Štitna žlijezda - naš štit na tjelesnoj i duhovnoj razini

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti Nataša Ozmec

Dodaci prehrani, preporuke za način prehrane, ljekovito bilje i tehnike iscjeljenja štitnjače u sebi kriju potencijal da vam iz temelja poboljšaju život. Na vama je što ćete uvesti u svoju rutinu i kojim tempom

Štitnjača, riječ koju danas vrlo često čujete. Vjerojatno i češće nego što biste voljeli. Možda i sami imate problema sa štitnjačom i uzimate hormone, ili je samo kontrolirate, možda ste izvadili štitnjaču ili se samo bojite za nju jer u obitelji imate više slučajeva njezina oboljenja.

U svakom slučaju, sigurno znate nekoga tko ima problema sa štitnjačom i vjerojatno, kao i većina ljudi, pretpostavljate da je to kronično oboljenje koje se mora doživotno držati pod kontrolom pomoću lijekova. Anthony William u svojoj knjizi Medicinski medij: Zdrava štitnjača tvrdi pak da nije tako. Štitnjača je dragocjen organ s nevjerojatnom sposobnošću rehabilitacije pa se pravilnom prehranom, određenim biljem i dodacima prehrani te redovitom primjenom nekoliko tehnika može iscijeliti.

Pravi uzrok bolesti štitnjače

Što biste rekli kada biste saznali da je za samo pet posto slučajeva bolesti štitnjače odgovorno nekoliko uzroka: izlaganje štetnim zračenjima pri rendgenskom snimanju grudnog koša, zuba ili drugih dijelova tijela; CT skenovi; onečišćenje hrane i vode; putovanje zrakoplovom; mobilni uređaji; nasljeđe i neprestana izloženost atmosferskim zračenjima akumuliranim nuklearnim katastrofama koje su čovječanstvo zadesile u prošlosti.

Što onda uzrokuje preostalih 95 posto problema povezanih sa štitnom žlijezdom? U svojoj revolucionarnoj knjizi Medicinski medij: Zdrava štitnjača, Anthony William otkriva temeljni uzrok ove bolesti: EBV ili Epstein-Barrov virus. Patogen koji napada štitnjaču isti je onaj virus koji izaziva mononukleozu, no još nije otkriveno da je mononukleoza zapravo drugi stadij infekcije tim virusom. Infekcija EBV virusom ima četiri stadija. U trećem napada štitnu žlijezdu i tu počinju problemi za tako mnogo ljudi. Neki smatraju da čak sedam do 10 posto stanovništva u zapadnim zemljama ima neki oblik bolesti štitnjače, a i iz iskustva znate da kad i ne odlazite liječniku na pretrage, slutite da imate problema upravo s tim malim organom.

Valovi vrućine, hladne ruke i stopala, lomljivi nokti, suha koža, „preskakanje“ srca, nemirne noge, problemi s pamćenjem, slabost mišića, hormonske fluktuacije, vrtoglavica, trnci i obamrlost udova, zvonjenje ili zujanje u ušima, bolovi i nelagoda, tjeskoba, depresija, teškoće s održavanjem zdrave tjelesne težine… dug je popis najčešćih simptoma.Čak i ako ste bili podvrgnuti pretragama štitnjače i nalazi nisu otkrili nikakve poremećaje, moguće je da svejedno patite od prekomjerno aktivne ili nedovoljno aktivne štitne žlijezde, a da to i ne znate. Naime, pretrage štitnjače još nisu posve precizne u svojim nalazima. Neki liječnici postaju toga itekako svjesni - u svojoj praksi susreću se s mnogim pacijentima s klasičnim simptomima hipotireoze, unatoč nalazima pretraga koji ne otkrivaju ništa neuobičajeno, tako da su došli do ispravnog zaključka da od problema sa štitnom žlijezdom pati znatno veći broj ljudi nego što nam to otkrivaju tradicionalne metode dijagnostike, a neki čak strahuju i od epidemije.

Iscjeljenje je moguće

Bez obzira na to oslanjate li se isključivo na prirodne načine izlječenja ili je za vas prihvatljivije uzimati lijekove, ova knjiga može vam uvelike pomoći. Dodaci prehrani, preporuke za način prehrane, ljekovito bilje i tehnike iscjeljenja štitnjače u sebi kriju potencijal da vam iz temelja poboljšaju život. Na vama je koliko ćete toga uvesti u svoju rutinu i kojim tempom želite ići, a s obzirom na to da pretrage nisu uvijek pouzdane, moguće je da i dalje niste sigurni jeste li u suživotu s virusom koji napada štitnjaču ili pak postoji neki drugi uzrok vaših simptoma, ove informacije mogu čudesno djelovati na vaše zdravlje.

