Mitralna stenoza - simptomi i liječenje

Bolesti i stanja / Unutarnje bolesti Carmen Rivier-Zurak dr. med.

Mitralna stenoza je bolest uzrokovana sužavanjem srčanog mitralnog zaliska što uzrokuje smanjeni protok krvi bogate kisikom iz atrija u ventrikul, zbog čega se može osjećati pojačani umor i nedostatak daha

Srce je mišićni organ veličine šake koji se nalazi u sredogruđu (medijastinum), iza prsne kosti i između dvaju plućnih krila. Podijeljeno je na četiri šupljine: desni i lijevi atrij (pretklijetka, pretkomora) i desni i lijevi ventrikul (klijetka, komora). Desna strana srca je zadužena za prihvat i pumpanje venske krvi bogate ugljičnim dioksidom pristigle s periferije tijela u pluća, a lijeva za prihvat kisikom obogaćene (oksigenirane) krvi iz pluća i pumpanje krvi obogaćene kisikom dalje po tijelu.

Između atrija i ventrikula se nalaze valvule (zalisci) koje se otvaraju i zatvaraju kako bi se osigurao jednostrani potok krvi bez vraćanja nazad. Ako zamislimo srce kao crpku, onda su zalisci zapravo ventili.

Između desnog atrija i ventrikula nalazi se trikuspidalni zalistak, dok lijevi atrij i ventrikul odvaja mitralni zalistak. Zalistak nalazimo i na ulazu u plućnu arteriju i u aortu.

Od svih zalistaka, jedino mitralna valvula ima dva zaliska (listića) pa je ime dobila po sličnosti s mitrom, biskupskom kapom.

Što je mitralna stenoza?

Mitralna stenoza (stenoza mitralnog zaliska) je bolest uzrokovana sužavanjem ili blokadom mitralnog zaliska što uzrokuje smanjeni protok krvi iz atrija u ventrikul, Posljedično, smanjuje se volumen oksigenirane krvi, zbog čega se može osjećati pojačani umor i nedostatak daha.Tijelo nastoji kompenzirati manjak krvi u lijevom ventrikulu tako da hipertrofira miokard lijevog ventrikula (povećava se masa mišića zaslužnog za stezanje lijeve srčane komore). To uzrokuje povišeni krvni tlak. Zbog visokog sustavnog krvnog tlaka i sporog otjecanja krvi iz lijeve pretkomore krv se sporije kreće plućnim venama te se tamo nakuplja pod povišem tlakom što uzrokuje ulazak tekućine u pluća.

Iako kod mnogih ljudi ne uzrokuje simptome, kod nekih može uzrokovati probleme sa srčanim ritmom, povećati rizik od moždanog udara ili dovesti do zatajenja srca i smrti. S druge strane, krv koja zaostaje u lijevom atriju dovodi do njegova povećanja i retrogradnog nakupljanja tekućine u plućima.

Mitralna stenoza - uzroci

Nekoliko je mogućih uzroka mitralne stenoze.

Posljedica infekcije. Reumatska groznica je najčešći uzrok mitralne stenoze (reumatska mitralna stenoza), a predstavlja komplikaciju streptokokne infekcije (upala grla, šarlah). Dolazi do pojave endokarditisa (upale sloja koji oblaže unutrašnjost srca) i posljedičnog oštećenja mitralne valvule. Ova vrsta stenoze se dijagnosticira najčešće kod osoba srednje dobi. Razlog tome je taj što nakon infekcije (obično u djetinjstvu) mogu proći godine ili desetljeća prije nego što oštećenje srčanih zalistaka dovede do pojave simptoma ili se uoči na liječničkom pregledu.
 
Streptokokna angina

Istrošenost zbog starosti. Razvoj mitralne stenoze raste s godinama kao rezultat nakupljanja kalcija oko mitralne valvule što može dovesti do zadebljanje i otvrdnjavanje mitralnog zaliska. Većina osoba s ovim tipom stenoze ima samo blago ili umjereno suženje i možda neće ni trebati liječenje. Drugi uzrok koji se češće javlja u starijoj dobi je prolaps mitralnog zaliska (listići zaliska se tijekom stezanja ventrikula izbočuju prema gore, tj. prema atriju).

