Botulinum toksin u oftalmologiji

Bolesti i stanja / Vidni sustav Igor Žuljan dr. med., spec oftalmolog

Zbog trajne blokade prijenosa živčanog podražaja na mišiće i posljedične relaksacije mišića, Botulinum toksin tipa A našao je svoju primjenu i u slučaju nekih oftalmoloških bolesti

Što je Botulinum toksin?

Iako je Botulinum toksin tip A najpoznatiji po nezamjenjivoj ulozi u kozmetologiji - estetskoj medicini, on je prije svega vrlo moćan lijek koji se više od deset godina primjenjuje u raznim granama medicine (najviše u oftalmologiji, neurologiji, pedijatriji i dermatologiji). Dobiva se sintetskim putem u laboratorijima i potpuno je siguran za ljudsku uporabu. Doze koje se daju u svrhu liječenja nekoliko su stotina puta manje od onih koje bi mogle ugroziti zdravlje, pa je njegova upotreba praktično bezopasna. 

Botulinum toksin tip A utječe na funkciju mišića na razini prijenosa kemijskih impulsa u njima te tako ciljano i selektivno smanjuje njihovu funkciju. Primjenjuje se lokalno, injiciranjem vrlo tankim iglama u pojedine dijelove mišića, a smanjenjem rada određenog ili pak grupe mišića postiže se željeni učinak. Doze i mjesta injiciranja ovise o vrsti bolesti, jačini poremećaja i vrsti mišića. Tako se, primjerice, na licu najtanjim potkožnim iglama injicira oko 0,01-0,02 ml, odnosno volumen jedne kapljice. Pozitivan učinak vidljiv je već nakon jednog sata, a maksimalan nakon jedan do dva dana. Trajanje je njegova učinka oko tri do četiri mjeseca, kada počinje slabjeti te se prema potrebi tretman nadopunjuje ili ponavlja.

Liječenje preporučuje i provodi isključivo liječnik specijalist određene grane medicine koji je za to obučen. Sam tretman provodi se ambulantno, bezbolan je i ne zahtijeva pripremu ni anesteziju, a mjesta uboda praktično se ne vide. Nakon tretmana pacijent sam ide kući, osim u slučaju liječenja cerebralne paralize i drugih spastičnih poremećaja mišića ruku i nogu. Praktično nema osobe kojoj se ne smije dati, osim trudnicama i dojiljama te osobama s akutnim oboljenjima.

Uporaba Botulinum toksina - blefarospazam i slični Tic poremećaji

Stiskanje vjeđa ili blefarospazam

Blefarospazam je oblik je žarišne ili lokalizirane distonije (neurološki poremećaj koji se javlja kada neispravni signali iz mozga uzrokuju učestale grčeve i kontrakcije mišića), oboljenja koje se češće javlja u starijoj životnoj dobi i u žena (75 posto). Manifestira se naglim i jakim stiskanjem vjeđa tako da oboljela osoba ima teškoća sa spontanim otvaranjem očiju. Javlja se obostrano, a katkad je više zahvaćena jedna strana. Točna priroda bolesti još je nepoznata.

Jačina i učestalost napada vrlo su raznolike - u početku bolesti smetnje su manje izražene i rjeđe se javljaju, i to u smislu nelagode, iritacije i jačeg treptanja, dok su vremenom izraženije uz jako i nekontrolirano treptanje i stiskanje vjeđa. Katkad je stiskanje vjeđa izraženo do te mjere da je osoba praktično nemoćna samostalno se kretati i raditi. Napad mogu izazvati jako ili treptajuće svjetlo, vjetar i prašina.

Uza stiskanje vjeđa, često se javlja i stiskanje dijela lica i čela, tako da se cijelo lice grči i pretvori u strašnu grimasu.

Nerijetko se oboljenje ne prepozna na vrijeme, a kako oboljeli imaju teškoće u svakodnevnom životu, lutaju po ordinacijama, često uzimaju neodgovarajuću terapiju, primjerice sredstva za smirenje (sedative i antidepresive). Kvaliteta života im je niska, zatvaraju se u sebe i ne izlaze van.

Liječenje je iznimno učinkovito, pa se oboljeli preporode. Bez odgovarajućeg liječenja Botulinum toksinom tipa A nema oporavka blefarospazma.

Tic facialis - hemifacijalni spazam

Hemifacijalni spazam je poremećaj nevoljnog i nekontroliranog pokretanja ličnih mišića, posebno oko očiju, kao grčenje vjeđa, a zahvaća samo jednu stranu lica.

Iako se ponešto razlikuje od blefarospazma, i ovaj se poremećaj može učinkovito liječiti Botulinum toksinom tipa A.

