Liječenje štitnjače prirodnim putem

Bolesti i stanja / Opća medicina Meri Bura dr. med.

Ako probleme želite riješiti što dugoročnije i kvalitetnije, treba pristupiti uklanjanju emotivnog stresa. A uz stručnoga i prilagodljivoga holističkog liječnika zaista možete napraviti čuda

Mulier metoda nastala je iz potrebe za zdravljem tijela i duše, to jest za cjelovitim zdravljem, do kojeg se dolazi individualnim pristupom dijagnostici i terapiji, vraćanjem hormona, probave i kralježnice u ravnotežu te rješavanjem mentalnog i emotivnog stresa. Na taj način liječnik dobiva cjelovit pregled osobe te istodobno liječi nekoliko razina bolesti.

Što znači da je netko zdrav? To znači da sve žlijezde (hipofiza, štitnjača, gušterača, nadbubrežne žlijezde, jajnici, testis i niz drugih) rade besprijekorno, da je kralježnica bezbolna, fleksibilna i snažna, da se osoba osjeća mirno i sigurno (nema tuge, bijesa, straha i sl.) te živi svoj život zadovoljno i ispunjeno po vlastitoj volji. Zato je u liječenju osobe koja pati od problema sa štitnjačom, a s ciljem postizanja prirodnog izlječenja, potrebno obratiti pozornost na njezin hormonalni status, probavu, emocije i kralježnicu.

Hormoni i životna energija
Hormoni su temelj informacijskog sustava tijela, odnosno prijenosnici informacija (naredbi) iz centra (mozak) prema periferiji. Ne kaže se slučajno da sve ide iz glave. Dakle, kakvo je stanje u glavi, takvo je i u tijelu. Hormoni su ujedno prijenosnici životne energije (volje, vjere, motivacije) koju pretvaraju u funkciju organa. Ako imate dovoljno životne energije, žlijezde rade besprijekorno. No, ako imate problema s motivacijom, vjerom ili voljom za životom, funkcija žlijezda popušta i može dovesti do bolesti.

Što znači da je netko zdrav? To znači da sve žlijezde rade besprijekorno, da je kralježnica bezbolna, fleksibilna i snažna, da se osoba osjeća mirno i sigurno te živi svoj život zadovoljno i ispunjeno po vlastitoj volji

Emocije koje ima štitnjača
Štitnjača je jedna od glavnih žlijezda u tijelu, jer njezini hormoni djeluju na sve stanice tijela. Louisa Hay kaže da je štitnjača vezana uz samopoštovanje, stvaralaštvo, izražavanje, krivnju i tugu. Ako dugoročno prevladava negativna strana ovih emocija, dolazi do poremećaja u području vrata, što se može manifestirati bolovima u vratnoj kralježnici, poremećenom funkcijom štitnjače, grloboljom, gubitkom glasa, škakljanjem u grlu, oteklim i bolnim limfnim čvorovima. Nije rijedak slučaj da nakon velikih životnih stresova slijedi razdoblje tuge, a nakon toga se javi poremećaj u radu štitnjače.
Postoje li bolesti štitnjače, mogu se uočiti mentalni simptomi, poput niskog samopoštovanja, stalnog osjećaja krivnje, tuge, ne izražavanja mišljenja, stavljanja sebe u drugi plan i potiskivanja kreativnosti.

Vratna kralježnica
Bolovi u vratnoj kralježnici mogu značiti da su zglobovi upalno promijenjeni, da nedostaje sinovijalne tekućine u zglobu, da je došlo do pomaka diska između kralježaka, da je tijelo dehidrirano, da je u tijelu nakupljeno previše mliječne kiseline itd. Međutim, bolovi u vratu ipak su najčešće povezani s emotivnim stresom. Simptomi mogu varirati od blagih do ozbiljnih, ovisno o tome koliko su duboke navedene emocije i koliko životne energije oduzimaju. Ako je područje vrata zdravo i uravnoteženo, tada osjećamo samopoštovanje, vedrinu, odlučnost i smjelost.

