Botulinum toksin tip A - oružje protiv prekomjernog znojenja

Bolesti i stanja / Kožne bolesti Maja Ceković dr. med. spec. dermatovenerolog

Botulinum toksin tipa A djeluje na način da blokira djelovanje acetilholina, neurotransmitera koji sudjeluje u izlučivanju znoja

Prekomjerno znojenje (hiperhidroza)

Visoke dnevne temperature, često povezane sa sparinom, uzrokuju obilno znojenje. Znojenje kao fiziološki mehanizam ne samo da regulira tjelesnu temperaturu, nego pomaže tijelu da se riješi toksina. Znoj, produkt rada žlijezda znojnica, bistra je tekućina koja sadrži najveći dio vode te određene količine elektrolita (natrij, kalij, kloridi) i metaboličkih produkata razgradnje.

Žlijezde znojnice građene su od žljezdanog klupka koje se nalazi u dubljim dijelovima kože i izvodnog kanala koji na površini kože završava sitnim otvorom (porom). Prema nekim procjenama na tijelu ima 2 - 4 milijuna znojnica, rasprostranjenih po cijeloj koži - najgušće na tabanima, a najrjeđe na koži bedara. Njihova aktivnost je pod kontrolom vegetativnog živčanog sustava (ne radi pod utjecajem naše volje) i to njegovog simpatičkog dijela.

Prekomjerno znojenje (hiperhidroza) može biti uzrokovano tjelesnim naporom, osjećajima, okusom hrane. Može zahvatiti cijelo tijelo, pazušne jame, tabane i dlanove.

Znojenje cijeloga tijela može biti i simptom nekih bolesti npr. tuberkuloze, šećerne bolesti, hipertireoze (prekomjernog rada štitnjače), ali može pratiti i neka fiziološka stanja kao što su trudnoća, prekomjerna tjelesna težina i klimakterij.

Prekomjerno, simetrično znojenje pazuha (ostali dijelovi tijela ne) vrlo je čest problem u odrasloj dobi. Ova vrsta hiperhidroze ovisi o toplinskim, ali i emocionalnim podražajima. Često je popraćeno neugodnim mirisom koji je posljedica poremećaja rada mirisnih žlijezda ili nedostatne higijene, jer djelovanjem bakterija s kože na sastojke znoja nastaju tvari neugodna mirisa.

Prekomjerno znojenje tabana i dlanova može biti izazvano toplinom, ali i emocionalnim poremećajima. Prekomjerno znojenje tabana u pravilu prati neugodan miris kao posljedica bakterijske razgradnje znoja i omekšanog rožnatog sloja kože.

Tretiranje prekomjernog znojenja

Na prekomjerno znojenje može se djelovati preventivno i terapijski. Odjeća bi trebala biti pamučna i prozračna kako bi koža mogla disati, a znoj s tijela treba uklanjati čestim tuširanjem ili kupanjem.

Neugodan tjelesni miris možemo spriječiti uporabom dezodoransa. Izbor vrste i mirisa dezodoransa kao i načina nanošenja sve je veći pa i oni s najosjetljivijom kožom mogu naći pravu zaštitu. Danas se mogu nabaviti u obliku raspršivača, sticka, kuglice, kreme ili gela. Dezodoransi su preparati na alkoholnoj ili vodenoj osnovi koji djeluju protiv bakterija i na taj način sprječavaju neugodne mirise.

Antiperspiranti su preparati koji smanjuju znojenje tako da određenim tvarima, primjerice aluminijevim kloridom, smanjuju pore kroz koje izlazi znoj. Njihova prednost pred dezodoransima je što djeluju produženo. Dermatolozi ne preporučuju svakodnevnu uporabu antiperspiranata jer aluminijske soli djeluju na prirođeni mehanizam znojenja tako što ometaju lučenje žlijezda znojnica. Druga mana je što izazivaju alergijske reakcije. Zato se njihovo korištenje preporučuje samo iznimno i to kada se zna da ćemo biti izloženi pojačanom znojenju (bolest, menstruacija).

