Vrućica - bolesti i stanja

Bolesti i stanja / Medicinski leksikon

Vrućica, odnosno povišena temperatura, obrambeni je znak koji, iako može imati različita obilježja, uvijek ukazuje na neko patološko zbivanje u tijelu

Vrijednosti tjelesne temperature

Temperatura najbliža tjelesnoj je rektalna (u završnom dijelu debelog crijeva) i iznosi 37 ºC; oralna (u ustima) je 36,8 ºC, ingvinalna (u preponama) 36,6 ºC, a aksilarna (u pazuhu) 36,5 ºC.

Gornja granica tjelesne temperature koja se smatra normalnom iznosi 37 ºC. Međutim, treba naglasiti da sitne varijacije do 37,5 ºC mogu postojati i u normalnom stanju, ovisno o trenutku u danu u kojem se temperatura mjeri (navečer su vrijednosti blago povišene), o dobi (temperatura novorođenčeta je otprilike za 1 ºC viša od one odraslog čovjeka), o mišićnoj aktivnosti, o temperaturi okoline, itd.

Adneksitis; Zdjelične upale

Obilježja: vrućica varijabilnog tipa ili jačine, od lagano povišene do visoke temperature remitentnog (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) ili intermitentnog (obilježena s dnevnim vrhuncima, nakon kojih slijedi povratak na normalne vrijednosti) tipa.
Trajanje: nekoliko dana, ali s čestim recidivima i tendencijom kroničnog trajanja.
Pridruženi simptomibolovi u donjem dijelu trbuha; mučnina; inapetencija (slabljenje ili gubitak teka); često poremećaji menstruacijskog ciklusa.
Pretrage: ginekološki pregled; ultrazvuk zdjelice.

Akutni apendicitis (upala slijepog crijeva)

Obilježja: u slučaju akutne upale slijepog crijeva postoji visoka temperatura remitentnog karaktera (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče).
Trajanje: obično nekoliko dana; obično je potrebna apendektomija (kirurški zahvat odstranjenja slijepog crijeva).
Pridruženi simptomi: često snažna bol u desnoj ilijačnoj regiji (donji desni kvadrant trbuha); mučnina i nadražaj na povraćanje; inapetencija (slabljenje ili gubitak teka).
Pretrage: kirurški pregled.

Akutni holecistitis; Akutni holangitis

Obilježja: povišena temperatura remitentnog karaktera (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) s febrilnim epizodama kojima prethodi tresavica.
Trajanje: obično nekoliko dana ako se odmah započne liječenje antibioticima.
Pridruženi simptomi: bolovi tipa jetrenih kolika; mučnina i povraćanje žuči; žuta boja kože, obično umjerene jačine.
Pretrage: pretrage krvi (krvna slika, sedimentacija eritrocita, jetrene probe, ureja, glukoza); hepatobilijarni ultrazvuk.

Akutni ili kronični pijelonefritis

Obilježja: u slučaju pijelonefritisa temperatura je visoka, remitentna (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) ili intermitentna (obilježena s dnevnim vrhuncima, nakon kojih slijedi povratak na normalne vrijednosti), u akutnim oblicima prethodi joj tresavica; lagano povišena temperatura u kroničnim oblicima.
Trajanje: u akutnim oblicima - nekoliko dana do nekoliko tjedana.
Pridruženi simptomi: bolovi u lumbalnoj regiji sa širenjem prema dolje i prema preponama; smetnje mokrenja (pečenje, učestali jako izraženi nagon za mokrenjem, itd.); u kroničnim oblicima - arterijska hipertenzija i znakovi bubrežne insuficijencije (edemi i sl.).
Pretragepretrage mokraće s urinokulturom; pretrage krvi (krvna slika, sedimentacija eritrocita, ureja, mokraćna kiselina, kreatinin, testovi bubrežne funkcije, u akutnim oblicima i hemokultura - mikrobiološka analiza krvi koja se radi kada se sumnja da je došlo do prodora mikroorganizama u krvni optok); ultrazvuk bubrega.

