Suživot s virusom herpesa

Bolesti i stanja / Opća medicina Tatjana Vucelić mag. pharm.

Iako je infekcija virusom herpesa relativno bezazlena, komplikacije nastaju ako se bolest proširi na druge dijelove tijela

Početak i sredina ljeta zdravo su razdoblje godine, no neke se neprilike ne mogu izbjeći. Jedna od njih je i infekcija virusom Herpes simplex tip 1, koja se često događa upravo u ovo doba godine (iako je moguća bilo kada). Ovaj virus vrlo je rasprostranjen i kad jednom prodre u organizam, u njemu i ostaje.

Kad govorimo o herpesu, važno je znati da postoje dvije osnovne vrste Herpesa simplex virusa. Herpes simplex virus tip 1 (HSV-1) obično je vezan uz infekciju usnica, usta i lica, a sam oblik infekcije naziva se oralni herpes, a Herpes simplex virus tip 2 (HSV-2) povezuje se s oštećenjem sluznice spolnih organa, prenosi se spolnim kontaktom, a oblik bolesti naziva genitalni herpes.

Obje vrste virusa vrlo su zarazne, a prvi simptomi javljaju se jedan do dva tjedna nakon kontakta sa zaraženom osobom. Danas se zna da HSV-1, koji se nekad smatrao isključivim uzročnikom labijalnog herpesa (groznice na usnama) i herpesnih bolesti u predjelima iznad struka, može uzrokovati i genitalne oblike herpesne bolesti.

Procjenjuje se da je do školske dobi Herplex simplex virusom zaraženo 95 posto populacije, što zorno pokazuje visok stupanj zaraznosti. Važno je znati da herpesom zaražena osoba uopće ne mora imati simptome bolesti, ali može u slini i drugim tjelesnim tekućinama nositi mnoštvo virusa i zaraziti nezaražene osobe s kojima dolazi u bliski kontakt putem kože i/ili sluznica. Osobe koje imaju oralnu herpes infekciju mogu u slini nositi virus i 20 dana nakon akutne faze zaraze s vidljivim simptomima.

Herpes simplex tip 1

Do primarne infekcije obično dolazi u ranom djetinjstvu, primjerice tijekom igre ili grljenja, a simptomi obično nisu vidljivi. Jednom kad virus prodre u stanice epitela kroz oštećenja na koži ili sluznici, putuje osjetilnim živcima do neuralnih ganglija, gdje ostaje doživotno. Najčešće se prenosi preko usta, neposrednim kontaktom (dovoljan je poljubac ili kap sline). Zaraza može proći bez ikakvih simptoma ili uza simptome slične infekciji gornjih dišnih putova. Virus se nakon prvog kontakta s domaćinom usadi u dio živčanog sustava oko usana, gdje ostaje doživotno, budeći se povremeno.

Najčešći okidači koji mogu aktivirati pritajeni virus i izazvati recidiv su: ozljede i iritacije kože, povišena tjelesna temperatura, izloženost jakom ultraljubičastom zračenju, hormonalne promjene (mjesečnica, trudnoća) stres, umor, psihička napetost, te opća imunosupresija, uzrokovana primjerice nekim lijekovima. U tim situacijama aktivirani virus putuje iz neuralnoga ganglija do kože i sluznice, gdje zahvaća gornje slojeve kože, razmnožava se i uzrokuje tipične simptome. Novija istraživanja pokazuju da osoba može imati reaktivaciju bolesti, a da uopće nema klasične simptome, osim lučenja virusa, što se može dokazati PCR metodom, HSV-DNA pozitivnim rezultatima testiranja.

Iako je infekcija virusom Herpes simplex tip 1 relativno bezazlena, komplikacije nastaju ako se bolest proširi na druge dijelove tijela, a posebno je opasan prijelaz na oči, gdje virus može uzrokovati infekciju vjeđe, spojnice i rožnice i tako je oštetiti. Za vrijeme infekcije (dok postoji ranica) treba izbjegavati ljubljenje, kao i oralni seks, jer ovaj virus može zahvatiti i spolne organe. Bolest nije izlječiva, nego se samo ublažava sredstvima za olakšanje simptoma.

Iako više od 90 posto odrasle populacije nosi virus tipa 1, samo kod 20 do 45 posto nositelja herpes učestalo izbija.

