Hemoptiza, krv u iskašljaju

Bolesti i stanja / Medicinski leksikon Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Iskašljaj s primjesama krvi može biti ne samo posljedica infekcije nego i ozbiljnijeg procesa, stoga zahtijeva dijagnostičku obradu kako bi se otkrilo što stoji u podlozi njegove pojave

Što je hemoptiza?

Hemoptiza je medicinski izraz za pojavu krvi u iskašljaju koja potječe iz izvora ispod glotisa, hrskavičnog poklopca koji zatvara ulaz u dušnik. Može varirati od male količine iskašljaja prošaranog krvlju sve do masivnog krvarenja, odnosno iskašljavanja veće količine krvi (hemoptoa) s posljedicama opasnim po život zbog opstrukcije dišnih putova, smanjenja količine kisika u krvi i hemodinamske nestabilnosti.Iako hemoptiza može biti alarmantna, obično nije znak ozbiljnog problema ako ste mladi i inače zdravi. Više je razlog za zabrinutost kod starijih osoba, osobito pušača.

Iskašljavanje male količine svijetlo crvene krvi ili pjenaste i krvlju prošarane sluzi (sukrvavi iskašljaj) obično dolazi iz pluća i često je posljedica dugotrajnog kašlja ili respiratorne infekcije (akutni bronhitis, upala pluća). Ako je krv tamna i sadrži komadiće hrane ili izgleda kao talog crne kave, vjerojatno se radi o povraćanju krvi iz probavnog sustava - u ovom slučaju potrebno je neodgodivo zatražiti liječničku pomoć.

Iskašljaj s primjesama krvi može biti ne samo posljedica infekcije nego i ozbiljnijeg procesa, stoga zahtijeva dijagnostičku obradu kako bi se otkrilo što stoji u podlozi njegove pojave.

Što uzrokuje hemoptizu?

Uobičajeni uzrok pojave krvi u ispljuvku obuhvaća infekcije (upala bronha ili bronhitis, proširenje bronha ili bronhiektazije, upala pluća ili pneumonija).


 

Manje uobičajeni uzroci

Rak pluća
koji počinje u plućima važan je uzrok kod pušača starijih od 40 godina. Međutim, rak koji se proširio na pluća s drugih mjesta u tijelu rijetko uzrokuje hemoptizu.

 

Rendgenska snimka prsnog koša pacijenta koja pokazuje primarni rak pluća u desnom i lijevom režnju pluća.


Gljivična infekcija Aspergillusom (aspergiloza) se sve više prepoznaje kao uzrok, ali nije tako česta kao rak pluća. Tuberkuloza je također mogući uzrok.

Ostali uzroci uključuju plućni apsces, strano tijelo, traumu, kroničnu opstruktivnu plućnu bolest (KOPB), cistričnu fibrozu, poremećaj krvarenja uključujući antikoagulantnu terapiju, krvni ugrušak u arteriji u plućima (plućna embolija) i, rjeđe, upalu krvnih žila u plućima (npr. Goodpastureov sindrom ili granulomatoza s poliangiitisom). Zatajenje srca i poremećaji srčanih zalistaka (npr. mitralna stenoza) rijetko mogu uzrokovati blagu hemoptizu.

Hemoptiza kod djece

Vjerojatni uzroci pojave krvi u ispljuvku u dječjoj dobi su infekcija donjeg dijela dišnog sustava i aspirirano (udahnuto) strano tijelo.

Kada zatražiti liječničku pomoć?

Nazovite liječnika ili odmah potražite liječničku pomoć ako imate bilo koji od niže navedenih simptoma jer su povezani s ozbiljnim zdravstvenim stanjem:

 • iskašljavanje uglavnom krvi, s vrlo malo sline
 • krv u mokraći ili stolici
 • nedostatak daha koji se pogoršava
 • umor
 • bol u prsima
 • gubitak apetita ili neobjašnjivi gubitak težine
 • znakovi značajnijeg gubitka krvi (slabost, vrtoglavica u uspravnom stavu, pojačana žeđ, znojenje, ubrzan rad srca).


Kako se dijagnosticira hemoptiza?

U dijagnostičkom postupku svakako je potrebno najprije procijeniti radi li se zaista o pravoj hemoptizi ili je možda u pitanju povraćanje krvi (hematemeza) ili pseudohemoptiza (iskašljavanja krvi iz drugog izvora osim donjeg dijela dišnog sustava, odnosno iz gornjeg dijela probavnog ili gornjeg dijela dišnog sustava).  