Amebijaza

Obilježja: vrućica nepravilnog karaktera.
Trajanje: obično jedan do dva tjedna s tendencijom prelaska u kronično stanje.
Pridruženi simptomi: u intestinalnom obliku: proljev s polu tekućom stolicom, često s tragovima krvi, difuzni bolovi u trbuhu, opće tjelesno propadanje, povećana i bolna jetra; u izvanintestinalnim oblicima: klinička slika hepatitisa ili pneumonije.
Pretrage: izolacija ameba iz stolice; kolonoskopija; ultrazvuk abdomena; rendgenogram prsnog koša.

Amiloidoza; Obiteljska sredozemna groznica

Obilježja: vrućica ondulirajućeg karaktera (u valovima) s dugim razdobljima remisije (smirenja bolesti).
Trajanje: kronično.
Pridruženi simptomi: jako povećana jetra i slezena; probavne smetnje s mučninom, proljevom, inapetencijom (slabljenje ili gubitak teka) i mršavljenjem; česti edemi, prvenstveno na gležnjevima; bljedilo kože zbog anemije.
Pretrageultrazvuk jetre i bubrega; biopsija jetre; pretrage krvi (krvna slika, sedimentacija eritrocita, proteinogram, transaminaze, gama-GT, alkalna fosfataza, ureja, kreatinin, glukoza); pretrage mokraće.

Anksioznost; Histerija

Obilježja: u slučaju anksioznosti ili histerije moguće je pojava iregularne, ali nikad visoke vrućice.
Trajanje: mjesecima ili godinama.
Pridruženi simptominesanica; stanje psihofizičke iscrpljenosti s iritabilnošću, anksioznošću, brzim promjenama raspoloženja; umor; katkad gubitak težine; različite psihosomatske smetnje (tahikardija, difuzni bolovi u trbuhu, opstipacija koja se izmjenjuje s proljevom, glavobolja, smetnje vida).
Pretrage: liječnički pregled.

Apsces (kožni, abdominalni, bubrežni, itd.)

Obilježja: kontinuirana ili remitentna (temperatura ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) temperatura.
Trajanje: u akutnim oblicima - nekoliko dana do nekoliko tjedana.
Pridruženi simptomi: vezani uz lokalizaciju apscesa (oteklina kod kožnog apscesa, bolovi od abdominalnog, itd.)
Pretrage: liječnički pregled; pretrage krvi (krvna slika, sedimentacija eritrocita, hemokultura - mikrobiološka analiza krvi koja se radi kada se sumnja da je došlo do prodora mikroorganizama u krvni optok); ultrazvuk abdomena (ovisno o mjestu apscesa).

Bronhopneumonija

Obilježja: kontinuirana temperatura.
Trajanje: 7-14 dana.
Pridruženi simptomi: najprije suh kašalj, a kasnije s iskašljajem; otežano disanje.
Pretrage: rendgenogram prsnog koša.

Bruceloza

Obilježja: ondulirajuća temperatura (u valovima).
Trajanje: nekoliko tjedana ili mjeseci; u nekim slučajevima kronično.
Pridruženi simptomi: znojenje; bolovi u mišićima i bolovi u zglobovima; značajno povećanje jetre i slezene.
Pretrage: hemokultura (mikrobiološka analiza krvi koja se radi kada se sumnja da je došlo do prodora mikroorganizama u krvni optok); Wrightova reakcija; traženje antibruceloznih protutijela.

Cistitis; infekcija mokraćnih putova

Obilježja: u slučaju mokraćne infekcije izvidna je visoka temperatura intermitentnog (obilježena s dnevnim vrhuncima, nakon kojih slijedi povratak na normalne vrijednosti) ili remitentnog (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) karaktera s tresavicom.
Trajanje: nekoliko dana.
Pridruženi simptomi: pečenje kod mokrenja; bolovi u donjem dijelu trbuha.
Pretragepretrage mokraće; urinokultura (pretraga kojom se dokazuju uzročnici infekcije mokraćnog sustava); ultrazvuk bubrega.