Medicina individualnog pristupa

Za istu dijagnozu uvijek postoje različiti uzroci i potpuno različiti terapijski pristupi, i to je jedina učinkovita medicina - medicina individualnog pristupa. Za individualno liječenje uvjet je temeljit razgovor s pacijentom prije nego što se pristupi dijagnostičkim pretragama. Što je razgovor dulji, to je potrebno manje pretraga. Razgovor podrazumijeva i promatranje pacijenta, pri čemu se razmatraju način govora, odabir riječi, energija, stav, izgled kože, kose, noktiju i očiju, držanje, način hoda i mnogi drugi aspekti koji daju puno važnih informacija.

Dijagnoza se postavlja na temelju sljedećih informacija:

  • simptomi - simptomi se razlikuju kod hipotireoze, hipertireoze, Hashimotovog tireoiditisa i drugih patologija štitnjače, no svima je zajednički poremećaj u iskorištavanju energije i topline te njegove posljedice. Na staničnoj razini riječ je o poremećaju u radu mitohondrija i stanične membrane.
  • pretrage - hormoni nadbubrežne žlijezde, hormoni štitnjače, hormoni hipofize, OGTT, antitijela na štitnjaču
  • pronalaženje uzroka - uzrok nalazimo na tkivnoj i staničnoj razini i tu se fokusiramo.

Kad odredimo žarište ili uzrok bolesti, bira se terapija po hijerarhiji, a to znači da najprije treba izliječiti poremećaj u radu hormona jer on djeluje na sve stanice i tkiva. Međutim, to ne znači da očiti poremećaj u radu štitnjače liječimo hormonima štitnjače. Bolesnu štitnjaču često liječimo tako da izliječimo poremećaj u radu inzulina i poremećaje u radu nadbubrežne žlijezde. Tek kad stabiliziramo gušteraču (koja luči inzulin) i nadbubrežne žlijezde (koje luče hormon stresa kortizol) možemo se fokusirati na štitnjaču. Ako poremetimo terapijsku hijerarhiju, to jest liječimo posljedicu, a ne uzrok, može se dogoditi da se unatoč terapiji pacijent ne osjeća ništa bolje.

Shvaćanje individualnih patofizioloških mehanizama dovodi nas do uzroka bolesti, a uzrok nas potom vodi do najbolje terapije. Terapija će biti različita za svaku osobu koja ima problema sa štitnjačom, jer se kemija tijela, biokemijski procesi, patofiziologija, način života, obiteljska anamneza i povijest bolesti razlikuju od osobe do osobe. Liječnik koji radi po Mulier metodi poznaje sve terapijske pristupe o kojima će biti riječi u nastavku i bira onaj koji će uključiti u individualni terapijski plan. Taj plan, koji pacijent dobije napisan, sadrži plan prehrane, plan uzimanja lijekova i prirodnih preparata te plan uklanjanja emotivnog stresa.

Pripremna faza detoksikacije
Prije svake terapije potrebno je organizam očistiti i pripremiti za novu hranu, biljne preparate, vitamine, minerale i lijekove. Način detoksikacije prilagođava se starosnoj dobi, zdravstvenom stanju i konstituciji. Razlikujemo limunsku detoksikaciju, F. X. Mayr detoksikaciju i Mulier detoksikaciju. Najbolje je krenuti s F. X. Mayr metodom, odnosno redovitim unosom laganih povrtnih juha.

Funkcionalna prehrana
Program prehrane (ritam i sadržaj) osnova je terapije. Pacijent ima individualan program prehrane za određeno razdoblje. Prehranom se liječi sindrom propusnih crijeva, podiže energija, hrani tijelo nužnim vitaminima, mineralima i proteinima, popravlja hormonska neravnoteža i liječi upala u tijelu. Ovakva funkcionalna prehrana utemeljena je na LCHF principima (koji uključuju smanjen unos šećera i povećan unos zdravih masti), s individualnim popisom protuupalnih i bazičnih namirnica te, ako je potrebno, namirnica s niskim glikemijskim indeksom.

Terapija za imunološki status
Da bi terapija bila uspješna, potrebno je ojačati organizam i podignuti razinu imuniteta. U ovoj fazi dodaju se tvari koje smanjuju stres, a to su pomoćna ljekovita sredstva koja stabiliziraju hormone te probiotici koji stabiliziraju crijevnu floru. U oba slučaja djeluje se na informacijski sustav tijela. Dodaju se i pomoćna ljekovita sredstva - adaptogeni (npr. Rhodiola) koji stabiliziraju hormone, a nakon nekoliko tjedana detoksikacije i funkcionalne prehrane uvode se probiotici za obnavljanje crijevne flore.