Uporaba Botulinum toksina - entropij

Uvrtanje donje vjeđe (entropij), kao posljedica lokaliziranoga grčenja mišića s uvrtanjem trepavica koje grebu rožnicu, vrlo je čest poremećaj starije životne dobi.

Oboljeli imaju jake smetnje kao što su suzenje, bolovi i crvenilo, a moguće su i infekcije rožnice. 

Osim podvrgavanja operacijskom zahvatu, oboljeli imaju jednostavniju mogućnost uklanjanja smetnji aplikacijom Botulinum toksina tipa A. 

Uporaba Botulinum toksina - oftalmopatija kod Basedow-Gravesove bolesti

Osobe s oboljelom štitnjačom u pravilu imaju smetnje s očima i okolnim tkivima. Najčešći su znakovi izbuljenost očnih jabučica i otok vjeđa. Može se javiti i takva razrogačenost da se oko ne može spontano do kraja zatvoriti. Katkad je poremećaj tako jak da dolazi do poremećaja pokretljivosti očiju i nastaju smetnje u smislu dvoslika. Ta je pojava jako neugodna i izrazito otežava svakodnevno funkcioniranje. Uz to, oboljeli imaju smetnje kao što su pritisak u očima, crvenilo i suzenje. Kvaliteta života je smanjena, a oboljelima istodobno jako smeta njihov izgled.
 

Oftalmopatija kod Basedow-Gravesove bolesti - hiperfunkcija štitnjače


Oftalmopatija kod Basedow-Gravesove bolesti liječi se jednom do dvije aplikacije Botulinum toksina tipa A uza samo oko, a u slučaju razrogačenosti oka aplicira se i u gornju vjeđu (kod razrogačenih očiju gornja vjeđa se spušta tako da se oči mogu lakše zatvoriti). Liječenje se može kombinirati i s drugim lijekovima. 

Kako je bolest vrlo složena, katkad se dvoslike samo smanje ili pak ostaju, pa treba ponoviti terapiju ranije, odnosno uključiti i druge načine liječenja. U svakom slučaju, valja stalno liječiti i kontrolirati osnovnu bolest štitnjače.

Uporaba Botulinum toksina - paralitički strabizam

Neki oblici strabizma ili razrokosti, posebice paralitički, mogu se liječiti Botulinum toksinom tipa A.

 

Strabizam


Kod paralitičkog strabizma javljaju se dvoslike zbog klijenuti jednog od mišića pokretača očne jabučice, što znatno otežava svakodnevni život. Da bi se dvoslike ublažile ili potpuno nestale, Botulinum toksin tipa A aplicira se pored oka, oko mišića koji je po djelovanju suprotan od oboljelog tako da se smanji njegova reaktivna hiperfunkcija i time postigne ravnoteža. Učinkovitost je velika, a kako se postupno oporavlja funkcija oboljelog mišića, potreba za terapijom prestaje.

Iskustva uporabe Botulinum toksina tipa A

Naša iskustva govore da je prije terapije od izuzetne važnosti kvalitetno prezentirati pacijentu informaciju o bolesti i načinu liječenja, tj. aplikaciji Botulinum toksina tipa A, ohrabriti ga i smiriti, što će nakon liječenja sigurno rezultirati zadovoljnim i zahvalnim pacijentom.

Osim u oftalmologiji, Botulinum toksin tipa A primjenjuje se i u drugim granama medicine u svrhu poboljšanja smetnji, a uporaba je najraširenija u:

 

BOTULINUM TOKSIN - PRIMJENA, OSOBINE, UČINKOVITOST

* Botulinum toksin tipa A samo je jedan od osam serološki različitih toksina bakterije Clostridium botulinum (A, B, C1,C2, D, E, F, G); u terapijskoj primjeni su tipovi A i B
* djeluje na neuromuskularni spoj gdje koči oslobađanje acetilholina iz živčanih završetaka, što za rezultat ima slabljenje ili atoničnu paralizu dotičnog mišića
* učinak traje tri do pet mjeseci, negdje dulje, ali pacijent treba biti svjestan da će morati ponavljati injekcije
* učinci su vidljivi nakon nekoliko dana, no pacijenta treba kontrolirati tijekom sedam do deset dana nakon aplikacije te po potrebi ponovno injicirati tamo gdje je učinak eventualno slabiji
* najbolja starosna dob za kozmetološku uporabu Botulinum toksina tipa A je od 30 do 50 godina, kada je koža još dovoljno elastična, a bore nisu fiksirane
* najvažnije osobine:
     → neškodljiv
     → bezbolan
     → učinkovit
* učinkovitost terapije ponajprije ovisi o:
     → pravilno postavljenoj dijagnozi
     → na vrijeme preporučenoj terapiji
     → odgovarajućoj dozi


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 1. 8. 2020.