Istraživanja su pokazala da se već dva tjedna nakon injektiranja Botulinum toksina tip A u pazuho ili dlanove količina izlučene tekućine neugodna mirisa smanjuje na 15% od dotadašnje

I dezodoransi i antiperspiranti će biti djelotvorniji ako se nanesu na depilirano pazuho, odnosno uvijek na čistu i suhu kožu. Međutim, da bi se spriječila nadraženost kože, nakon depilacije pazuha treba namazati blagom kremom i posuti dječjim puderom

Kod težih slučajeva primjenjuju se čajevi i tablete na bazi kadulje, antikolinergici i sedativi ako je riječ o hiperhidrozi uzrokovanoj emocionalnim problemima.

Nekim pacijentima pomogne iontoforeza - vodena kupka kroz koju se pušta istosmjerna struja niske jakosti - no to je tretman koji se jednom do dva puta tjedno mora raditi doživotno.

Ako ni to ne pomogne, preostaju kirurške metode - simpatektomija, odnosno presijecanje vlakana simpatikusa ili vađenje znojnih žlijezda smještenih pod pazuhom. U nekim slučajevima ni to nije dovoljno, jer se znojenje nakon vađenja žlijezda pod pazuhom jednostavno "preseli" na drugi dio tijela.

Botulinum toksin tip A u liječenju hiperhidroze

No, odsada postoji rješenje za sve one kojima dosadašnje metode liječenja nisu pomogle. Upravo takvim pacijentima injekcije Botulinum toksina tipa A, novog sredstva za liječenje hiperhidroze, mogu u potpunosti izmijeniti život. Naime, istraživanja su pokazala da se već dva tjedna nakon injektiranja Botulinum toksina tip A u pazuho ili dlanove količina izlučene tekućine neugodna mirisa smanjuje na 15 posto od dotadašnje. Injekcije su pomogle čak i u onim slučajevima u kojim su sve dosadašnje metode liječenja bile potpuno bezuspješne. Jedina popratna pojava je povremeni osjećaj slabosti u rukama ako su injekcije dane u dlanove.

Injekcije se sastoje od niske doze Botulinum toksina tipa A, jednog od najsnažnijih otrova koji uopće postoji u prirodi, a izlučuje ga bakterija Clostridium botulinum. U većim dozama izaziva botulizam - otrovanje hranom. Kakav je to otrovni sastojak posrijedi najbolje govori činjenica da je svrstan u red biološkog oružja.

Usprkos visokoj toksičnosti, dosad je primjenjivan u liječenju blage migrene, ali i za zatezanje bora na licu. Još su krajem šezdesetih znanstvenici otkrili korisne učinke Botulinum toksina u liječenju nevoljnih pokreta mišića u pacijenata koji pate od mišićnih spazama (grčeva), što je bilo ključno za postizanje dosadašnjih postignuća vezanih uz ulogu Botulinum toksina u liječenju hiperhidroze. Naime, pokazalo se da je neurotransmiter (prijenosnik živčanih podražaja) acetilholin koji uzrokuje grčenje mišića isti neurotransmiter koji sudjeluje u izlučivanju znoja. Botulinum toksin djeluje na taj način da blokira djelovanje acetilholina na znojne žlijezde.Injekcije Botulinum toksina daju se u pazuho ili dlanove ambulantno, a pacijent je u mogućnosti odmah se vratiti svakodnevnim dužnostima. No, kao i svaka terapija, i liječenje hiperhidroze injekcijama Botulinum toksina ima svoje nedostatke. Najveća mana ovog tretmana je to što nema trajni učinak. Naime, jedna doza injekcija djeluje pet mjeseci do godinu dana, a nakon toga se postupak mora ponoviti.

Kod nas se inače primjenjuje u liječenju neuroloških i oftalmoloških problema poput mišićnih spazama i grča vjeđa, a u posljednje vrijeme i u liječenju Parkinsonove bolesti, dječje cerebralne paralize, spazama nakon traumatskih ozljeda mozga ili moždanih udara itd. Injekcije Botulinum toksina mogu se nabaviti i u Hrvatskoj, uz opasku da je to jedan od rijetkih lijekova čija je cijena u Hrvatskoj niža nego u inozemstvu.


Izvor fotografije: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 8. 2002.