Radijacija. Poznato je da zračenje kao takvo dovodi do otvrdnjavanja i zadebljanja mitralne valvule. Tipično je u slučaju terapije zračenjem određenih karcinoma smještenih u prsnom košu.

Ostali uzroci. Kongenitalna mitralna stenoza - znači da je prisutna već pri rođenju i obično se otkrije prije druge godine starosti. Može varirati od blage do teške. Ako se ne liječi, djeca občno ne prežive petu godinu. Neke autoimune bolesti (poput lupusa ili reumatoidnog artritisa) također mogu, iako rijetko, uzrokovati stenozu mitralnog zaliska.

Mitralna stenoza - simptomi

Blaga ili umjerena stenoza često nema simptoma. No, kada su prisutni, obično se spominju sljedeći simptomi:
 • nelagoda u prsima
 • kratkoća daha, osobito tijekom tjelesne aktivnosti, a s vremenom i u mirovanju
 • intenzivan umor tijekom i nakon tjelesne aktivnost
 • naticanje trbuha, gležnjeva i stopala - retrogradno nakupljanje tekućine zbog slabosti srca da učinkovito pumpa krv
 • šum srca - prigušeni šum zbog povećane količine tekućine u plućima
 • promuklost - povećani tlak u lijevom atriju pritišće na nervus vagus (tzv. lutajući živac), jedan od živaca koji kontrolira glasnice i prolazi pored srca
 • lupanje srca - postajete neugodno svjesni srčanih otkucaja što može prijeći u nepravilan ritam, tj. fibrilaciju atrija
 • nesvjestica i vrtoglavica - često kod intenzivne aktivnosti zbog nedostatka kisika u mozgu
 • moždani udar - kada su atriji pod povećanim tlakom, zbog smanjenog protoka krvi može doći do stvaranja krvnog ugruška, koji može stići do mozga, tamo začepiti manju krvnu žilu i izazvati moždani udar.
 • bronhitis - obično je posljedica infekcija i znatno je češći u osoba s mitralnom stenozom
 • iskašljavanje krvi - zbog pucanja krvnih žila u plućima uslijed povećanog tlaka.Kako je u trudnoći volumen cirkulirajuće krvi povećan, srčani mišić se poveća čime raste i njegova sposobnost da se djelotvorno steže. Upravo zbog toga, simptomi mitralne stenoze kod žena mogu se po prvi puta manifestirati  upravo u prvoj trudnoći.

Kongenitalna mitralna stenoza kod beba i djece

Dijagnoza kongenijalne (prirođene) mitralne stenoze se obično postavi prije druge godine starosti djeteta. Simptomi mogu varirati od blažih do težih, a izgledi za preživljavanje uvelike ovise o težini pojedinog slučaja (na primjer, djeca s teškim oblikom mitralne stenoze bez liječenja rijetko prežive petu godinu). Mnoge osobe rođene s mitralnom stenozom možda će trebati probir za povezane srčane probleme do kraja života.Djeca rođena s mitralnom stenozom često imaju sljedeće simptome:
 • problemi s hranjenjem ili znojenje tijekom hranjenja - jedan od najčešćih pokazatelja mitralne stenoze u dojenčadi
 • kašalj, hripanje ili poteškoće s disanjem
 • usporen rast
 • učestale infekcije dišnog sustava
 • kratkoća daha.

Kada posjetiti liječnika?

Preporuka je da svakako posjetite liječnika u slučaju osjećaja pojačanog umora ili nedostatka zraka tijekom neke fizičke aktivnosti, lupanja srca ili bolova u prsima.

Neodgodivu liječničku pomoć trebali biste zatražiti u slučaju:
 • gubitka svijesti iz bilo kojeg razloga
 • iskašljavanja krvi
 • uočavanja neočekivane nuspojave lijeka - neka vas liječnik savjetuje koje nuspojave zahtijevaju neodgodivu liječničku pomoć
 • ozljeđivanja s krvarenjem, a uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi - ti lijekovi značajno.

Mitralna stenoza - dijagnoza

Jedan od znakova mitralne stenoze kojeg može otkriti obiteljski liječnik tijekom fizikalnog pregleda, odnosno slušanja srca, je šum na srcu, nakon čega vas obično uputi na specijalistički pregled.

