Pripremite tijelo za godišnji odmor

Bolesti i stanja / Kosti - mišići - zglobovi Tonći Šitić viši fizioterapeut

Prije putovanja bilo bi dobro malo poraditi na sebi te se pokušati opustiti, a barem mjesec dana ranije trebalo bi početi pripremati tijelo te istodobno odmarati i krijepiti dušu

Bliži se vrijeme godišnjih odmora. Posjećujemo stoga solarij sa željom da što prije dobijemo preplanuli ten, odlazimo u teretanu, preznojavamo na sve moguće načine, mjerimo obim struka i nogu, svakodnevno provjeravamo rezultate u ogledalu... I do zadnjeg trena smo zbog ovoga i onoga u strci - jesmo li sve napravili, pripremili, jesmo li sve pospremili, hoće li možda biti promjena rasporeda godišnjih odmora... Na neke stvari možemo utjecati, na neke baš i ne. I tako se odlazak na more, koji bi trebao biti divna stvar, pretvara u noćnu moru.

Pod pritiskom odmor postaje opterećenje

Odlazak na odmor pod pritiskom jako je loša stvar. Zbog silnog razmišljanja, nervoznog spremanja, putovanja na odredište, prvih nekoliko dana godišnjeg pretvara se u opterećenje. Nakon što stignemo na odredište, bjesomučno tražimo termin za tenis, odlazimo (ako idemo na more) na svoj komadić pijeska i upijamo sunčeve zrake do iznemoglosti, pretvarajući se u biljke u procesu fotosinteze. Da ne spominjem večernju potragu za restoranom ili, ako smo kod rodbine, dočekivanje znanih i neznanih gostiju koji nas "dave" uvijek istim pričama. Zatim iscrpljeni liježemo u krevet i, vidi čuda, ne možemo zaspati jer treba maksimalno iskoristiti vijeme.

Nakon nekoliko dana počne nas hvatati "fjaka", koja obično nastupa kad puše jugo ili za velikih vrućina. Ljudi je različito opisuju, ali isto doživljavaju. Definicija fjake visi na zidu istoimenog, nadaleko poznatog moto-kluba u Splitu, a glasi: "To je stanje duha i tijela za koje Indijci, da bi ga doživili, moraju cili život gladovat i meditirat, a Dalmatincima je to Bogom dano".

Pripremite dušu, ali i tijelo

E, sad se postavlja pitanje što možemo napraviti da nam odmor bude ugodniji. U svakom slučaju, prije putovanja bilo bi dobro malo poraditi na sebi i pokušati se opustiti. Barem mjesec dana ranije trebalo bi početi pripremati tijelo, ali istodobno odmarati i krijepiti dušu.

Priprema tijela i duše trebala bi se sastojati od svakodnevnih šetnji, od 30 do 60 minuta (s isključenim mobilnim uređajem) negdje po prirodi. Tijekom šetnje pokušajte osjetiti prirodu i njezin miris, koji će vam pomoći da odagnate poslovne probleme i "miris" ureda koji vam se uvukao pod kožu. To će vam pomoći da na odmoru budete u boljoj formi za duge šetnje i ostale užitke. Naravno, to je samo prijedlog, ali naglasak je na kretanju i fizičkoj aktivnosti, koje svatko od vas može prilagoditi sebi i svojim sklonostima.

Kako biste tijelo pripremili na morske užitke, preporučuje se i odlazak na bazen, dva do tri puta tjedno.

Ni kod kuće ne biste trebali mirovati, nego je poželjno svakodnevno vježbati dvadesetak minuta, što bi bilo i inače dobro, a sada pogotovo, i to vježbe za kralježnicu. Jer, kralježnica je, kako kaže uvaženi prof. Keros u knjizi Temelji anatomije čovjeka: "...šupalj koštani sklop koji poput stupa tvori osovinu tijela". Tijelo treba razgibati i dopustiti mu da se pokaže u svoj svojoj ljepoti i gipkosti, a ako se u sve to uklopi primjerena i pravilna prehrana, vjerujte da vam neće trebati centimetar s početka priče.

Razgibavanje ramenog pojasa
Slika 1
Razgibavanje ramenog pojasa
Razgibavanje ramenog pojasa
Slika 2
Razgibavanje ramenog pojasa

 

Rotacija
Slika 3
Rotacija
Rotacija
Slika 4
Rotacija

 

Bočno istezanje
Slika 5
Bočno istezanje
Istezanje potkoljenica
Slika 6
Istezanje potkoljenica

 

Istezanje uvis
Slika 7
Istezanje uvis
Razgibavanje leđa i istezanje natkoljenica
Slika 8
Razgibavanje leđa i istezanje natkoljenica

 

Istezanje ramenog pojasa
Slika 9
Istezanje ramenog pojasa
Istezanje vanjske strane natkoljenice
Slika 10
Istezanje vanjske strane natkoljenice

 
Datum objave članka: 1. 6. 2018.
izdvojeni proizvodi