PRIMOINFEKCIJA U DJEČJOJ DOBI 

Dojenče ili malo dijete pri prvom susretu s virusom Herpes simplex tip 1, protiv kojega nema nikakva imuniteta, reagira vrlo burnim simptomima, a očituje se kao teški oblik upale usta, odnosno crvenilom sluznice usta i ždrijela te najčešće nejasnom visokom temperaturom. Neraspoloženje djeteta, klonulost, odbijanje hrane i pojačano slinjenje prethode pojavi bolnih mjehurića po sluznici usta.

Nakon što dijete preboli ovu tešku infekciju, virus prikriveno ostaje u njegovu tijelu (živčani spletovi, gangliji), spreman da se ponovno aktivira kad za to nastupe povoljne okolnosti. Jedna od njih je izlaganje sunčevim zrakama, koje na određeni način stimuliraju središnji živčani sustav (mozak, leđna moždina) i, još je nejasno kako, "probude" virus koji se nalazi u živčanim ganglijima, što za posljedicu ima pojavu groznice, najčešće na usnama (herpes labialis). No, kod djece nije neobično ni izbijanje mjehurića na nosu i obrazima.

Peckanje i svrbež prethode erupciji

Početni znaci izbijanja herpesa, osobito na donjoj usni, su osjećaj peckanja i svrbeža uz pojavu crvenila i otoka, te brzo izbijanje tipičnih mjehurića veličine zrna prosa koji se grupiraju u grozdaste tvorbe. U sredini mjehurića nakuplja se tekućina, u početku bistra, a potom opalescentna (poluprovidna), koja je vrlo zarazna i pravi je koncentrat virusa. Iako izvor zaraze može biti i osoba nositelj virusa bez manifestnih znakova herpesa, veća je vjerojatnost zaraze osjetljivih osoba, prije svega dojenčadi i male djece, u dodiru s osobom koja ima jasne simptome bolesti. Nakon pet do sedam dana mjehurići pucaju, suše se i na njihovu mjestu se stvaraju žućkasto–smeđe kraste. U ovoj fazi bolest nije više zarazna. Kraste otpadaju same i ne ostavljaju ožiljke.

Higijenskim mjerama protiv širenja i recidiva

Jedino ciljano liječenje koje sprječava nastanak promjena na koži (estetski problemi, neugoda, bol) je pravodobna primjena masti koja sadrži aciklovir. Treba je nanijeti već kod prvih znakova izbijanja (žarenje, peckanje, svrbež). Više se odmarajte, koristite lijekove protiv povišene temperature i boli, mjehuriće nemojte stiskati niti grebati, izbjegavajte ljubljenje i dodirivanje dok su mjehurići prisutni i dobro operite ruke prije kontakta s drugom osobom.

Kako biste spriječili širenje virusa, pokušajte ne dirati zahvaćena područja rukama. Ženama se savjetuje oprez pri upotrebi kozmetičkih proizvoda u tom razdoblju, jer virusi su sposobni kratko vrijeme preživjeti na njima. Kozmetičke i medicinske kreme treba nanositi isključivo pomoću štapića s vatom.

Ne zaboravite da se herpes lako prenosi i u dodiru s posuđem, priborom za jelo i ručnicima, zbog čega je uputno da zaražena osoba koristi samo vlastite predmete i ne dijeli ih s drugima, barem ne dok traje infekcija.

Tijekom akutne faze važno je izbjegavati ljubljenje i grljenje, što se osobito odnosi na majke s dojenčadi i malom djecom. Izbjegavajte i dodir s novorođenčadi i osobama koje boluju od ekcema kože jer su podložniji infekciji, ali i s osobama koje imaju oslabljen imunosni sustav (osobe na kemoterapiji ili imunosupresivnoj terapiji) jer virus može znatno ugroziti njihov život.

Poseban oprez potreban je i kod osoba koje nose kontaktne leće, jer se virus herpesa može prenijeti na oči tijekom stavljanja leća i uzrokovati ozbiljna oštećenja oka.

Kako biste zaštitili tijelo od daljnjeg izbijanja herpesa, važno je ojačati imunosni sustav, a to se najbolje postiže uravnoteženom i raznovrsnom prehranom, tjelovježbom i s dovoljno sna, a valja se zaštititi i od ultraljubičastog zračenja.

Datum objave članka: 1. 6. 2017.
izdvojeni proizvodi