Neke od pretraga koje se provode u daljnjem dijagnostičkom postupku su: 
 • elektrokardiogram (EKG) - mjeri električnu aktivnost srca pomoću senzora pričvršćenih na kožu na prsima. Lako može otkriti probleme srčanog ritma povezane s mitralnom stenozom, ali nije dovoljan za potpunu dijagnozu.
 • ehokardiogram - pomoću ultrazvučnih valova daje sliku unutrašnjosti srca
 • rentgen prsnog koša - u slučaju sumnje na postojanje mitralne stenoze može pokazati promjene u obliku ili strukturi srca
 • kateterizacija srca - uvođenje katetera do srčanih šupljina, vizualni pregled unutrašnjosti srca mjerenje tlakova unutar srca.

Komplikacije mitralne stenoze

Odebljani srčani zalistak stvara opterećenja na srčani mišić i krvožilni sustav te pluća, stoga je većina komplikacija vezana uz ta dva sustava organa.Ako se ne liječi, mitralna stenoza može dovesti do razvoja sljedećih komplikacija:
 • povećanje srca - povećanje tlaka kod stenoze mitralnog zaliska rezultira povećanjem lijevog atrija
 • plućna hipertenzija - označava povišen krvni tlak u plućnim arterijama koje nose krv iz srca u pluća, što uzrokuje pojačani rad srca, a može dovesti i do povećanja desnog atrija
 • plućni edem - zbog plućne hipertenzije više tekućine se skuplja u plućnom tkivu, što otežava disanje, čak i u mirovanju, a moguće je i iskašljavanje krvave sluzi
 • poremećaj srčanog ritma - najčešća je fibrilacija strija, vrsta srčane aritmije koju može uzrokovati rastezanje i povećanje lijevog atrija, što onda uzrokuje kaotične i prebrze otkucaje desnog i lijevog atrija
 • krvni ugrušci, tromboembolijski sindrom - ako se fibrilacija atrija ne liječi, može dovesti do razvoja krvnih ugrušaka u lijevom atriju, koji se mogu osloboditi i otputovati u druge dijelove tijela, uzrokujući ozbiljne probleme, poput plućne embolije ili moždanog udara. Blaže komplikacije su naticanje okrajina (noge, stopala, ruke i šake).
 • zatajenje srca - suženi mitralni zalistak ometa protok krvi, što može povećati pritisak u plućima i dovesti do nakupljanja tekućine. Nakupljanje tekućine opterećuje desnu stranu srca i dovodi do zatajenja, tj. nemogućnosti opskrbe pluća i lijevog srca dovoljnom količinom krvi koja se dalje pumpa u ostatak tijela.

Mitralna stenoza - liječenje

Mitralnu stenozu nije moguće izliječiti, ali ju je moguće kontrolirati.

U slučaju da pacijent nema simptome, uobičajeno je praćenje i testiranje u određenim vremenskim intervalima.

Neki tretmani, osobito popravak ili zamjena valvule, mogu spriječiti ili ublažiti simptome, dok primjena lijekova može pomoći u sprječavanju razvoja komplikacija.

U liječenju se koriste diuretici (lijekovi za pojačano mokrenje koji pomažu smanjenju nakupljanja tekućine u plućima), lijekovi za razrjeđivanje krvi (za sprječavanje stvaranja krvnih ugrušaka i mogućeg moždanog udara) te lijekovi za kontrolu srčanog ritma. Moguća je i dugotrajna primjena antibiotika kako bi spriječilo oštećenje srčanih zalistaka.

Za one s teškom ili napredovalom mitralnom stenozom, preporučuje se ograničenje fizičke aktivnosti kako bi se smanjilo opterećenje srca, kao i dijete s niskim unosom soli ili natrija.

Kada je mitralna stenoza teška, kirurško liječenje je najbolja opcija. Mitralni zalistak se može popraviti ili zamijeniti kirurškim zahvatom ili minimalno invazivnim postupkom. Odabir postupka ovisi o brojnim čimbenicima, što uključuje uzrok mitralne stenoze (reumatska ili kalcificirana), stanje valvule, rizik operacije, ozbiljnost simptoma, rad srca i dostupnost postupaka.
 
Operacija na otvorenom srcu - ugradnja protetskog srčanog zaliska

Koliko traje oporavak nakon zahvata?