Divertikulitis

Obilježja: vrućica varijabilnog tipa ili jačine, od lagano povišene do visoke remitentne (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) ili intermitentne (obilježena s dnevnim vrhuncima, nakon kojih slijedi povratak na normalne vrijednosti) temperature.
Trajanje: može trajati čak i nekoliko tjedana.
Pridruženi simptomibolovi u trbuhu; mučnina; inapetencija (slabljanje ili gubitak teka); katkad opstipacija.
Pretragekolonoskopija.

Gripa (influenca)

Obilježja: u slučaju gripe, temperatura je kontinuirana.
Trajanje: 7-14 dana.
Pridruženi simptomiglavobolja, bolovi u zglobovima i kostima; slabost, suh kašalj.
Pretrage: nijedna.

Infektivna mononukleoza

Obilježja: u slučaju infektivne mononukleoze vrućica je kontinuirana, ali ne visoka.
Trajanje: nekoliko tjedana.
Pridruženi simptomipovećanje limfnih čvorova (vrat, pazusi, prepone) i slezene; crvenilo grla (angina).
Pretrage: krvna slika (prisutnost posebnog oblika leukocita); Paul-Bunnelova reakcija (traženje protutijela na ovčje eritrocite).

Kvržičavi pjegavac (Marsejska groznica)

Obilježja: kontinuirana ili slabo remitentna (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) visoka temperatura koja regredira sporo unutar jednog tjedna.
Trajanje: 7-10 dana.
Pridruženi simptomi: kožna lezija pokrivena crnom krustom na mjestu uboda krpelja; difuzni bolovi u mišićima i bolovi u zglobovima.
Pretrage: traženje protutijela protiv uzročnik bolesti (Rickettsia conorii).

Leptospiroza

Obilježja: u slučaju leptospiroze kontinuirano je visoka temperatura.
Trajanje: dva do tri tjedna.
Pridruženi simptomi: difuzni bolovi u mišićima i bolovi zglobovima; žuta boja kože; povećana jetra i slezena; stanje mentalne konfuzije; kožna krvarenja i krvarenja iz nosa; katkad osip kao kod ospica ili šarlaha.
Pretrage: traženje leptospira u krvi i mokraći; traženje protutijela protiv leptospira u krvi; pretrage krvi (transaminaze, bilirubin, gama-GT, alkalna fosfataza, ureja, mokraćna kiselina, kreatinin); pretrage mokraće.
 

Leukemija

Obilježja: vrlo visoka temperatura intermitentnog (obilježena s dnevnim vrhuncima, nakon kojih slijedi povratak na normalne vrijednosti) ili remitentnog (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) karaktera u akutnim oblicima; nepravilna i perzistirajuća lagano povišena temperatura u kroničnim oblicima.
Trajanje: nekoliko dana ili tjedana u akutnim oblicima; godinama u kroničnim oblicima.
Pridruženi simptomiumor; bljedilo kože; povećanje limfnih čvorova, jetre i slezene; probavne smetnje; inapetencija (slabljenje ili gubitak teka) s mršavljenjem; hemoragijske manifestacije (krvarenja).
Pretrage: pretrage krvi (krvna slika, sedimentacija eritrocita, testovi stvaranja krvnih stanica); biopsija koštane srži.

Limfogranulom (morbus Hodgkin)

Obilježja: u slučaju limfogranuloma javlja se konstantna vrućica različite jačine, katkad čak i jako visoka.
Trajanje: mjesecima ili godinama ovisno o stadiju bolesti i terapiji.
Pridruženi simptomiumor; mršavljenje; generalizirani svrbež; profuzno znojenje; povećana jetra i slezena; povećani limfni čvorovi.
Pretrage: pretrage krvi (krvna slika, sedimentacija eritrocita, bakar, proteinogram, transaminaze); biopsija povećanog limfnog čvora; rendgenogram prsnog koša; ultrazvuk abdomena.

Malarija

Obilježja: visoka temperatura kojoj prethodi tresavica, a traje nekoliko sati da bi se povukla uz profuzno znojenje i ponovno se pojavila nakon jednog ili dva dana; katkad je vrućica subkontinuirana s tresavicama i profuznim znojenjem (posebno u malignoj malariji tercijani).
Trajanje: ako se ne liječi, može trajati i godinama.
Pridruženi simptomi: jako povećana slezena; za vrijeme napada vrućice kompromitirano je stanje svijesti sa soporom sve do kome; bljedilo kože zbog anemije; bolovi u lumbalnoj regiji; katkad povraćanje žuči i žutica.
Pretrage: traženje uzročnika malarije (Plasmodium) u krvi; pretrage krvi (krvna slika, transaminaze).
 

