Kad crvuljak naglo zaboli

Bolesti i stanja / Kirurgija Nives Tarle-Bajić dr. med.

Kod akutne upale crvuljka može doći do pucanja njegove stjenke, izlijevanja upalnog sadržaja i razvoja peritonitisa

Crvuljak (slijepo crijevo) je mali, rudimentarni izdanak u početnom dijelu debelog crijeva, koji u današnjoj ljudskoj vrsti nema nikakvu funkciju u procesu razgradnje i eliminacije ostataka probavljene hrane u crijevu. Nalazi se na donjoj desnoj strani trbušne šupljine, iznad desne prepone.

Tijekom života često se dogodi da u crvuljak uđu fekalne mase, koje ipak pomoću crijevnih kretnji (peristaltike) bivaju izbačene. No, katkad sadržaj hrane i kaše u crijevu (fekoliti) zaostane u šupljini crvuljka i začepi ga. U tom slučaju se pod utjecajem bakterija, koje inače obitavaju u crijevu i sudjeluju u razgradnji hrane, razvije akutna upala (lat. appendicitis), uz klasičnu kliničku sliku akutnog abdomena, to jest akutne bolesti trbušne šupljine.

Bol "dolje desno" koja ne popušta

Bolesnici s akutnom upalom crvuljka žale se na bolove u donjem desnom dijelu trbuha, s desne strane pupka, uz osjećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje, katkad i proljev ili opstipaciju. Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi s promjenom položaja tijela, povraćanjem ili proljevom.

Mogu biti prisutne i samo neke od navedenih tegoba, a bolovi se mogu projicirati i na drugim mjestima u trbuhu. Iako rijetko, neki bolesnici imaju bolove lijevo od pupka, u donjem dijelu leđa ili iznad stidne kosti.

Dobna skupina nije strogo definirana

Iako nema pravila, jer se može javiti u bilo kojoj dobi, upala crvuljka najčešće se razvija u dječjoj dobi ili ranim dvadesetim godinama života. Statistički gledano, nešto je češća u muškaraca. Međutim, statistički podaci ne smiju zavarati liječnika prilikom dijagnosticiranja, jer se zbrinjavanje bolesnika s akutnom upalom crvuljka ubraja u grupu akutnih bolesti trbušne šupljine koje se ne liječe lijekovima nego operativno. Ako se bolest pravodobno ne dijagnosticira i ne obavi operativni zahvat, kod potpuno razvijene upale može doći do pucanja crvuljka, izlijevanja upalnog sadržaja u trbušnu šupljinu i razvoja upale potrbušnice (peritonitis), koja može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje bolesnika jer dovodi do sepse, to jest generaliziranog širenja upale po cijelom tijelu, što može završiti smrću.

Dijagnostička vrijednost ultrazvuka

Nekad se upala crvuljka dijagnosticirala kliničkim pregledom, koji uključuje uzimanje anamnestičkih podataka, palpaciju trbušne šupljine, mjerenje tjelesne temperature pod pazuhom i u crijevu te određivanje broja leukocita (bijelih krvnih stanica) u krvi.

Danas se, uza sve navedene dijagnostičke metode, može učiniti i ultrazvuk trbušne šupljine i ultrazvuk s kolor doplerom, te na temelju nalaza isključiti sve druge moguće uzroke sličnih tegoba u trbušnoj šupljini, što ima veliku važnost u diferencijalno-dijagnostičkom postupku razlučivanja akutnih bolova u trbuhu. U slučaju akutne upale slijepog crijeva, uz pomoć kolor doplera može se sa sigurnošću prikazati upalno promijenjeni crvuljak, na temelju čega se može na vrijeme pristupiti operativom zahvatu te spriječiti pucanje stjenke i komplikacije koje to donosi sa sobom. Nekad je broj leukocita u krvi bio gotovo isključivi dijagnostički znak koji je određivao hoće li se operirati ili čekati.

Susretala sam se sa slučajevima upale crvuljka različitih lokalizacija i ne baš tipičnim simptomima, s normalnom tjelesnom temperaturom i bez povišenih leukocita i neutrofila u krvnoj slici, a ipak se na kolor dopleru vidjelo zadebljanje stjenke crvuljka. Upala se prikazivala kao pojačana prokrvljenost u zadebljanoj stjenci crijeva, s nepokretnim sadržajem u proširenoj šupljini crvuljka.

Zašto se simptomi akutne upale slijepog crijeva toliko razlikuju kod pojedinih bolesnika? Neki od mogućih razloga su što konzistencija fekalnih masa koja prethodi upali nije ista kod svakog bolesnika, što različiti bolesnici imaju drukčiji prag boli i što je moguće istodobno postojanje i drugih organskih poremećaja u trbušnoj šupljini. Također je moguće da se razlikuju mjesto i način širenja boli, a i sami simptomi mogu ovisiti o dobi u kojoj se upala razvija.

Nadalje, većina bolesnika zbog bolova u trbuhu samoinicijativno uzme neko sredstvo protiv bolova, što je pogrešno. Zato savjetujem da kod navedenih bolova u trbuhu i drugih simptoma treba piti čaj (najbolje crni) i biti na dijeti (dvopek, preprženi kruh, kuhana rižu). Ako se bol za koji sat ne smiri, nego se simptomi održavaju ili pogoršavaju, odmah se treba javiti liječniku. U takvim situacijama nikako nemojte uzimati sredstva protiv bolova, osobito ne ako nikad prije niste imali slične bolove i druge simptome, jer tako maskirate trenutačno stanje i liječniku otežavate pregled i zaključivanje.

Samo operativno

Nakon dijagnosticiranja upale crvuljka, terapija je operativna. Međutim, ima situacija kad se upala utvrdi, ali uz naznake da će se spontano smiriti. Tada je riječ o tzv. subakutnoj ili tinjajućoj upali, koju bi također trebalo odmah riješiti operativnim zahvatom. Ipak, mnogi kirurzi tome nisu skloni, a bolesnici jedva čekaju da ih se ne operira i tako se bolest privremeno primiri. Gotovo svaka takva, spontano ili antibioticima zaliječena upala crvuljka završi ponovnom upalom za nekoliko tjedana ili mjeseci, kad je vrijeme u kojem je nužno napraviti operativni zahvat kraće, jer je kraće i vrijeme (sati) od ponovljene upale crvuljka do pucanja stjenke crijeva i nastanka komplikacija. Na takve ponovljene upale crvuljka posebno treba misliti i odmah ih operativno rješavati kod osoba koje žive daleko od bolnica, kod onih koji obavljaju terenski posao udaljen od zdravstvenih ustanova ili ljudi koji žive na otocima.

Datum objave članka: 1. 2. 2009.