Uvijek je preporučljivo provoditi tehnike detoksikacije od teških metala i drugih otrova, čišćenje organizma od patogena i otpada koji za sobom ostavljaju virusi, jačati imunosni sustav i pružati podršku štitnjači. „Na kraju krajeva, vaše vam je tijelo godinama pružalo ljubav i zaštitu, a sada je vrijeme da mu malo te ljubavi uzvratite“, poručuje Anthony William.

Čak i ako vam je štitnjača odstranjena operacijom, tvrdi on, vaše tijelo i dalje vjeruje da imate cijelu štitnu žlijezdu, i tako se i ponaša. Uz odgovarajuću skrb i njegu, na tim se temeljima tkivo vaše štitne žlijezde može regenerirati upravo onoliko koliko je dostatno da se tijekom vremena funkcija štitne žlijezde počne normalizirati. „Vizualizirajte sebe kao osobu koja i dalje ima cijelu štitnu žlijezdu koja marljivo radi za vas, štitnu žlijezdu koju želite zaštititi i njegovati. S takvim ćete se stavom usmjeriti na put iscjeljenja.“

Kontroverze i zablude

Nažalost, oko štitnjače postoji mnogo kontroverza i podosta zabluda - na primjer, ona o štetnosti uzimanja joda ili cinka ili pak ona o obitelji kupušnjača, kao što su kelj, cvjetača, brokula, kupus, raštika i druge. Zao glas u posljednje vrijeme prati čak i breskve, jagode i špinat. „Nemojte vjerovati trendovima koji tvrde da ta hrana sadrži takozvane goitrogene koji su štetni za zdravlje štitnjače“, upozorava William. Koncept goitrogena, odnosno supstancija koje izazivaju gušavost, strašno je napuhan. Kao prvo, nijedna od tih vrsta hrane ne sadržava dovoljnu količinu goitrogena da bi to opravdano izazivalo zabrinutost zbog mogućeg štetnog djelovanja na zdravlje. Kao drugo, goitrogeni su u tim vrstama hrane vezani za fitokemikalije i aminokiseline koje sprječavaju štetno djelovanje. „Čak ako ste pojeli pedeset kilograma brokule u jednome danu (što je nemoguće), goitrogeni i dalje ne bi bili prijetnja vašem zdravlju.“ Upravo suprotno, to je hrana na koju se vaša štitnjača oslanja.

Ako imate problema sa štitnjačom, znatno ćete više štete nanijeti svom zdravlju jedete li jaja, sir i druge mliječne proizvode, repičino ulje, kukuruz, gluten, soju i svinjetinu. „I štitnu je žlijezdu potrebno hraniti. Posebice kad je iscrpljena poslije tjedana, mjeseci ili čak godina borbe protiv virusa koji je napada. Vaša štitna žlijezda - vaš drugi mozak - spremna je za terapiju ljekovitom hranom ne bi li se regenerirala.

Osim toga, vaši živci, jetra, imunosni sustav, limfatički sustav, nadbubrežne žlijezde i, da, mozak - svi oni trebaju podršku u trenutku kad se štitna žlijezda bori protiv virusa kao što je EBV“, piše William u poglavlju u kojem navodi namirnice i ljekovito bilje kojim ćete podržati svoju štitnjaču. Od aloe vere, preko jabuka, šparoga, avokada do timijana, sladića te raznih vitamina i minerala, on objašnjava na koji način ta hrana pomaže štitnjači, ali i cijelom tijelu u borbi protiv virusa i drugih štetnih tvari koje nam mogu narušiti zdravlje.