Multipli mijelom; Plazmocitom

Obilježja: vrućica različitog karaktera i jačine, od blage i nepravilne do visoke temperature intermitentnog (obilježena s dnevnim vrhuncima, nakon kojih slijedi povratak na normalne vrijednosti) ili remitentnog (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) karaktera.
Trajanje: mjesecima ili godinama, ovisno i o učinkovitosti terapije.
Pridruženi simptomi: slabost; bolovi u kostima tipa neuritisa koji se pojačavaju prilikom pokreta; katkad spontane, patološke frakture.
Pretrage: pretrage krvi (krvna slika, sedimentacija eritrocita, proteinogram, imunoelektroforeza, razina imunoglobulina); pretrage mokraće s traženjem Bence-Jones proteina; biopsija koštane srži; radiografija i scintigrafija kostiju.

Papatači groznica

Obilježja: kontinuirana ili blago remitentna (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) visoka temperatura.
Trajanje: 5-10 dana.
Pridruženi simptomi: tresavica; glavobolja; difuzni bolovi u mišićima i bolovi u zglobovima; vrtoglavica; mučnina i povraćanje; crvene spojnice i bolne oči; nesanica; stanje depresije, slabost.
Pretrage: traženje protutijela u krvi protiv uzročnika koji je izazvao infekciju.

Plućna ili izvanplućna tuberkuloza

Obilježja: u slučaju tuberkuloze, javlja se perzistirajuća subfebrilna temperatura, prije svega navečer.
Trajanje: kronično, ako se ne liječi.
Pridruženi simptomi: plućni oblici: perzistirajući suhi kašalj s povremenim izbacivanjem iskašljaja s tragovima krvi; abdominalni oblici: difuzna bolnost, neredovita stolica, mršavljenje, umor, znojenje.
Pretrage: rendgenogram prsnog koša; pretrage iskašljaja.

Reumatska bolest (groznica)

Obilježja: obično visoka, nepravilna, remitentna (temperatura ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) temperatura s iznenadnim jakim povišenjima kod pojave novih zglobnih lokalizacija.
Trajanje: jedan do šest mjeseci, ovisno o terapiji; česti su recidivi (ponovna pojava bolesti) čak i nakon više mjeseci i godina.
Pridruženi simptomi: artritis s jačom boli u zglobu iznad kojeg je koža crvena; rijetko upala poplućnice (pleuritis), osrčja (perikarditis), unutarnje stijenke srca i srčanih valvula (endokarditis), potrbušnice (peritonitis) ili bubrega (nefritis).
Pretrage: pretrage krvi (sedimentacija eritrocita, serološki testovi, C-reaktivni protein, RA-test, krvna slika); bris ždrijela; pretrage mokraće.

Tiroiditis (upala štitnjače)

Obilježja: obično ne visoka vrućica remitentnog (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) karaktera.
Trajanje: nekoliko tjedana.
Pridruženi simptomi: povećanje štitnjače; često snažna bol pri gutanju i palpaciji vrata, koja se širi prema ušima; palpitacije (preskakanje u radu srca); katkad promjene glasa; brza iritabilnost, anksioznost, nesanica.
Pretrage: pretrage krvi (krvna slika, sedimentacija eritrocita, proteinogram, razina hormona štitnjače); ultrazvuk i scintigrafija štitnjače; biopsija štitnjače.

Tonzilitis, Faringitis

Obilježja: kod tonzilitisa i faringitisa temperatura je kontinuirana.
Trajanje: nekoliko dana.
Pridruženi simptomigrlobolja i bolno gutanje; žućkasti plakovi u grlu.
Pretrage: nijedna.

