Kad je dijete bolesno... 1. dio

Dječje zdravlje / Pedijatrija prof. dr. sc.   Duška Tješić Drinković dr. med., spec. pedijatar gastroenterolog

Vrućica nije nužan simptom svake bolesti. Štoviše, čak i u vrlo teško oboljelog novorođenčeta ili dojenčeta može biti u granicama normale

Osjećaj da nešto nije u redu

Većina zdravo rođene djece ostaje zdrava u prvim mjesecima života, osobito ako su dodatno zaštićena majčinim mlijekom. Nadamo se da je tako i s vašim malenim. Ako niste te sreće, upamtite da procjenu o težini bolesti i liječenje treba prepustiti onima koji su se dugo godina školovali kako bi mogli savjesno i dobro obaviti svoj posao - liječnicima. No, važno je da roditelji znaju prepoznati kad je njihovo dijete bolesno, što nije uvijek jednostavno.

Dijete ne govori, ne može vam reći što ga muči, gdje ga boli, nagađate što bi moglo biti posrijedi. Lako možete pogriješiti, jer što vrijedi za vas, ne može se preslikati u njegovu životnu dob. Što je dijete mlađe, to je način na koji se bolest iskazuje manje tipična i očigledna. Zbog nezrelosti organizma, bolest se brzo može proširiti. Zato, primijetite li neobično ponašanje svojeg novorođenčeta ili djeteta mlađeg od četiri mjeseca, ne oklijevajte ga odvesti liječniku.

Znaci koji vas trebaju zabrinuti:

  • očigledna promjena ponašanja (bilo da je dijete neobično mirno i pospano ili je postalo razdražljivo) promjena tjelesne temperature (pothlađenost ili vrućica);
  • odbijanje hrane;
  • ubrzano disanje;
  • učestale stolice sa ili bez povraćanja;
  • promjene na koži - osip, napadno bljedilo ili plavljenje;
  • neobjašnjiv i uporan plač.

 

Zapravo, sve što se ne uklapa u dotadašnju normalnu sliku djeteta može upućivati na bolest. Može biti riječ o banalnosti, no prepustite stručnjacima da to procijene! Bolest se u tom razdoblju može razbuktati vrlo naglo, a mlad i nezreo djetetov organizam teško podnosi promjene i još se ne umije dobro obraniti. Bolje je "puhati na hladno". Neka vas liječnik uvjeri da je s djetetom sve u redu!

Primijetite li neobično ponašanje svojeg novorođenčeta ili djeteta mlađeg od četiri mjeseca, ne oklijevajte ga odvesti liječniku

Čak ako i ne znate opisati točno što vas zabrinjava, nemojte se osjećati nelagodno što tražite pomoć. Osjećaj majke "da nešto s djetetom nije u redu" iskusan liječnik nikad neće podcijeniti: saslušat će vas, pomno pregledati dijete i razmotriti njegovo stanje. Budite suradljivi i iskreni u odgovorima, prepustite se s povjerenjem i prihvatite liječnikovo mišljenje.

Do četvrtog mjeseca djetetova života uvijek potražite stručnu pomoć primijetite li neku neobičnost u ponašanju ili izgledu vašeg djeteta.

Djetešce ima temperaturu!

Čini vam se da je dijete vruće. Povišena tjelesna temperatura (vrućica) jedan je od najčešćih znakova (simptoma) koji prate vrlo različita stanja i posve je sigurno da će kad-tad i vaše dijete imati povišenu temperaturu. Valja istaknuti da vrućica nije nužan simptom svake bolesti. Štoviše, čak i u vrlo teško oboljelog novorođenčeta ili dojenčeta temperatura može biti u normalnim granicama. 

Mjerenje temperature

Temperaturu treba točno izmjeriti, jer procjena "koliko je dijete vruće" može i te kako zavarati. Trebat će vam toplomjer - klasični, živin ili digitalni. Digitalni brže bilježi temperaturu i zvučnim signalom se oglasi kad je mjerenje gotovo, a živin je u pravilu precizniji. Toplomjer stavite između dva djetetova nabora kože, najbolje pod pazuho, i držite nadlakticu uz tijelo, kao i kod odraslih. Živin toplomjer trebat ćete držati između pet i 10 minuta, što nije uvijek lako. Normalna tjelesna temperatura vašeg djeteta je od 36° C do 37° C. Ako naraste do 38° C, to može biti znak bolesti.

