Gotu kola - ambasadorica indijske fitoterapije

Biljna ljekarna / Biljke od A do O dr. sc.   Stribor Marković fitoaromaterapeut

Tko se ne bi divio gotu kola biljci koja istodobno pomaže kod venskih tegoba i hemoroida, regenerira kožu, ima anti-age učinak izvana i iznutra, i uza sve to poboljšava naše kognitivne funkcije

Europska povijest u mnogočemu je povijest istraživanja. U doba prije interneta i globalnih komunikacija glad za novim spoznajama, a ne samo bogatstvima, bila je motor razvoja. Nove spoznaje uključivale su i Europljanima do tada egzotične biljke. Najzanimljivije su bile prehrambene i začinske biljke, ali i one koje su bile popularne kao ljekovite. Želja za otkrivanjem novih lijekova nikada nije jenjala, a biljke su prije razvoja medicinske kemije bile glavni izvor aktivnih tvari.

Dolaskom u Indiju, odmah smo postali svjesni nekih ljekovitih biljaka tradicionalnog ajurvedskog sustava, među kojima je i gotu kola. Vrlo je malo svestranih biljaka kao što je gotu kola, tako da je s vremenom njezina popularnost postala poput svjetske pandemije. Nije zaobišla ni našu zemlju, stoga u nastavku otkrijte zanimljivu priču o biljci koja je prava ambasadorica indijske fitoterapije.

Tradicijski favoriti među indikacijama

Europska medicinska birokracija ima niz definicija tradicionalnoga biljnog lijeka, među kojima je i ukupan broj godina pisanih tragova tradicionalne uporabe. Što onda reći za gotu kolu (Centella asiatica (L.) Urban, Apiaceae = Hydrocotyle asiatica L.), čije je korištenje dokumentirano tijekom najmanje 2000 godina, i to s razlogom?

Svježi listovi gotu kole su i kulinarska delicija. Jedu se na salatu, s tim da njezini lepezasti listovi stvaraju i estetski, a ne samo okusni doživljaj. Kuhana s rižom u bezmesnim specijalitetima, odlično se slaže s kokosovim mlijekom i ljutkastim začinima. Možda je neobično da priču započinjemo kulinarstvom, ali upravo takva uporaba govori o njezinoj sigurnosti. Kao i mnoge biljke, za gotu kolu zabilježen je pomalo zbunjujući niz primjena i cijela lista bolesti, od astme do regeneracije kože. Ipak, i tradicionalni sustavi imali su svoje favorite među indikacijama, odnosno bolesti za koje se koristi.

Gotu kola je u ajurvedi cijenjena kao "tonik" za živčani sustav. Međutim, u današnje vrijeme to je neprecizan naziv. Prema ajurvedi to je biljka regeneracije živčanih stanica i intelektualne dugovječnosti, a bila je omiljena biljka koja se davala i nakon ozljeda glave. I dan-danas to je prva asocijacija korištenja gotu kole u ajurvedi. Druga važna uporaba je primjena u regeneraciji kože. Na zapadu, macerat gotu kole u biljnom ulju i standardizirani ekstrakti doista su jedan od finih dodataka u kozmetici. Treća namjena je kronična venska insuficijencija i limfedem.

U tradicionalnoj medicini, gotu kola bila je jedna od biljaka koja se primjenjivala u slučaju lepre (gube), vjerojatno zbog regenerativnog učinka na kožu. Koristila se i za mnoge druge upalne bolesti kože, slično kao što smo mi Europljani koristili neven, gavez, gospinu travu i brđanku (arniku).

Što podržava moderna fitoterapija

Modernu uporabu mogli bismo podijeliti prema načinu korištenja, a to su oralna i lokalna terapija. Prema ESCOP-u, gotu kola uzima se kod kronične venske insuficijencije i varikoziteta vena. Logično, koristi se i kod hemoroidalnih tegoba. Uobičajena doza iznosi 2,4 g suhe droge kao čaj (infuz), ali i ekvivalentna doza u suhom standardiziranom ekstraktu u tabletama ili kapsulama. Aktivne tvari u gotu koli pripadaju tzv. triterpenima, među kojima se ističu azijatkozidi i derivati madekasične kiseline. Ova klasa spojeva nije nikakva novost u fitoterapiji kronične venske insuficijencije. Tako, primjerice, divlji kesten i malo manje poznata veprina sadrže istu klasu spojeva i obje su venetonične biljke. Mehanizam djelovanja je raznolik. Ova klasa spojeva izaziva blagu venokonstrikciju (stezanje vena) i poput kolagena obnavlja međustaničnu mrežu molekula.

