Lijepi i zdravi zubi nisu samo san

Bolesti i stanja / Zubi i usna šupljina Marija Sović dr. med. dent.

Mnogi će reći da zubaru idu tek kad ih zub zaboli, kad baš moraju, jer im kod stomatologa baš i nije ugodno. To nije točno!

Vjerojatno nam je svima znano zašto treba redovito posjećivati stomatologa. Doktor stomatologije praktičar čuvar je oralnog zdravlja pacijenta. Želja i cilj svakoga od njih je da prevencijom patoloških promjena u najvećoj mogućoj mjeri sačuva, održi i unaprijedi oralno zdravlje svog pacijenta. Ukoliko patološke promjene već postoje, ponudit će odgovarajuće rješenje za vaše probleme u skladu s pravilima i mogućnostima struke, naravno uz odgovarajuće financijske mogućnosti koje ne smiju ići na štetu kvalitete funkcijske i estetske rekonstrukcije tog sustava. Poznato je da su određeni materijali koji se koriste u stomatologiji skuplji od drugih, ali njihovu cijenu tj. cijenu određene rekonstrukcije određuje složenost izrade kao i estetska vrijednost stomatološkog rada. Međutim, kako bi se sve to i ostvarilo, u prvom redu potreban je pristanak pacijenta, njegova motivacija i dobra suradnja. Jednako važno je i osloboditi pacijenta boli i nelagode kao i zadobiti njegovo povjerenje terapeuta-stomatologa.

Uštedjeti vrijeme i izbjeći neugodu

Na ovo pitanje dobit ćemo različite odgovore. Mnogi će reći da zubaru idu tek kad ih zub zaboli, kad baš moraju, jer im kod stomatologa baš i nije ugodno. To nije točno! Nikada nemojte čekati da zub zaboli, jer će, i uz najveće zalaganje stomatologa, rad na bolnom zubu biti bolan i na taj način vas odbiti od daljnjih posjeta stomatološkoj ordinaciji. Naime, stomatologa bi trebali viđati svaka tri mjeseca, a najmanje dva puta godišnje. Takvim postupcima uštedjet ćete na vremenu i ujedno izbjeći bolnu neugodu prilikom terapijskih zahvata na zubu s uznapredovalim stadijem karijesa. Ima pacijenata koji stomatologa posjećuju samo da bi izvadili zub, inzistirajući na tome, jer misle da će se vađenjem zuba riješiti bolova i brige oko liječenja te da će buduća proteza riješiti sve njihove probleme. To je uistinu zabluda i nerealno očekivanje. Zato, radije idite na redovite kontrole i pazite na redovitu dnevnu higijenu zuba, jer, zapamtite, preventiva je najisplativiji oblik čuvanja oralnog zdravlja.

Redovna kontrola znači...

Tijekom redovitih stomatoloških kontrola, stomatolog će vam temeljito pregledati sve zube i prekontrolirati stare ispune (plombe), a ukoliko otkrije karijes odmah ga popraviti. Kod redovitih kontrola uglavnom se radi o početnom karijesu pa ćete takav bezbolan zahvat puno lakše podnijeti. Kontrolni pregled uključuje i poliranje zuba specijalnom pastom s antiseptičkim djelovanjem (npr. purodent), eventualno čišćenje zubnog kamenca i fluoridaciju primjenom preparata fluora (npr. Fluor Protector) u obliku laka koji se kistom ili četkicom nanosi na prethodno profesionalno očišćene i osušene zube.

U praksi sam primijetila da pravilnom i pravodobnom uporabom preparata fluora može doći do smanjenja početnog oštećenja (karijesna lezija), a osim toga preporučljiv je i u tretmanu preosjetljivih zuba.