Vrijeme oporavka u slučaju popravka ili zamjene mitralne valvule ovisno je o primijenjenoj metodi.

Najduži oporavak je u slučaju kirurškog zahvata na otvorenom prsnom košu, koji može potrajati i tjednima, s tim da dio vremena pacijent mora biti u bolnici. 

Metode koje koriste manje invazivni zahvat temeljen na kateterima imaju puno brže vrijeme oporavka. Većina pacijenata može otići kući isti ili sljedeći dan i potpuno se oporaviti za nekoliko dana ili nekoliko tjedana.

Prevencija - kako izbjeći mitralnu stenozu

Kako je reumatska groznica jedan od najčešćih uzroka mitralne stenoze, pravodobnim liječenjem streptokokne upale (upala grla, šarlah, odontogene upale čiji je uzrok vezan za zube) preveniraju se komplikacije, među kojima i upala endokarda, unutarnjeg sloja srčanog zida s posljedičnim oštećenjem mitralnog zaliska.

U tom smislu, preporučuje se pravodobno liječiti gnojnu upalu grla odgovarajućim antibiotikom, voditi računa o higijeni usne šupljine, na vrijeme sanirati sve promjene na zubima i/ili zubnom mesu te liječiti upalne procese.

Kad je u pitanju istrošenost mitralne valvule zbog starosti, treba uzeti u obzir da određenu ulogu u nastanku mogu imati životne navike i prehrana. U tom smislu donosimo 9 općenitih načina za jačanje srčanih zalistaka.

9 načina za jačanje srčanih zalistaka

Dok su neki srčani problemi genetski uvjetovani, stvari koje bismo svejedno trebali činiti za opću zdravstvenu dobrobit - dobro jesti, spavati i vježbati - također može na prirodan način održati i srčane zaliske u dobroj formi.

Zdravlje iz tanjuraOno što može utjecati na srčane zaliske su infekcije, slabljenje tkiva s godinama i aterosklerotske promjene. Kako bi se ublažio i usporio proces nakupljanja aterosklerotskog plaka na krvnim žilama, ali i na srčanim zaliscima (nakupljanje plaka ubrzava propadanje zalistaka), predlaže se prehrana za zdravo srce, s naglaskom na nemasnim proteinima i vlaknima koji smanjuju kolesterol poput onih koje nalazimo u povrću, voću, orašastim plodovima i cjelovitim žitaricama, bogata omega-3 masnim kiselinama (riba) te siromašna zasićenim mastima i solju.
 
Riblje uljaUzimanje dodatka ribljeg ulja moglo bi biti poticaj za vaše srčane zaliske, jer pomaže u sprječavanju nakupljanja plaka koji može uzrokovati naprezanje valvula. Jedna od brojnih studija na temu omega masnih kiselina pokazala je da omega-3 višestruko nezasićene masne kiseline (nalaze se u ribljem ulju) mogu, na primjer, smanjiti rizik od stenoze aortnog zaliska koja smanjuje protok krvi u aortu.
 
Tjelesna težina pod kontrolomZadržavanje tjelesne težine unutar preporučenog indeksa tjelesne mase za vašu visinu moglo bi imati velike koristi za vaše zaliske. Jedna studija je otkrila da je pretilost povezana s ozljedom srčanog mišića, čak i kada se kontroliraju drugi čimbenici poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka i visokog kolesterola.
 
Smanjite unos soliPrevelik unos natrija može dovesti do zadržavanja tjelesne tekućine na mjestima gdje to nije poželjno (npr. u plućima), što utječe na disanje. To opterećuje tijelo i dovodi do povišenog krvnog tlaka te uzima danak na srčanim zaliscima. Istraživanja su pokazala da smanjenje soli poboljšava krvni tlak. Trenutačna preporuka 'Američke udruge za srce' je ograničiti unos natrija na 2300 miligrama dnevno, što je otprilike jedna čajna žličica soli.
 
Naspavajte seNedostatak sna može utjecati na vaš krvožilni sustav, uključujući srčane zaliske zaliske. Naime, loš san može dovesti do višeg krvnog tlaka, koji onda potiče aterosklerozu i ubrzava bolest srčanih zalistaka poput stenoze.
 