U modernoj fitoterapiji ističe se i dobro limfotonično djelovanje kod osoba koje imaju problema s oticanjem nogu zbog slabog otjecanja limfe. Zanimljivo, gotu kola ispitana je među osobama koje puno putuju i sjede, gdje je pokazala pozitivan učinak na mikrocirkulaciju i smanjenje limfedema. Uz to, i eksperimentalnim životinjama i ljudima pridonijela je olakšanoj vaskularizaciji, odnosno nastanku novih krvnih žila u tkivu. Velika prednost gotu kole je i izvrsna sigurnost, s obzirom na to da u kliničkim studijama nisu zabilježene ozbiljnije nuspojave.

I dok se ajurveda i zapadna fitoterapija slažu oko primjene gotu kole kod venske insifucijencije i limfedema, postoje mimoilaženja kad je posrijedi korištenje biljke za živčani sustav. Ajurveda još uvijek izrazito naglašava potencijal regeneracije živčanog sustava. Premda o tome postoji impresivna količina podataka u znanstvenoj literaturi, broj kliničkih studija je manji. Ipak, vrlo je popularna, pa je uz ružičasti žednjak (Rhodiola rosea) smatraju biljkom studenata i intelektualaca, onih koji se bave intenzivnim intelektualnim radom i učenjem. Popularna je i kao biljka zrele životne dobi za očuvanje mentalnih funkcija, kao i sada već nepopularni ginko (Ginkgo biloba) i zvijezda u velikom usponu, brahma (Bacopa monnieri), koja također dolazi iz ajurvede. Zanimljivo, gotu kola ispitana je i kao biljka protiv tjeskobe u maloj studiji, tijekom koje su zdravi dobrovoljci bili podvrgnuti neugodnim podražajima zvukovima... Kako god, vrijeme će pokazati hoće li i službeni stav moderne fitoterapije podržati tu namjenu.

Zanimljiva i u lokalnoj primjeni

Kad sam se počeo baviti fitoterapijom, gotu kola je kod nas bila potpuno nepoznata. Malo-pomalo našla je put do ljudskih srca, bolje rečeno - kože. Najlakši način korištenja je macerat gotu kole koji se dobiva iz praha biljke koji se "potapa" u biljnom ulju, odnosno macerira dva do četiri tjedna. Macerat poprima karakterističnu žuto-zelenu boju od tvari koje se otapaju iz gotu kole. Naravno, kozmetički proizvodi mogu sadržavati i standardizirane ekstrakte.

Svjetska zdravstvena organizacija još od 1999. preporučuje gotu kolu za cijeljenje kože, primjerice nakon operacije. Postoji niz studija, uključujući i kliničke, koje potvrđuju njezino regenerativno djelovanje na kožu, osobito nakon manjih ozljeda i u regeneraciji kože nakon operativnih zahvata. Kozmetička industrija jednostavno obožava gotu kolu zbog svima dragog anti-age učinka, ali i djelovanja protiv podočnjaka (ne zaboravimo da je gotu kola venetonik).

Međutim, zbog takvog djelovanja koristi se i u pripravcima za hemoroidalne tegobe, i s punim pravom jedna je od mojih omiljenih biljaka za tu namjenu. In vitro studije pokazale su i protuupalni i antibakterijski učinak, koji je u slučaju hemoroida uvijek poželjan.

Vanjski pripravci s gotu kolom već imaju kultni status i kod slavnog i medijski eksponiranog celulita, u kojem se mahom koristi kao uljni macerat, slično kao macerat/ekstrakt lista bršljana. Premda nema medicinsku namjenu, gotu kola je popularna i za njegu kože psorijatičara.

Puno biljaka ima svoju specifičnu namjenu, no vrlo je mali broj svestranih biljaka, kao što je gotu kola, čija svestranost počiva na unikatnom kemizmu. Tko se ne bi divio biljci koja istodobno pomaže kod venskih tegoba i hemoroida, regenerira kožu, ima anti-age učinak izvana i iznutra, i uza sve to poboljšava kognitivne funkcije. S takvom lepezom učinaka, budućnost gotu kole potpuno je osigurana, i u našoj i u indijskoj kulturi.

Datum objave članka: 1. 9. 2015.