Ako se radi o pacijentima starijih dobnih skupina, uz sve navedeno redovni pregled uključuje i pregled postojećeg protetskog nadomjeska (krunica, most ili proteza). Ukoliko pacijent još nije zbrinut u tom smislu, a potreba za to postoji, stomatolog će mu objasniti promjene i posljedice vezane uz gubitak zuba te ga uputiti na odgovarajuću protetsku terapiju. Naime, ukoliko se pravodobnom protetskom terapijom ne sanira gubitak većeg broja zubi, koji je primjereniji pripadnicima starijih dobnih skupina, dolazi do brojnih promjena. Te promjene se ponajprije zapažaju na susjednim zubima i zubima u suprotnoj čeljusti (tzv. antagonistima), alveolarnom grebenu koji se resorbira (nestaje, atrofira) kao i u međusobnom položaju obje čeljusti, gdje dolazi do promjene među-čeljusnih odnosa. Naravno, ako se zubalo na vrijeme protetski ne zbrine, kao krajnja posljedica svih tih promjena dolazi do skraćenja donje trećine lica, izbočenja brade, usnice postaju tanje i uvučene, a lice dobiva starački izgled. Zar želite tako izgledati? Vjerujem, da ne. Zato na vrijeme planirajte odlazak svom stomatologu, jer sve ove promjene možete spriječiti samo redovnim kontrolama. Stomatolog će vas rado saslušati pa ćete zajedničkom suradnjom i trudom riješiti problem ma kakav god on bio.

Čist zub - zdrav zub

Zubi imaju važno mjesto u percepciji estetike lica i osobe u cjelini, pri čemu su najviše vidljivi gornji prednji zubi. Ružni, pokvareni i oštećeni zubi u ovom, ali i drugim segmentima, kod osobe stvaraju iskrivljenu sliku i psiho-sociološki defekt.

U današnje vrijeme zube možemo održati zdravima i lijepima ulažući minimalan napor. Naime, uz redovite kontrolne preglede i redovitu dnevnu higijenu, primjena preparata fluora ima važnu ulogu u očuvanju oralnog zdravlja. Osim toga, primarno je važna zdrava prehrana bez čestog uzimanja šećera. Ukoliko ste veliki potrošač slatkiša, uzimajte ih uz redovni obrok, jer su tada manje štetni za zube. Pokušajte izbaciti slatkiše između obroka, a umjesto njih uvedite sirovo voće i povrće. Nakon svakog obroka, posebno ako se konzumiraju slatkiši, zube treba oprati, jer je šećer njihov najveći neprijatelj, a samo je čist zub zdrav zub.

Moram spomenuti i štetan utjecaj pušenja na oralno zdravlje i lijep osmijeh, jer su pušači skloniji parodontološkim i drugim oralnim bolestima, rane u usnoj šupljini sporije zarastaju, a na samim zubima su vidljive ružne nikotinske naslage.

Ljudi, nažalost, zanemaruju i važnost zubi prilikom žvakanja tj. važnost zubi u početnoj funkciji hranjenja i probave. Nedovoljno prožvakana hrana uzrokuje probavne smetnje kao i smetnje u pravilnoj apsorpciji iz probavnog sustava.
Ne smijemo zaboraviti da nedostatak zuba kao i neodgovarajući protetski radovi utječu na nepravilan izgovor - npr. gubitkom prednjih zuba izgovorom glasa "s" javlja se piskutanje .

Dragi čitatelji, nadam se da sam vas ovim uvodnim dijelom barem djelomično uvjerila kolika je važnost prevencije i redovitih odlazaka stomatologu za ljepotu i zdravlje vaših zubi. Razvojem struke i znanja, širom paletom kvalitetnih materijala te boljim, bržim i lakšim metodama dijagnostike određenih patoloških stanja korištenjem radioviziografije (RVG - rendgen uz pomoć kompjutorskog programa s 95% manje zračenja), u današnje vrijeme sve vaše želje i snovi mogu postati stvarnost. I zato, želim vam zdrave zube i lijep osmijeh.

Datum objave članka: 1. 10. 2003.