Za one koji su spremni drastično se posvetiti rehabilitaciji svoje štitnjače donosi i 90-dnevni plan koji možete provoditi uz bilo koji režim prehrane, a velika će pomoć biti i recepti koje možete uvesti u svakodnevnu prehranu. „Nije važno je li vaša prehrana bogata bjelančevinama, izbjegavate li gluten, jeste li vegetarijanac ili vegan ili pak ne pratite niti jedan program prehrane ili sustav vjerovanja vezan za prehranu. Ovaj program čišćenja organizma presudno je važan za ubijanje EBV-a, za obnavljanje tijela i iscjeljenje štitne žlijezde, i moguće ga je uklopiti u baš svaki životni stil.“

Skrb o sebi

„U trenutku kad se osoba zarazi virusom koji napada štitnu žlijezdu, cilj tog virusa je da kroz krvotok napreduje do limfnih čvorova i dalje do organa, kao što je jetra, pa do štitne žlijezde i na kraju do živčanog sustava. Tijekom tog procesa, uvijek postoje točke u kojima miruje i u kojima se ponovno pokreće, što nadalje objašnjava zašto ste u procesu imali razdoblja kad ste se osjećali bolje i razdoblja kad vam se bolest pogoršala. U različitim trenucima na tom putu virus će se skrivati u tijelu, radeći na svojoj brojnosti i čekajući pravi trenutak za sljedeći korak.

Što određuje te „prave trenutke“? Okidači. A popis okidača je podugačak, od plijesni i tragova žive ili insekticida u organizmu do gubitka voljene osobe, hormonskih promjena ili velikih doza propisanih lijekova. Nemoguće se zaštititi od svega toga, ali imamo pravo na život bez straha i bolesti. Ključ je u brizi o sebi.

Čak i ako ste bili podvrgnuti pretragama štitnjače i nalazi nisu otkrili nikakve poremećaje, moguće je da svejedno patite od prekomjerno aktivne ili nedovoljno aktivne štitne žlijezde, a da to i ne znate

Iako se danas podrazumijeva da samo žene imaju problema sa štitnjačom, to je daleko od istine. Zbog patrijarhalnog odgoja, od muškaraca se očekuje da budu snažni i postojani, i često su stigmatizirani ako se žale na takozvane ženske tegobe. „Premda to nije bilo toliko vidljivo, EBV je snažno narušio zdravlje mnogih muškaraca i tu nema mjesta sramu. Tegobe s jetrom, problemi povećanja tjelesne mase, sindrom nemirnih nogu, hipertenzija, visoka razina kolesterola i konstipacija, samo su neki primjeri simptoma koji muče najmanje jednog muškarca kojeg poznajete. I rak prostate uzrokovan je EBV-om“, upozorava William.

No, žene nedvojbeno više stradavaju - izložene pritisku da imaju profesionalnu karijeru, da vode kućanstvo, udovoljavaju svojim partnerima, iskazuju suosjećanje i empatiju prema prijateljima, skrbe za obitelj i cijelo vrijeme dobro izgledaju, većina žena na kraju obavlja deset, dvadeset ili trideset poslova. „Uz fizičke i mentalne tegobe koje takav životni stil izaziva, ako nemamo priliku regenerirati se, čak i svjesnost, intuicija i suosjećanje - prijeko potrebni da bi takav život bio održiv - također mogu uvelike iscrpljivati. Takav život može nas sasvim lako posve oslabjeti, a oslabljen imunosni sustav način je kojim se EBV najradije služi za vlastito napredovanje. To znači da žene nikako ne smiju zanemariti skrb o sebi.“

Anthony William podsjeća nas da je naše tijelo na našoj strani, a štitna žlijezda, kao što joj i samo ime kaže, nije naša najslabija točka, nego naš štit, na tjelesnoj i duhovnoj razini.

Hrana koja iscjeljuje

Što bolje poznajete svoje zdravlje, to ćete bolje procijeniti koja je hrana najprikladnija za liječenje vaših simptoma i stanja. Želite li prihvatiti umjereniji, realističniji pristup, razmislite o tome da odaberete po tri vrste hrane svaki tjedan na koje ćete se usredotočiti pa postupno možete dodavati nove. Popis stavite na vrata hladnjaka kao podsjetnik da svakodnevno u prehranu uključujete razumnu količinu. Ovdje nije riječ o tome da tu i tamo u prehranu uključite list zelene salate ili komadić jabuke.

Želite li doživjeti promjene, u svoj život trebate unijeti velike količine iscjeljujuće hrane. Imajte na umu da smo uz artičoke odabrali samo pet namirnica iz mnoštva hrane koja iscjeljuje štitnjaču.

Artičoke - Među najboljim su saveznicima kad je riječ o iscjeljenju od virusa koji napada štitnu žlijezdu. U njihovim srcima nalaze se hranjive tvari koje je podupiru i obnavljaju. To su fitokemikalije još neotkrivene podskupine izotiocijanata koje djeluju zajedno s enzimima i aminokiselinama u našem tijelu i podržavaju naš imunosni sustav i štitnjaču.

