KRVNI TLAK: hrana koja pogoduje održavanju normalnih vrijednosti

Stručne zanimljivosti

Visoki krvni tlak ili hipertenzija čimbenik je rizika za moždani udar, srčane bolesti i druga opasna stanja. S obzirom na to da ne pokazuje rane znakove upozorenja, iznimno ga je važno redovito provjeravati

Kako biste održavali krvni tlak u granicama normalnih vrijednosti, možete poduzeti određene preventivne korake, u prvome redu redovite tjelovježbe i obogaćivanja prehrane određenim namirnicama.
 
Ako vam je već dijagnosticiran visoki krvni tlak, svakako slijedite upute svoga liječnika o primjeni propisanih lijekova, ali trebate znati da je pravilna prehrana prijeko potrebna kako bi ti lijekovi mogli djelovati – tako biste čak mogli smanjiti količinu potrebnih lijekova.
 
Zdrava dijeta, poput DASH dijete (Dietary Approaches to Stop Hypertension), usmjerena je na smanjivanje količine soli i održavanje potrebne količine kalcija i kalija. Vegetarijanci i vegani imaju znatno niži krvni tlak i manje izglede za hipertenziju od onih koji se ne hrane tako, dijelom od zbog unosa dodatnog povrća i voća (i njihovih vlakana). To su zdrave namirnice u kojima svi mogu više uživati.
 
Koje druge namirnice mogu pomoći?
 
Budite sigurni da unosite između 1000 i 1300 mg kalcija putem namirnica kao što su mlijeko i jogurt. Izvještaj iz Cochrane baze podataka sustavnih analiza upućuje na činjenicu da još bolji učinak ima unos 1500 mg kalcija.
 
Čini se da su omega-3 masne kiseline u sjemenkama lana posebno dobre za krvni tlak. Kupite smeđe ili zlatne sjemenke i čuvajte ih u hladnjaku zbog održavanja svježine. Sameljite ih u mlinu za kavu ili za začine te izmiješajte s jogurtom i žitaricama, umiješajte u tijesto ili upotrijebite za oblaganje mesa umjesto brašna ili krušnih mrvica. Dnevna preporuka je jedna do dvije žlice. S obzirom na to da vaše tijelo ne može iskoristiti sve nutrijente iz sjemenki, potrebno ih je prije upotrebe samljeti.
 
Češnjak ima brojne zdravstvene koristi pa ga u kuhanju obilno koristite.
 
Prema nedavno objavljenoj studiji u časopisu The Journal of Nutrition, ako uživate u ispijanju biljnoga čaja, preporučuje se da posegnete za čajem od hibiskusa, za koji je otkriveno da pomaže odraslim osobama kod kojih su zabilježene malo ili srednje povišene vrijednosti krvnog tlaka.

https://www.medicinenet.com

Datum objave članka: 26. 9. 2019.
izdvojeni proizvodi