Menopauza bez tabua

promo Žensko zdravlje / Ginekologija Maja Perković Pajk dipl. ing. bioteh.

Iako menopauzalne tegobe stoljećima pogađaju žene, tek im se posljednjih nekoliko desetljeća pridaje veća važnost, kako u medicinskim krugovima tako i u društvu

Menopauza je prirodno razdoblje u životu svake žene, koje obično nastupa između 45. i 55. godine života. Zapravo, to je vrijeme kad bi žena trebala najviše uživati u životu sa svojim partnerom - zrela je osoba, ima puno životnog iskustva iza sebe, djeca su odrasla i pronašla svoj put...

Međutim, uživanje u toj fazi života mogu narušiti brojne nelagode povezane s menopauzom. Jedna od njih je i suhoća rodnice, od koje pati većina žena u tom razdoblju života, a nastaje kao posljedica hormonalnih promjena. Naime, zbog postupna smanjivanja izlučivanja hormona, osobito estrogena koji regulira debljinu epitelnog sloja rodnice, dolazi do atrofije tkiva rodnice i stanjivanja epitela, koji zbog toga postaje suh, pojačano osjetljiv i podložniji infekciji. Uz to, zbog nedovoljne vlažnosti rodnice, spolni odnos može postati bolan i neugodan.

Koktel koji hidrira i umiruje

Iako menopauzalne tegobe stoljećima pogađaju žene, tek im se posljednjih nekoliko desetljeća pridaje veća važnost, kako u medicinskim krugovima, tako i u društvu.

Kad govorimo o suhoći rodnice, kao korisna pomoćna terapija dokazanog djelovanja u regeneraciji epitela u atrofičnim i distrofičnim stanjima vaginalne sluznice pokazali su se Cicatridina® vagitoriji. Glavna djelatna tvar je hijaluronska kiselina, polisaharid koji pripada skupini glikoaminoglikana i prirodni je sastojak ljudskog tijela, to jest bitna sastavnica izvanstaničnog tkiva. Ona osigurava odgovarajući stupanj hidracije, čime pridonosi optimizaciji biološkog procesa obnove sluznice. Naime, hijaluronska kiselina veže vodu, a njezina sposobnost vezanja proteinskih molekula i stvaranja proteoglikanske mreže poboljšava hidraciju tkiva i unos nutrijenata, osiguravajući tako tonus, trofizam i elastičnost tkiva.

Zbog prisutnosti u izvanstaničnom matriksu i sposobnosti da modulira citokine i migraciju stanica, hijaluronska kiselina povoljno utječe na procese zacjeljivanja i promiče regeneraciju epitela, što su pokazala i brojna znanstvena istraživanja.

Cicatridina® vagitoriji sadrže i uljne ekstrakte Aloe vere, nevena i gotu kole (Centella asiatica) koji djeluju sinergistički s hijaluronskom kiselinom te imaju hidrirajući i umirujući učinak. Tu je još i esencijalno ulje australskog čajevca koje djeluje kao prirodni konzervans.

Dokazano učinkovita potporna terapija

Primjena Cicatridina® vagitorija preporučuje se za ubrzanje zacjeljivanja oštećenja na sluznici rodnice i vraćanje prirodne vlažnosti rodnice. Cicatridina® vagitoriji pomažu procesu zacjeljivanja vaginalnih ozljeda nastalih zbog različitih uzroka (kolposkopija, cervikalni ektropion, konizacija, ginekološke operacije, radioterapija, kemoterapija ili postporođajno razdoblje).

Zahvaljujući hidrirajućim svojstvima hijaluronske kiseline, Cicatridina® vagitoriji indicirani su i u slučajevima vaginalne suhoće uzrokovane pomanjkanjem estrogena.

Proizvodni proces Cicatridina® vagitorija je zaštićen europskim i američkim patentima, kao i način njihove primjene, sastav i namjena.

Datum objave članka: 1. 9. 2016.