Trihineloza

Obilježja: perzistentna visoka temperatura kontinuiranog karaktera i slabo remitentna (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče).
Trajanje: nekoliko tjedana.
Pridruženi simptomimučnina i povraćanje; umor i opća slabost; bolovi u trbuhu s proljevom; bolovi u mišićima različite lokalizacije i intenziteta; edemi, prvenstveno lica; kožne promjene.
Pretrage: traženje trihineloznih zametaka u krvi; biopsija mišića; pretrage krvi (kompletna krvna slika i broj eozinofila).

Salmoneloza (tipa paratifusa)

Obilježja: u slučaju salmoneloze temperatura je kontinuirana (u početku umjerena, progresivno raste tako da je svaku večer viša pola stupnja u odnosu na prethodni dan).
Trajanje: četiri tjedna u slučaju salmoneloze koja nije liječena antibioticima.
Pridruženi simptomi: tipična se javlja disocijacija puls - temperatura (frekvencija pulsa niža je od one koja bi odgovarala vrijednostima temperature); inapetencija (slabljenje ili gubitak teka); difuzni bolovi u trbuhu; somnolencija (pospanost); apatija; pojava rozeole (sitne okruglaste pjege, blijedo-crvene boje) na trbuhu.
Pretrage: hemokultura (mikrobiološka analiza krvi koja se radi kada se sumnja da je došlo do prodora mikroorganizama u krvni optok); koprokultura (traženje salmonela u stolici), Widalova reakcija (traženje protutijela na salmonelu u krvi); krvna slika.

Septikemija

Obilježja: intermitentna temperatura (obilježena s dnevnim vrhuncima, nakon kojih slijedi povratak na normalne vrijednosti), povezana s ritmom pojavljivanja uzročnika u krvi.
Trajanje: kratko, nekoliko dana.
Pridruženi simptomi: epizodama vrućice uvijek prethodi tresavica; psihičke smetnje: psihička obamrlost, mentalna konfuzija, halucinacije, delirij, konvulzivni napadi; kardiorespiratorne smetnje: otežano disanje (dispneja), palpitacije; probavne smetnje: suh jezik, mučnina, inapetencija (slabljenje ili gubitak teka), povraćanje; povećanje jetre i slezene.
Pretrage: hemokultura (mikrobiološka analiza krvi koja se radi kada se sumnja da je došlo do prodora mikroorganizama u krvni optok), koju treba učiniti prilikom pojave febrilne epizode za vrijeme trajanja tresavice,

Solidni tumori (pluća, jetra, bubreg, crijeva...)

Obilježja: vrućica različite jačine, od blage i nepravilne do visoke, kontinuirane ili remitentne (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče).
Trajanje: varijabilno, ovisno o tipu i lokalizaciji tumora.
Pridruženi simptomi: različiti, ovise o lokalizaciji tumora.
Pretrage: CT; ultrazvuk organa za koji se sumnja da je sjedište tumora ili njegovih metastaza.

Virusni hepatitis

Obilježja: kod virusnog hepatitisa temperatura je lagano povišena. Rjeđe se javlja visoka temperatura kojoj prethodi tresavica.
Trajanje:nekoliko dana; vrućica prestaje kada se pojavi žutica.
Pridruženi simptomi: opća slabost; primjetan umor; inapetencija (slabljenje ili gubitak teka), mučnina i katkad povraćanje; često bolnost u području jetre; nakon nekoliko dana žuta boja kože; povećana jetra i, katkad, slezena
Pretrage: pretrage krvi (jetrene probe, markeri hepatitisa); ultrazvuk jetre.

Q groznica

Obilježja: visoka temperatura kontinuiranog ili remitentnog (temperatura se ne vraća na normalne vrijednosti sve dok se uzrok ne povuče) karaktera.
Trajanje: 10-15 dana.
Pridruženi simptomi: suh i nadražajan kašalj; difuzni bolovi u mišićima i bolovi u zglobovima; inapetencija (slabljenje ili gubitak teka), katkad povraćanje; često vrlo jaka glavobolja; profuzno znojenje; povećanje jetre i slezene.
Pretrage: rendgenogram prsnog koša; izolacija uzročnika (Coxiella burnetii) iz krvi, iskašljaja i mokraće.
Datum objave članka: 15. 10. 2021.
izdvojeni proizvodi