Njezino veličanstvo - jabuka

Hrana i zdravlje / Prehrambene preporuke Hela Švarc mag. pharm.

Visoko mjesto među namirnicama potvrđuju i nutricionisti koji svakome preporučuju 30 do 40 kg jabuka godišnje

Kraljica voća

Iako obična, skromna jabuka ne zauzima u prehrani mjesto koje zaslužuje. Redovitom konzumacijom jabuka blagotvorno utječe na zdravlje i pravilno funkcioniranje našeg organizma. Svojim visokovrijednim sastojcima zaslužuje da je smatramo pravom kraljicom među voćem. Tako visoko mjesto među prehrambenim namirnicama potvrđuju i nutricionisti koji svakome preporučuju 30 - 40 kg jabuka godišnje. Da je jabuka često podcijenjena, potvrđuje i podatak da se u nas godišnje konzumira samo 16,5 kg po osobi.

Bogatstvo hranjivih tvari

Iako se od oko 8000 poznatih sorti pojedine jabuke po sastavu ponešto razlikuju, može se reći da 100 g jabuke sadržava 84,1 g vode, 14,9 g ugljikohidrata, 0,3 g bjelančevina, 0,4 g masti i 2,3 g prehrambenih vlakana. Od vitamina su prisutni A i C, vitamini B grupe (vitamin B1, B2, B6, nikotinamid, pantotenska kiselina, folna kiselina), a od minerala kalij, kalcij, fosfor, željezo, natrij, magnezij, cink te elementi u tragovima bakar i mangan. Visokim sadržajem vode jabuka utažuje žeđ i nadoknađuje tekućinu, a ugljikohidratima glukozom, fruktozom i saharozom opskrbljuje organizam energijom sprječavajući umor i gubitak koncentracije. Znatan udio kalija osigurava pojačano izlučivanje štetnih tvari mokraćom, što pridonosi potpunijem "čišćenju" organizma.

Jabuka se preporučuje u prehrani kod bolesti žuči, debelog crijeva te vrijeda na želucu. Povoljno djeluje na srce i krvožilni sustav, te pomaže sprječavanju začepljenja krvnih žila smanjujući rizik tromboze, a zbog sadržaja pektina i polifenola tanina djeluje na sniženje kolesterola i triglicerida te tako pozitivno utječe na sprječavanje nastanka ateroskleroze. Zbog sadržaja tanina pomaže regulaciji stolice. Odstajala, ribana jabuka koja je poprimila smeđu boju daje se u prvim danima dijete kod proljeva, jer stabilizira crijevnu floru uz istodobnu nadoknadu.

Mokraću čini lužnatom, što je osobito važno kod šećerne bolesti, acidoze, bolesti srca, jetara i bubrega praćenih acidozom, kroničnih proljeva te komplikacija u trudnoći. Osobito se preporučuje osobama koje svakodnevno konzumiraju veće količine mesa, jer se probavljanjem bjelančevina njihov organizam dodatno zakiseljava.

Sadržaj kalcija i fosfora osigurava povoljan utjecaj na izgradnju kostiju i zuba, a fluor pomaže u sprječavanju karijesa, istodobno jačajući zubno meso i održavajući usnu floru.

Vrlo važne tvari u jabuci su bioflavonoidi (klorofil, karotenoidi i antocijanidin), koji, osim što voću daju boju i karakterističnu aromu, djeluju kao "hvatači" slobodnih radikala koji smanjuju rizik nastanka kancerogenih bolesti. U kombinaciji s vitaminom C, čije djelovanje pojačavaju, te mineralima i ostalim tvarima u jabuci, stimuliraju djelovanje imunološkog sustava. Zbog sadržaja karotena, jabuka pruža i zaštitu od štetnog djelovanja ultraljubičastih zraka.

Jabuka je nezaobilazna u svim dijetama za mršavljenje jer svojim sadržajem pektina (oko 1,2 posto) uklanja osjećaj gladi. Pektin, naime, čine netopiva vlakna čijim se bubrenjem u želučanom soku stvara osjećaj sitosti.

Naposljetku, smatra se da jabuka sadržava i nešto serotonina koji pozitivno utječe na raspoloženje, smiruje te blagotvorno djeluje na uspavljivanje.