Budite aktivniPoznato je da tjelovježba može poboljšati cjelokupnu funkciju srca. Ono što možda ne znate je da je lagana aktivnost poput hodanja jednako dobra kao (možda čak i malo bolja) od trčanja maratona. Kada razmišljate o novom režimu vježbanja, ili ste možda iskusili neočekivani nedostatak zraka, vrtoglavicu ili nelagodu u prsima tijekom napora, poželjno je da se posavjetujete sa svojim liječnikom i eventualno napravite test opterećenja nakon čega će vam liječnik dati daljnje smjernice
 
MeditirajteStres povisuje krvni tlak, što može opteretiti srčane zaliske i spriječiti ih da se čvrsto zatvore. Besplatan i jednostavan način za smanjenje tjeskobe je meditacija. Iako su istraživanja o srčanim zaliscima i meditaciji oskudna, znamo da meditacija pokazuje mnoge dobrobiti za jačanje zdravlja. Američka udruga za srce zaključila je u znanstvenoj izjavi da se "s obzirom na niske troškove i rizike ove intervencije, meditacija može smatrati dodatkom smanjenju kardiovaskularnog rizika prema smjernicama".
 
Ne zaboravite na oralnu higijenuJedan od čimbenika za endokarditis je i zdravlje zuba, jer upalu unutarnje srčane ovojnice može uzrokovati infekcija bakterijama poput onih koje se mogu pojaviti u našim ustima. To bi moglo objasniti zašto je redovita oralna higijena povezana s nižim rizikom od nepravilnog rada srca i zatajenja srca.
 
Stop pušenjuKao snažan čimbenik rizika za aterosklerozu i veći rizik srčanog i moždanog udara, pušenje može pridonijeti i riziku od stenoze. Mnogi čimbenici koji uzrokuju mehanička oštećenja srčanih zalistaka, uključujući taloženje masnoća i kalcifikaciju, povezani su s uporabom duhana.

Mitralna stenoza - prognoza

Pravodobno ili rano liječenje. Najbolji ishod postiže se ranim otkrivanjem i pravodobnim liječenjem. Kako mitralna stenoza obično uzrokuje šum na srcu, uputno je barem jednom godišnje obaviti sistematski pregled i na taj način pokušati otkriti bolest prije nego što uznapreduje. Ako se kod bolesnika bez simptoma ili onih s blagim simptomima rano uoči šum na srcu, više od 80 posto preživi dulje od 10 godina.

Odgođeno liječenje. Pojava simptoma je znak da je bolest već prošla blagu fazu, stoga se ne preporučuje odgađati liječenje. Pri tome treba misliti i na to da mitralna stenoza dovodi do oštećenja srca koje se ne može popraviti ili poništiti što pogoršavaju šanse za preživljavanje.

Neliječena. Četiri od pet osoba koje se ne liječe umiru unutar 10 godina od početka simptoma. Ako njihovi simptomi uključuju visoki krvni tlak u plućima, vrijeme preživljavanja je manje od tri godine. Stoga je nakon pojave prvih simptoma važno liječiti je što prije jer ima tendenciju napredovanja.

Općenito. Većina oboljelih umire zbog progresivne plućne ili sistemske kongestije (zastoja krvi), sistemske ili plućne embolije ili infekcije. Ishodi za preživljavanje se uvelike poboljšavaju kod osoba podvrgnutih kirurškom zahvatu, no životni vijek je i u ovom slučaju nešto kraći od očekivanog zbog mogućih komplikacija nakon operacije (krvni ugrušci, komplikacije zbog lijekova za razrjeđivanje krvi, propadanje zamjenskog zaliska nakon određenog broja godina, nakupljanje kalcijevih soli na novom zalisku, itd).

Stenoza mitralne valvule se rijetko može spriječiti, no poželjno je otkriti je na vrijeme, po mogućnosti prije razvoja simptoma. U slučaju da postoji mitralna stenoza, postoje indicije da se pravilnom prehranom, redovitom tjelovježbom i regulacijom tjelesne težine pojava simptoma može odgoditi na dulje razdoblje.

Kongenijalna stenoza se ne može spriječiti.


Izvor fotografija: Shutterstock
 

Datum objave članka: 5. 9. 2022.