U liječenju osobe koja pati od problema sa štitnjačom, a s ciljem postizanja prirodnog izlječenja, potrebno je obratiti pozornost na njezin hormonalni status, probavu, emocije i kralježnicu

Antiparazitni program i čišćenje jetre
Ako postoje znakovi kroničnog umora nepoznatog podrijetla, bolovi u tijelu, ozbiljne autoimune bolesti (Hashimoto, artritis, slabost mišića...), treba provesti i antiparazitski program i čišćenje jetre. To se radi uz pomoć protokola ili posebnog higijensko-prehrambenog plana. Kod bolesti štitnjače jetra je gotovo redovito pogođena, čak i kad su jetreni testovi u granicama normale. Jetru treba maksimalno rasteretiti (detoksicirati organizam), a tek onda početi čišćenje čajevima (korijen maslačka, list maslačka...), eteričnim uljima (smilje, klinčić...) i drugim prirodnim preparatima (pelin, crni orah...).

Ortomolekularna terapija
Sve nedostatke vitamina i minerala potrebno je nadoknaditi. Zato se propisuju minerali i vitamini u visokim dozama, i to oni najboljeg kemijskog sastava i farmaceutskog oblika. Vitamini i minerali koji su najčešće potrebni kod bolesti štitnjače su vitamin B kompleksa, vitamin D, selen, bakar, cink, magnezij i omega 3. No, kod svake osobe postoje individualne razlike.

Prirodni preparati i/ili lijekovi
Individualno prema dijagnozi i ovisno o hormonskom statusu.

Homeopatija i Bachove kapi - Ako je nastalo značajno pogoršanje zdravlja, posebno na emotivnoj razini, uključuje se i homeopatska terapija u visokim potencijama. Homeopatska terapija je pod nadzorom liječnika homeopata. Terapija je individualna i vezana uz trenutačno stanje pacijenta. Bachove kapi dodaju se kod pacijenata koji teško podnose vlastita emotivna stanja.

Aromaterapija
Uvodi se kod upalnih stanja. Kod bolesti štitnjače najčešće se koriste eterična ulja mire, mirte, kadulje, smilja i geranija. Način primjene bira liječnik aromaterapeut.

Tjelovježba i vježbe disanja
Svaka bolest nastaje zbog nedostatka kisika u stanicama. Pravilnom tjelovježbom može se povećati snaga, a vježbama disanja smanjiti bolovi u tijelu (ako postoje) i smiriti um. Mulier vježbe za kralježnicu i vježbe disanja dovoljne su za opuštanje.

Uklanjanje emotivnog stresa
Pacijentu se objasni gdje griješi u ponašanju i razmišljanju te mu se predlaže rješenje. Za akutna stanja straha, tjeskobe, tuge ili bijesa (ako se često ponavljaju bez očitoga objektivnog razloga) osobu se uči kako da što brže prevlada neugodan osjećaj metodom EFT-a. Puno može pomoći metoda razvijanja vlastitog cilja (SMART) i vizije, a za one koji vole kontrolirati vlastiti život odlična je tehnika NLP-a. Kod emocija može pomoći i konstitucijska homeopatska terapija, pri čemu homeopatski lijek pomaže osobi da se vrati sebi, u svoju energiju. Ako probleme želite riješiti što dugoročnije i kvalitetnije, onda treba pristupiti uklanjanju emotivnog stresa. A uz stručnog i prilagodljivog holističkog liječnika, zaista možete napraviti čuda.

Mulier metoda liječi štitnjaču i emotivni stres kao posljedicu pogrešnog načina života. Tu se ne radi o snižavanju ili povećavanju brojki da bi se zadovoljile laboratorijske vrijednosti, nego o vašoj sreći i kvaliteti života, odnosno povratku sebi i svojoj snazi. Jer, ne zaboravite, duhovno zdravlje najvažnije je zdravlje i iz njega proizlazi sva naša snaga.

Datum objave članka: 1. 12. 2016.