Zdrava na ovaj ili onaj način

Jabuka se najčešće konzumira sirova (oguljena ili neoguljena), što je i najzdravije, ali se i kuha, peče, suši, prerađuje u sok. Preporučuje se kao samostalan obrok jer tako prolazi kroz želudac za dvadesetak minuta, pa se sve hranjive tvari brzo resorbiraju. Uzima li se s drugom hranom, zadržava se u želucu po nekoliko sati i dolazi do fermentacije, pa se većina sastojaka ne iskoristi.

Kao najcjenjeniji proizvod, jabučni ocat dobiva se bakterijskom fermentacijom soka zrelih jabuka. Sadržava više od 90 različitih sastojaka. U njemu nalazimo organske kiseline (octena, jabučna, limunska, mliječna), različite vrste alkohola, balastne tvari, prirodne arome, voćne kiseline, aminokiseline, beta-karoten, pektin i enzime. Za njegovu ljekovitost osobito su zaslužne organske kiseline, među kojima octena djeluje kao prirodni antiseptik i konzervans. Od vitamina nalazimo A, C, B1, B2, B6, od minerala su najzastupljeniji kalij, natrij, kalcij, magnezij, fosfor, klor i sumpor, a od elemenata u tragovima željezo, fluor, mangan, silicij, bakar, bor i jod.

Potičući funkcije različitih organa, jabučni ocat blagotvorno djeluje kod bolesti probavnog, krvožilnog i dišnog sustava te poremećaja metabolizma. Krvožilni sustav štiti pomažući normalizaciji krvnog tlaka i povišenog kolesterola, masnoća i šećera u krvi te sprječavanju nastanka ugrušaka. Svojim dezinfekcijskim i antibakterijskim djelovanjem blagotvorno utječe na probavu, regenerirajući sluznicu crijeva. Ublažava infekcije mokraćnih putova, štiti od različitih drugih infekcija, osobito infekcija dišnih putova te potpomaže staničnu obnovu kože i vezivnog tkiva. Potičući funkcije ekskretornih organa probavnog sustava, pluća, bubrega i kože, pospješuje uklanjanje štetnih tvari kao produkata metabolizma iz organizma. Utjecajem na metabolizam masnoća pomaže u redukciji prekomjerne tjelesne težine.

Stres i neuravnotežena prehrana bogata rafiniranim tvarima, osobito mastima i ugljikohidratima, s premalo balastnih tvari preopterećuju probavni sustav, što često dovodi do različitih probavnih tegoba. Jabučni ocat i tu može pomoći potičući izlučivanje probavnih enzima te djelovanjem na bakterije raspadanja i ostale nepoželjne stanovnike crijeva. Redovitom konzumacijom jabučnog octa neugodne tegobe s probavom ubrzo nestaju. Istodobno smanjuje osjećaj gladi, pa služi kao vrijedna potpora redukcijskim dijetama.

Zbog tako svestrana i blagotvorna djelovanja preporučuje se kontinuirano uzimanja jabučnog octa, bilo u obliku napitka pripravljenog razrjeđivanjem u vodi ili u obliku nekog od gotovih pripravaka.

Važni dodaci pripravcima od jabučnog octa, kad se primjenjuju radi mršavljenja, su tvari koje dodatno uklanjaju osjećaj gladi, kao što je glukomanan, koji spada u balastne tvari s velikom sposobnošću bubrenja. Dobiva se iz korijena dalekoistočne biljke Amorphophallus Konnyaku, iz čijeg se korijena također dobiva brašno koje više od tisućljeća slovi kao izvanredno zdrava hrana. Klinički kontrolirane studije na osobama s pretjeranom tjelesnom težinom dokazale su da zbog sposobnosti bubrenja smanjuje apetit i povećava osjećaj sitosti, što dovodi do smanjenja tjelesne težine.

Krom je također koristan dodatak pripravcima za mršavljenje jer posjeduje zaštitnu ulogu čuvanja glikogena, izvora mišićne snage, čime se povećava fizička sposobnost; regulira biosinteza kolesterola u jetrima, pa njegovim dodatkom povišena razina kolesterola može biti snižena, ali može i smanjiti potrebu za slatkim.

I tako smo zaokružili priču u kojoj nesumnjivo glavna uloga pripada nadasve zdravoj, dragocjenoj jabuci.

Datum objave članka: 1. 2. 2008.
izdvojeni proizvodi