Alge iz Atlantskog oceana (posebice dulse i kelp) - Baš kao što jod stavljamo na rane, jod sadržan u algama iz Atlantskog oceana, kao što su dulse i kelp alge, poznat je kao snažan antiseptik štitnjače. Kad se štitna žlijezda natopi njime, on, uz cink, postaje jedan od najmoćnijih borbenih mehanizama ove žlijezde. Srećom, dulse i druge vrste algi također sadrže i malo cinka. Kad ta dva dragocjena minerala djeluju zajedno, oni mogu zaustaviti virusnu infekciju u štitnoj žlijezdi te istodobno smanjiti tireoiditis (upalu štitne žlijezde). Uz to, alge štitnjaču štite od posljedica štetnog zračenja i iz nje uklanjaju štetne radioaktivne tvari.

Bosiljak - Ova ljekovita biljka poznata je po svojim antivirusnim svojstvima koja su djelomično rezultat djelovanja fitokemijskih tvari koje mogu doprijeti do tkiva štitne žlijezde i usporiti ukopavanje stanica EBV-a. Potpomaže proces smanjenja čvorića, tumora i cisti, a ima i antikancerogena svojstva, zahvaljujući tvarima koje sadrži, a koje sprječavaju razvoj raka štitne žlijezde.

Đumbir - Podupire proces asimilacije hranjivih tvari te ublažava spazme povezane s EBV-om i prekomjernim stresom. Zasićen vlastitom formulom vitamina C, đumbir je također hrana sa snažnim antivirusnim svojstvom. Osobit je po tome što umirujući živce i mišiće, vraća tijelo iz reaktivnog stanja koje može biti posljedica prisutnosti EBV-a u organizmu. Đumbir pomaže proces uspostavljanja homeostaze i ravnoteže u štitnoj žlijezdi, ubrzavajući je ako joj je funkcija snižena, odnosno usporavajući ako je hiperaktivna.

Jabuke - Protuupalno voće kad govorimo o štitnoj žlijezdi jer izgladnjuje EBV. Kad pektin iz jabuke prodre u probavni sustav, on luči fitokemikalije koje se vežu za EBV, obavijajući stanice virusa tako da se ne mogu hraniti i dijeliti.

Krastavci - Jačaju nadbubrežne žlijezde i bubrege te iz krvotoka eliminiraju neurotoksine EBV-a. Hidriraju limfatički sustav, posebice dio oko vrata (gdje štitnjača ima vlastiti imunosni sustav s posebnim limfocitima koji traže stanice EBV-a), dopuštajući temeljitije čišćenje štitne žlijezde. Voda iz krastavaca može usporiti, pa čak i zaustaviti tek započetu mononukleozu.

Krumpir - Često je etiketiran kao „bijela“ hrana koja nema nikakve nutritivne vrijednosti, ali zapravo je riječ o hrani koja je jedan od najsnažnijih boraca protiv EBV-a. Bogat lizinom, krumpir sadrži i tirozin, kemijsku supstanciju potrebnu za proizvodnju hormona štitne žlijezde.

Povrtnice iz obitelji kupusnjača - Bogate sumporom, ove su biljne namirnice dezinficijensi. Snažno su sredstvo u borbi protiv EBV-a koji napada štitnu žlijezdu. Sumpor je poput duha - neprimjetno zasićuje žlijezdu, stvarajući nešto nalik na dimnu zavjesu, tako da virus ne može dobro funkcionirati. Istodobno, taj sumpor pomaže revitalizirati samu žlijezdu, i to je djelovanje upravo suprotno uvriježenom vjerovanju da su te povrtnice iz obitelji Brassica problematične za štitnu žlijezdu.

Da biste ovu, i drugu iscjeljujuću hranu mogli uklopiti u svoj život, dobro je osmisliti održivu rutinu koja je usklađena s vašim prirodnim ritmom kako ne biste već nakon tri dana odustali ili se svega odrekli čak i prije početka, zaključivši da niste dorasli zadatku. Ovo nije proces kojim usvajate još jedan sustav vjerovanja vezan za hranu. Ovo je proces u kojemu biste trebali otkriti što najbolje funkcionira za vas kao pojedinca.

Datum objave članka: 1. 9. 2018.
izdvojeni proizvodi