Uvijek aktualne akne

Bolesti i stanja / Kožne bolesti Nikolina Lalić dipl. ing. bioteh.

Zbog veće topline i vlage ljeti se pojačava izlučivanje lojnica, zbog čega površinski dio kože postaje masniji, a akne gotovo pa nezaobilazne

Zbog izlaganja visokim temperaturama, pojačanog znojenja i primjene neprikladnih kozmetičkih pripravaka, tijekom ljeta vrlo često nastaju promjene na koži. Koža postaje masnija, a pore na licu izražajnije, što pogoduje nastanku mitesera i akni.

Prepoznatljiva dermatoza s nekoliko uzroka

Akne (Acne vulgaris) su jedna od najčešćih dermatoza, koja pogađa oba spola i pojavljuje se kod oko 80 posto adolescenata. Nakon dvadesete godine obično se povlače, no mogu potrajati i do tridesete, pa i dulje, osobito u žena. Najčešće se pojavljuju na licu (99 posto), zatim na leđima (66 posto) i prsima (15 posto), malo rjeđe na vratu, ramenima, prsnoj kosti i nadlakticama, ali uvijek uz izraženu seboreju.

Za akne kažemo da su polietiološka dermatoza jer ih uzrokuje nekoliko čimbenika, od kojih su najvažniji naslijeđe, hormoni i bakterije. Naime, nasljeđuje se veličina žlijezda lojnica i njihova osjetljivost na različite podražaje, kao preduvjet pojačana lučenja loja (seboreja), a kasnije i nastanka akni.

Hormonski utjecaj najviše se očituje u pubertetu, kad se poremeti odnos spolnih hormona, bilo povišenjem androgena ili smanjenjem estrogena. Njihovu nastanku prethode pojačana sekrecija lojnih žlijezda i pojačano lučenje sebuma. Zbog nakupljanja mrtvih stanica kože pilosebacealno ušće (izvodni kanalić - pora) se sužava, a potom i začepi, kad se u folikulima stvara bjelkasto-žućkasta masa zvana komedon (miteser). Problem je što se onda u miteserima razmnožavaju različite bakterije, od kojih glavnu ulogu imaju anaerobne bakterije (Propionibacterium acnes), koje stvaraju slobodne masne kiseline i potiču upalu u lojnom folikulu i okolnom tkivu. Tada nastaju duboki, tvrdi, bolni čvorovi veličine graška do lješnjaka.

Dijagnoza se postavlja na temelju kliničke slike i povijesti bolesti, a nakon obrade odlučuje se o terapiji. S obzirom na težinu kliničke slike, akne dijelimo na:

  • Acne comedonica - najblaži oblik koji se liječi primjenom lokalne terapije,
  • Acne papulopustulosa - srednje težak oblik; kod blažih slučajeva primjenjuje se samo lokalna terapija, a kod težih se daje i opća terapija u obliku antibiotika,
  • Acne conglobata - najteži oblik čije liječenje zahtijeva oralnu terapiju retinoidima, koja je vrlo učinkovita, ali ima ozbiljne nuspojave, kao što su isušivanje lica i iritacija kože, usana i očiju.

I one su povezane s UV zračenjem

Uz Acne vulgaris, važno je spomenuti još neke dermatoze koje su u izravnoj vezi s izlaganjem ultraljubičastom zračenju.

Acne aestivalis
Pojavljuju se nakon izlaganja suncu ili umjetnom izvoru ultraljubičastog zračenja (solarij), kao jednake crvene papule. Obično počinju u proljeće, pojačavaju se tijekom ljeta i nestaju na jesen. Promjene zahvaćaju leđa, prsa, ramena, nadlaktice, a lice je u većini slučajeva pošteđeno. Najčešće se pojavljuju kod žena srednje dobi koje su imale akne u pubertetu. Smatra se da ulogu u nastanku ima interakcija UVA zraka i određenih sastojaka u kozmetici (npr. ovlaživači). Stoga se kao mjera prevencije savjetuje primjena sredstava za zaštitu od sunca koja ne sadrže ovlaživače nego čistače slobodnih radikala, poput vitamina E i alfa-glukozil rutina.

Acne solaris
Obično se pojavljuju kod starijih ljudi kao rezultat dugotrajna i kumulativnog izlaganja UV zračenju, češće kod muškaraca između 60 i 80 godina starosti. Promjene se očituju otvorenim komedonima oko očiju, na nosu, obrazima i čelu.

Dermokozmetičkim pristupom do rezultata

Zbog veće topline i vlage u ljetnom razdoblju pojačana je aktivnost žlijezda lojnica, zbog čega površinski dio kože postaje masniji. Još češće nego na licu, pogoršava se stanje na leđima i prsima, čega nisu pošteđeni ni muškarci. Nastaje začepljenje izvodnih kanala žlijezda lojnica i razvija se upala folikula, s tim da stanje pogoršavaju pritisak i trenje tijesne odjeće, ovratnika, remena ili ruksaka.

U situaciji kad je koža masna, postoji pokoji prištić ili umjeren do ozbiljan problem s aknama, dermokozmetički proizvodi osnova su svakodnevne higijene i njege, jer uz redovitu primjenu mogu biti izrazito korisni. Međutim, da bi učinak dermokozmetičkih proizvoda bio zadovoljavajući, treba voditi računa o tome da imaju određena obilježja, a to znači da su:

  • bez sapuna (soap free),
  • bez sastojaka koji začepljuju pore (nekomedogena),
  • bez ulja (oil-free),
  • bazirani na vodi / hidrataciji (water-based),
  • blaga sredstva za uklanjanje nečistoća i suvišne masnoće (gentle surfactants),
  • hipoalergena (ako uz akne imate i osjetljivu kožu),
  • antiinflamatorna (sadrže sastojke za ublažavanje upale).

Prilikom pranja treba izbjegavati snažno trljanje i upotrebljavati sredstva za lokalnu primjenu na bazi salicilne ili glikolne kiseline te benzoil peroksida. Takvi preparati potpomažu ljuštenje odumrlih stanica s površine kože, smanjuju mogućnost začepljenja izvodnih kanala žlijezda lojnica i posljedične upalne promjene.

Da bi se zamaskirale promjene, može se koristiti puder za lice. Danas postoje dermatološki testirani puderi, posebno namijenjeni problematičnoj koži, koji su i važna psihološka potpora osobama s aknama. Takvi puderi postoje u različitim nijansama i teksturama i mogu se prilagoditi svim tipovima kože. Ono što je vrlo bitno kod osoba koje su sklone nastanku akni u ljetnom razdoblju je nanošenje sredstava za zaštitu od sunca, oznake SPF 30 do SPF 50+, čije su formulacije prilagođene problemu na koži lica, tako da variraju od nemasnih losiona, gelova i emulzija do kompaktnijih pudera za prikrivanje većih nepravilnosti na koži.

Datum objave članka: 1. 6. 2019.