, medvjetku treba izbjegavati kod djece mlađe od šest godina.

Ako osoba ima gastritis i/ili ulkus želuca ili dvanaesnika treba biti oprezan te prva tri do četiri dana početi s manjom dozom (pola doze) infuza, a poslije povećati na propisanu dozu. U slučaju nepodnošenja niti te doze, uz pojavu mučnine i povraćanja, treba razmisliti o drugim biljkama, poput lista brusnice, lista borovnice i sličnim vrstama.

Oprez je potreban kod trudnoće i dojenja, pa se koristi isključivo ako je upotreba opravdana.

Koristiti uz velik oprez, ili izbjegavati, u slučaju glomerulonefritisa.

Infuz medvjetke uglavnom se smije kombinirati s antibioticima, no ipak se preporučuje da se uzima ili kao samostalna terapija ili tek nakon završetka terapije antibioticima.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 13. 11. 2023.
izdvojeni proizvodi