Multivitamini i folna kiselina u trudnoći

Žensko zdravlje / Trudnoća i majčinstvo doc. dr. sc.   Goran Vujić dr. med., spec. ginekologije i porodništva

Multivitamini s folnom kiselinom prije i tijekom trudnoće smanjuju pojavnost prirođenih anomalija

Folna kiselina pripada skupini vitamina topivih u vodi. Poput ostalih vitamina, esencijalna je za razvoj i rast čovjekova organizma, koji je ovisan o unosu folata izvana. S obzirom na to da ima osnovnu ulogu u sintezi nukleinskih (DNK) i nekih drugih aminokiselina, dovoljna količina folata kritična je za pravilnu staničnu diobu. Osnovna potreba za folatima u trudnoći je povišena. Nedostatak folne kiseline može nastati zbog nedovoljna unosa ili poremećaja metabolizma.

Nedovoljan unos folne kiseline može uzrokovati megaloblastičnu anemiju, a uz genetske čimbenike i čimbenike okoliša povezan je i s razvojem defekata neuralne cijevi embrija/fetusa, koji se nalaze na drugome mjestu po učestalosti kongenitalnih anomalija. Defekte neuralne cijevi opisujemo kao otvorene ili zatvorene, s tim da otvoreni obično zahvaćaju kralježnicu i lubanjsku šupljinu, a zatvoreni su češće lokalizirani samo na kralježnici. Rezultiraju nezatvaranjem neuralne cijevi između trećeg i četvrtog tjedna nakon začeća (petog do šestog tjedna trudnoće). Posljedice takvih malformacija mogu biti blaže ili izrazito teške, kao što su mrtvorođenost, neonatalna smrt ili teški invaliditet.

Kod nekih stanja pojava defekata neuralne cijevi nije ovisna o nadomjestku folata, a to su loše kontrolirana glikemija u prvom trimestru kod žena oboljelih od šećerne bolesti, hipertermija (povišena tjelesna temepratura) i defekti neuralne cijevi povezani s genetskim sindromima.

Većina žena (95 posto) koje rode djecu s defektom neuralne cijevi nije u visokorizičnoj skupini (to su žene koje su već rodile dijete s defektom neuralne cijevili ili uzimaju antikonvulzivnu terapiju). Zbog toga je nadomjesno uzimanje folne kiseline (mjesec dana prije trudnoće i prvi trimestar trudnoće), radi primarne prevencije kod žena s niskim rizikom nužno za smanjenje pojave defekta neuralne cijevi u prvoj trudnoći.

Znanstvene studije potvrđuju

Znanstvene analize i studije potvrdile su smanjenje učestalosti defekata neuralne cijevi nakon nadomjesnog liječenja folnom kiselinom u obliku multivitaminskih proizvoda. Studije pokazuju kako je unos 0.4 mg folne kiseline dnevno mjesec dana prije trudnoće i prvi trimestar trudnoće dovoljan za sniženje rizika nastanka defekata neuralne cijevi.

Uzimajući u obzir rezultate studija i visok broj neplaniranih trudnoća, preporuka Američke pedijatrijske akademije i glavnog ureda za javno zdravstvo SAD-a je da spolno aktivne žene reprodukcijske dobi uzimaju 0.4 mg folne kiseline dnevno. Tom dozom ne maskira se deficit vitamina B12 (rijetkog stanja kod žena reprodukcijske dobi) kao jedinoga dokazanog rizika uzimanja folne kiseline.

Iako je 1998. godine FDA (Foods and Drugs Administration) odlučila dodati folnu kiselinu u žitarice u dozi od 140 µg na 100 grama žitarica, to se pokazalo neučinkovitim u izbjegavanju defekata neuralne cijevi.

Za visokorizičnu skupinu žena, a to su žene koje su već rodile dijete s defektom neuralne cijevi ili uzimaju antikonvulzivnu terapiju, preporučuje se dnevna doza folata od 4 mg mjesec dana prije začeća i tijekom prvog trimestra trudnoće. Ovoj skupini preporučuje se uzimati jednu tabletu multivitamina dnevno uz l mg folne kiseline tri puta dnevno.

Folna kiselina i multivitamini

Folna kiselina u kombinaciji s multivitaminima preventivno djeluje u nastanku i drugih prirođenih anomalija, od kojih su najčešće srčano-žilne, mokraćne, probavne i prirođene anomalije udova. Učestalost svih je oko četiri milijuna godišnje, a povezane su s teškim socio-ekonomskim i etičko-moralnim posljedicama. Poboljšana skrb tijekom trudnoće uključuje ultrazvučnu dijagnostiku i probir serumskim biljezima (AFP, hCG, sE3). Samim time roditelji su katkad suočeni s teškom odlukom o prekidu trudnoće kao sekundarnoj prevenciji, što primarnoj prevenciji daje još više na značaju.

Primjena folata samih ili u multivitaminskim pripravcima prije i tijekom prvih tjedana trudnoće pokazala se učinkovitom u primarnoj prevenciji defekata neuralne cijevi, a randomizirane studije potvrdile su smanjenje pojavnosti i drugih prirođenih anomalija.

Meta-analiza studija od siječnja 1966. do srpnja 2005. ukazala je na kontinuirano zaštitno djelovanje multivitamina na pojavnost defekata neuralne cijevi, kardiovaskularnih anomalija i anomalija udova.

Usporedbom rezultata Mađarske randomizirane studije i HCCSCA (Hungarian Case-Control Surveillance of Congenital Abnormalities) multivitamini s 0.4 mg folne kiseline učinkovitiji su u smanjenju defekata neuralne cijevi (83 do 91 posto) od visokih doza (5 mg) folne kiseline (71 posto) i preveniraju određeni broj kongenitalnih kardiovaskularnih anomalija.

Sami multivitamini smanjuju pojavnost opstruktivnih anomalija mokraćnog sustava, anomalija udova i prirođene stenoze pilorusa (prijelaz želuca prema tankom crijevu, tj. dvanaesniku). Folati utječu na smanjenje pojavnosti suženja u rektalno-analnom području, a u visokim dozama i na smanjenje učestalosti orofacijalnih rascjepa (usne i lice).

Zaključak ovih studija je da primjena multivitamina s folnom kiselinom u dozi od 0.4 mg dnevno prije začeća i tijekom prvog trimestra trudnoće smanjuje sveukupnu pojavnost prirođenih anomalija.

Datum objave članka: 1. 10. 2007.