Vječna borba s masnom kožom

Bolesti i stanja / Kožne bolesti Suzana Levarda dr. med., spec. dermatovenerolog

Pravilna njega počinje čišćenjem, regulacijom lučenja sebuma uz pomoć različitih maski i pilinga, a nastavlja se hidratacijom

Iako je borba s masnom kožom najčešća u adolescenciji, kad se pojačano aktiviraju lojne žlijezde, mnoge žene, ali i muškarci, i u zrelijoj dobi imaju "sjajnu" kožu. Najveći problem stvara takozvana T-zona, koja uključuje čelo, nos i bradu, a ondje je sjaj na koži naročito izražen u proljeće i ljeto, kad se i prirodno ubrzava rad lojnih žlijezda i više se znojimo. S obzirom na to da je riječ o najizloženijim dijelovima tijela, razumljiva je odlučnost onih koji se žele riješiti tog problema.

Pogled u dubinu

Problem koji je vidljiv na površini kože uzroke ima u njezinim dubljim slojevima. Glavni uzroci masne kože su pretjerana aktivnost žlijezda lojnica i posljedično pojačano lučenje sebuma. Masna koža sklonija je nastanku prištića, akni i drugih kožnih promjena. Kad žlijezde lojnice pojačano rade, višak sebuma širi se po površini kože i stvara gusti sloj koji povezuje mrtve stanice kože i otežava njihovo uklanjanje. Kombinacija mrtvih stanica i sebuma začepljuje folikule i sprječava ulazak kisika, stvarajući idealne uvjete za razvoj Propionibacterium acnes, anaerobne bakterije koja se može razmnožavati samo na mjestima gdje nema dovoljno kisika, i koja je u 90 posto slučajeva odgovorna za nastanak akni.

Kad žlijezde lojnice pojačano rade, višak sebuma širi se po površini kože i stvara gusti sloj koji povezuje mrtve stanice kože i otežava njihovo uklanjanje

Iako svi uzroci masne kože nisu dovoljno poznati, iza suvišnog lučenja sebuma i izraženog sjaja kože mogu se skrivati i nasljedni razlozi, poremećaji metabolizma, napetost, stres i nervoza, kao i poremećena ravnoteža hormona. Primjerice, povišena razina cirkulirajućeg dihidrotestosterona, muškoga spolnog hormona i nekih drugih androgenih derivata koji se u manjim količinama nalaze u ženskom organizmu (luče ih jajnici ili nadbubrežne žlijezde). Sjajnom kožom stoga su najčešće popraćena razdoblja života tijekom kojih i prirodno dolazi do promjena u lučenju hormona, razdoblja pojačane izloženosti stresu i slično.

Zahtijeva posebnu brigu

Pravilna njega masne kože počinje pravilnim čišćenjem, regulacijom lučenja sebuma uz pomoć raznih maski i pilinga, a nastavlja se hidratacijom. S obzirom na osjetljivost masne kože, preporučuje se koristiti proizvode na prirodnoj bazi, kao što su proizvodi sa srebrom, glinom ili oni na biljnoj osnovi.

Pravilno čišćenje

Temeljito, ali ne i agresivno čišćenje površine kože prvi je korak u borbi protiv povećana lučenja sebuma. Cilj čišćenja kože lica je otkloniti nečistoće i odumrle stanice te ostatke kreme, pudera i ostalih kozmetičkih proizvoda. Vrlo je važno kožu čistiti redovito, ujutro i navečer, i pritom paziti na odabir proizvoda koji neće agresivno djelovati na kožu i koji će spriječiti povratni učinak prekomjerna sjaja kože. Odabirom pogrešnih proizvoda, koji djeluju preagresivno, odstranit ćete previše sebuma i poremetiti normalan rad lojnih žlijezda. Treba imati na umu da je sebum koži nužan, jer zajedno s vodom i znojem čini zaštitni površinski sloj.
Upravo stoga treba izbjegavati:

  • agresivne sapune, kao što su oni na bazi sumpora,
  • tonike i ostale proizvode koji sadrže alkohol (jer narušavaju prirodni pH kože),
  • prečesto umivanje i čišćenje jer to može pogoršati stanje kože i prouzročiti pojačano isušivanje, iritacije, crvenilo i druge promjene,
  • tvrdu vodu zasićenu kamencem, jer prevelika koncentracije minerala u vodi može prouzročiti iritaciju kože,
  • snažno trljanje kože.

Pripazite da sredstva koja koristite za njegu kože olakšavaju zatvaranje proširenih pora i imaju umjereno adstringentno djelovanje. Preporuka su proizvodi na bazi vode, jer oni ne maste kožu, hidratiziraju je i imaju antioksidativan učinak.

I masnoj koži je potrebna hidratacija

Hidratacija je neizostavan dio njege masne kože, jer je vlaga masnoj koži potrebna jednako kao i suhoj. Pri odabiru sredstava za njegu kože važno je da ne sadrže uljne sastojke koji dodatno potiču stvaranje sebuma.

Iako je količina proizvedenog sebuma kritična za pojačano mašćenje kože, bitan je i njegov sastav. Naime, ako se poremete udjeli sastojaka sebuma, primjerice skvalen, nastali sebum može djelovati iritirajuće na kožu i pogodovati upali.

Ne treba zaboraviti ni dostatan unos vode, jer voda kožu čini mekom i elastičnom. Nedostatak vode posebno je vidljiv na koži, koja sadrži oko 20 posto ukupnoga tjelesnog sadržaja vode, od čega najveći dio sadrži srednji sloj kože (dermis), iz kojeg voda prelazi u površinski rožnati sloj kože (epidermis) putem procesa difuzije.

Neizostavan element - pravilna prehrana

Koža ima brojne fiziološke uloge - štiti od kemijskih i mehaničkih oštećenja, ultraljubičastog zračenja, patogenih mikroorganizama i slično. No, ima i izrazito važnu estetsku ulogu, jer zdrava koža uvijek predstavlja pojam ljepote, zbog čega se njezi kože pridaje velika pozornost, često pritom zaboravljajući da ljepota i zdravlje dolaze iznutra. Stoga je uravnotežena i raznovrsna prehrana važan čimbenik koji vodi k željenom cilju prirodne ljepote. U regulaciji aktivnosti žlijezda lojnica veliku ulogu imaju i neki drugi čimbenici, poput statusa vitamina i minerala u tijelu, vrste i količine hranom unesenih masnoća, ugljikohidrata i slično.

Datum objave članka: 1. 3. 2013.
izdvojeni proizvodi