Išijas - ishijalgija - lumboishijalgija

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi Anton Zakošek osteo-medic terapeut

Išijas je u većini slučajeva posljedica kompresije prvog krstačnog i zadnjih slabinskih korjenova spinalnih živaca, obično diskopatijom, osteofitima ili suženjem spinalnog kanala

"Pomozite, ukliještilo me...", "...zaštekalo me...", "...heksenšlus...", "...puntalo me u škinu...", "...ne mogu se ispraviti..."..., najčešće su pritužbe ljudi koji kod nas dolaze po pomoć. Mnogi od njih ponekad se ne mogu niti ustati iz kreveta od prejakih bolova.

Svatko od nas je, ako ne iz vlastitog iskustva, onda od nekog sebi bliskog, imao priliku čuti za u narodu dobro poznat išijas, odnosno ishijalgiju (lumboishijalgiju), koja označava bolnost koja se širi duž ishijadičnog živca, po kojem je i dobila ime, najdužeg živcu u našem tijelu koji se proteže od lumbalnog (križnog) dijela kralježnice sve do stopala obiju nogu. Današnji način života, koji karakterizira previše sjedenja, prekomjerna tjelesna težina, nepravilno ili neprimjereno podizanja tereta, "krivi" pokreti, kao i trzajne povrede ili degenerativni procesi na kralježnici, iznimno pogoduje nastanku te vrste boli.

Kompresija živca u podlozi boli

Išijas je u većini slučajeva posljedica kompresije prvog krstačnog i zadnjih slabinskih korjenova spinalnih živaca, obično diskopatijom, osteofitima ili suženjem spinalnog kanala.

Najčešći uzroci išijasa su:

  • uklještenje živca zbog istrošenosti intervertebralnog diska između L4 i L5 kralježaka
  • bulging, to jest ispupčenje koje nastane na ovojnici diska između L4 i L5 kralježaka
  • discus hernia, koja nastaje zbog puknuća intervertebralnog diska iz kojeg "iscuri" masa zvana nucleus. Nucleus je želatinozna masa koja napaja disk tekućinom da bi on stalno bio mekan i služio kao "amortizer" između dvaju kralješka. Na mjestu puknuća diska stvori se hernija koja pritišće na živac i posljedično uzrokuje bol.
  • protruzija diska, to jest pomak diska iz ležišta, što također izaziva pritisak na živac i posljedično bol. Malo je rjeđa ekstruzija diska, odnosno puknuće diska s odlomljenim dijelom koji pritiskom na živac može dovesti do njegova oštećenja i bolova.

Prepoznatljiva i jaka bol

Ponekad, u lakšim oblicima, bol počinje s umjerenom boli u lumbalnom dijelu kralježnice koja se poslije preko stražnjice širi prema peti i ponekad tamo i završava. Bol obično prate trnci u nekim dijelovima nogu, slabija kontrola nogu ili, u težim slučajevima, slabošću (parezom) stopala. U nekim slučajevima išijas se naglo pojavi pri pogrešnom pokretu ili na neodgovarajući način podignutom teretu, kada čovjeka može ukočiti u jednom položaju, s tim da prejaka bol ne dopušta da se tijelo ispravi.

Kako ublažiti bol

Danas postoji više načina liječenja koje moderna konvencionalna medicina primjenjuje s ciljem ublažavanja bolova zbog lumboishialgije.

U slučaju slabije izraženih bolova propisuju se analgetici koji uspješno smanjuju bol u akutnoj fazi.

Kad je riječ o težim "uklještenjima", pacijentima se intramuskularno (u glutealni mišić, to jest stražnjicu) injiciraju takozvani kokteli koji sadrže sredstva za opuštanje, nesteroidne protuupalne lijekove i sistemska sredstva protiv bolova.

Mogu se propisati i neke vrste narkotika u formi flastera koji se zalijepi na bolno mjesto ili se lokalno ubrizgaju kortikosteroidi.

Uz analgetike, često se savjetuju vitamini B skupine - B3, B6 i B12. Kompleks B vitamina poboljšava normalno funkcioniranje membrane neurona (živca) pri neuromuskularnom prijenosu, zbog čega se poboljšava protok informacija kroz upalno promijenjen ili ukliješten živac.

U najtežim slučajevima može se preporučiti i operativni zahvat kao najinvazivniji način liječenja, nakon kojeg slijedi nekoliko mjeseci oporavka i fizikalne terapije zbog koje je pacijent dulje vrijeme "izvan stroja".

Bit osteo-medic terapije

Ova vrsta terapije nastala je kao rezultat dugogodišnjeg proučavanja ljudskog tijela i individualnog pristupa. Riječ je o specifičnom načinu liječenja koji u dijagnostičkom procesu koristi holistički pristup klijentu. Nakon kvalitetne dijagnostike, svakoj osobi pristupa se individualno te se pomoću refleksoterapije, akupresure i dekompresije otklanja ne samo bol, kao posljedica osnovnog poremećaja ili bolesti, nego i uzroci koji su doveli do pojave boli.

Način na koji se osteo-medic metodom rješava ishijalgija zapravo je vrlo jednostavan i sličan prethodno spomenutom intramuskularnom koktelu, ali bez injekcije. Analgetik zamjenjuje dobro poznavanje akupresure pomoću koje se smanjuje bol, masaža opušta mišiće i zamjena je za sredstva za opuštanje, a kvalitetna limfna drenaža ubrzava izlječenje eventualnog upalnog procesa u zahvaćenom području.

Navedene tri tehnike otklanjaju posljedicu, odnosno bol. Međutim, bit tog pristupa rješavanju problema je rješavanje uzroka. U ovom slučaju, problem se rješava kvalitetnom dekompresijom kralježnice, odnosno kralježaka između kojih je nastao problem (protruzija diska, diskus hernija, uklještenje živca...) i ona se smatra najvažnijom. Dekompresijom se oslobađa pritisak na ugroženi disk pa se laganim manipulacijama s vremenom disk "dovede" u svoje prvobitno ležište. Osim toga, oslobađa se i pritisak na disk kod kojeg je došlo do hernijacije, tako da se nukleus s vremenom polako počinje povlačiti natrag u disk.

Svakako treba naglasiti da je u rješavanju problema ishijalgije veoma važno raditi i na jačanju leđne muskulature koja će, ojačana primjenom ove metode, održavati kralježnicu u ispravnom položaju i spriječiti nova uklještenja živca ili ostale probleme koji su doveli do išijasa.

Primjenom osteo-medic tehnike mnogi su klijenti već nakon prvog tretmana osjetili olakšanje bolova u lumbalnom dijelu kralježnice te češćim terapijama trajno riješili svoj problem, čak i oni koji su već imali dogovorenu operaciju kralježnice. Sve to rezultat je našeg pristupa problemu tijela, temeljem čega je nastao i naš slogan - Mi liječimo vas, a ne vašu bolest!

Datum objave članka: 1. 12. 2017.
izdvojeni proizvodi