Situacije u kojima se radi o pseudohemoptizi:

 • apsiracija (udisanje) hematemeze (povraćene krvi iz probavnog sustava)
 • krvarenje iz gornjih dišnih puto (krvarenja iz nosa, usta ili grla) koje potiče refleks kašlja


U dijagnostičkom procesu, na prvom mjestu je uzimanje svih relevantnih anamnestičkih podataka od pacijenta (kašalj, vrućica, opće stanje, koliko dugo ima iskašljaj s primjesama krvi, koliko puta dnevno, količina krvi u ispljuvku itd.).

Potom slijedi fizikalni pregled, s obaveznom auskultacijom (slušanjem) pluća i srca.

U potvrdi/isključivanju sumnje na određenu dijagnozu koristi se jedna ili više slikovnih pretraga ili postupaka:

 • laboratorijske pretrage - s ciljem potvrde infekcije, anemije, poremećaja zgrušavanja itd.
 • rendgenogram prsnog koša - često jedna od prvih slikovnih pretraga u dijagnostičkom procesu
 • CT skeniranje prsnog koša - pruža jasniju sliku mekih tkiva
 • bronhoskopija - endoskopska pretraga kojom se vizualizira unutrašnjost dišnog puta pomoću fleksibilnog bronhoskopom radi provjere eventualnog postojanja opstrukcije ili abnormalnosti u donjim partijama dišnog puta
 • biopsija - uzimanje komadića tkiva za patohistološku analizu u slučaju sumnje na strukturnu abnormalnost u plućima; moguće tijekom bronhoskopije
 • ostale pretrage - odabir u skladu s predmnijevanim uzrokom.
Upala pluća

Hemoptiza - liječenje

U slučaju hemoptize liječi se temeljno stanje, dok u nekim slučajevima liječenje podrazumijeva smanjenje upale ili drugih povezanih simptoma.

Ako je u pitanju iskašljavaju velike količine krvi, ugroženi su dišni putovi te se liječenje najprije fokusira na zaustavljanje krvarenja i sprječavanje opstrukcije dišnog puta, aspiracije (udisanja) krvi i pojave hemodinamske nestabilnosti, a tek onda se pristupa sanaciji temeljnog uzroka.U ovisnosti o uzroku, liječenje hemoptize može uključivati:

 • oralne antibiotike - za liječenje bakterijske infekcije (bronhitis, upala pluća)
 • antivirusne lijekove - za smanjenje trajanja ili ozbiljnosti virusne infekcije
 • sredstva za suzbijanje kašlja kod dugotrajnog kašlja (antitusici) - s primjenom antitusika treba biti oprezan. Naime, krvarenje može proizvesti ugruške koji blokiraju dišne putove i uzrokuju daljnje probleme s disanjem pa je u ovoj situaciji kašalj važan za održavanje prohodnosti dišnih putova i ne treba ga suzbijati. Osim toga, lijekovi za suzbijanje kašlja mogu dovesti do začepljenja dišnih putova ili zadržati sluz zarobljenu u plućima, produžujući ili pogoršavajući infekciju.
 • pijenje što više tekućine - s ciljem razrjeđivanja ispljuvka i lakšeg iskašljavanja
 • operativni zahvat - u slučaju tumora, krvnog ugruška, jake traume itd.
 • transfuzija plazme, faktora zgrušavanja ili trombocita - u slučaju da se u pozadini kriju abnormalnosti zgrušavanja koje pridonose krvarenju.

Hemoptiza - prevencija

Pojava hemoptize može biti simptom temeljnog stanja čiju pojavu ne možete spriječiti. No, općenito možemo reći da su dostupne određene preventivne metode kojima se nastoji spriječiti pojava hemoptize u nekim slučajevima.

Prva linija prevencije je izbjegavanje respiratornih infekcija čiji jedan od simptoma može biti i hemoptiza.

Nadalje, ako pušite, razmislite o prestanku pušenja ili barem o smanjenju broja popušenih cigareta dnevno. Kako pušenje uzrokuje iritaciju i povećava mogućnost upalnih zbivanja, time ujedno povećava i vjerojatnost razvoja ozbiljnijih patoloških stanja.Pijte dovoljno tekućine jer je dobro hidrirana sluznica otpornija na štetne učinke čimbenika iz okoline, a sluz je rjeđa pa se lakše iskašljava i čisti dišne putove.

Ako bolujete od KOPB-a, astme ili neke infekcije donjeg dijela dišnog sustava, održavajte čistoću prostora u kojem boravite. Prašina iritira sluznicu dišnog sustava i pogoršava simptome, dok plijesan može biti uzrokom iritacije i respiratorne infekcije koja može rezultirati sukrvavim iskašljajem.

Iskašljavanje žuto-zelenog sadržaja može biti znak respiratorne infekcije, koju na vrijeme treba liječiti kako bi se spriječilo pogoršanje i razvoj komplikacija.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 8. 9. 2022.
izdvojeni proizvodi