Povišena tjelesna temperatura (vrućica) jedan je od najčešćih znakova (simptoma) koji prate vrlo različita stanja i posve je sigurno da će kad-tad i vaše dijete imati povišenu temperaturu

Tradicionalan način mjerenja temperature malom djetetu je u guzi. Vrh toplomjera namaže se kremom za guzu; djetetu se podignu nožice prema trbuhu, vrh toplomjera gurne se u analni otvor (čmar) i prati se porast stupca žive dok se ne zaustavi, obično za minutu do dvije, ili dok digitalni toplomjer ne očita temperaturu. Normalna tjelesna temperatura vašeg djeteta izmjerena na taj način je između 37° C i 37,5° C.

Temperaturu možete mjeriti i u uhu, digitalnim toplomjerom s nastavkom koji prislonite djetetu u uho. Tako izmjerena temperatura odgovara vrijednostima one izmjerene u guzi.

Ako je temperatura ne prelazi 38° C, odnosno 38,5° C, ne treba je posebno snižavati. Uzroci takvoga umjerenog povišenja temperature mogu biti posve banalni. Djetešce je u prvih nekoliko mjeseci života termolabilno, što znači da je osjetljivije na promjene temperature u okolini od odraslih. Možda ste ga previše utoplili! Kad ga raskomotite i skinete odjeću, temperatura će pasti na normalnu. Do povišenja temperature može doći i nakon jakoga i dugotrajnog plača ili ljutnje.

Ako je temperatura doista znak bolesti, valja znati da je vlastita obrana organizma učinkovitija kad je tjelesna temperatura malo povišena, a i mjere za suzbijanje vrućice slabo djeluju pri temperaturi nižoj od 38° C. 

No, prijeđe li živa 38° C, bez obzira na uzrok, uvijek treba primijeniti mjere za suzbijanje vrućice. Naime, dječji mozak je u razvoju i osobito je osjetljiv na visoku temperaturu. Ona može izazvati grčeve i gubitak svijesti (tzv. konvulzije, "fraz"...). Obično nakratko djeca izgube svijest, pomodre oko usana, ukoči im se pogled ili očima trzaju u jednu stranu, katkad se ručice i nožice ukoče ili se ritmički "tresu" u grčevima. Napad grčeva nešto je sasvim drugo od zimice ili tresavice, koja je također popratna, posve bezopasna pojava vrućice. Prilikom tresavice dijete je pri punoj svijesti, a zbog osjećaja zime cijelo tijelo drhti, katkad uz cvokotanje zubima. Koliko god grčevi u temperaturi izgledali dramatično, važno je ostati pribran. Ako je dijete u nesvijesti, treba ga položiti potrbuške i okrenuti mu glavu u stranu: u tom će položaju moći nesmetano disati iako je bez svijesti. Potom započnite snižavati temperaturu, svim načinima opisanim u prethodnom poglavlju (razodjenite dijete, dajte mu lijek - u ovom slučaju čepić, primijenite obloge... ), a zatim odmah potražite liječnika.
 

POSTUPCI KOD VRUĆICE

- izmjeriti temperaturu;
- provjeriti temperaturu nakon razgrtanja djeteta;
- poduzeti korake za sniženje temperature;
- dati djetetu tekućinu (neka je piće hladno ili sobne temperature);
- ponovno provjeriti temperaturu za pola do jednog sata.

 

Kako sniziti temperaturu

Temperaturu možemo sniziti nekim jednostavnim postupcim (tzv. fizikalne mjere) ili lijekovima. Fizikalnim postupcima relativno ćemo brzo sniziti temperaturu, no samo nakratko. Učinak lijekova traje nekoliko sati, no treba pričekati oko pola sata da počnu djelovati. Zato je najbolje kombinirati obje metode.

Fizikalne metode

Dijete s povišenom temperaturom, suprotno nekim narodnim vjerovanjima, treba biti laganije odjeveno, a ne dodatno utopljeno. Prvo pravilo: razodjenite dijete, kako bi se preko kože oslobodilo viška topline.

Stavite obloge od ustajale vode na noge, ruke i tijelo. Obloge promijenite kad se zagriju (nakon desetak minuta).

Stavite dijete u mlačnu kupku, ili ga istuširajte mlakom vodom (mlaka voda - temperatura otprilike 20° C niža od djetetove tjelesne temperature). Neka je pod vodom desetak i više minuta. Možete početi kupanje u vodi koja mu je ugodna, a zatim polagano dodajte hladniju vodu u kadicu. Kupanje pod temperaturom nije zabranjeno, nego je, naprotiv, preporučljivo.

Još nešto treba znati - kod povišene temperature vaše dijete brže diše, znoji se i pojačano gubi tekućinu, pa mu treba dati piti. Dojenom djetetu ponudite majčino mlijeko.

Lijekovi za kontrolu temperature

Lijek protiv temperature je paracetamol. Na našem tržištu postoje dva oblika prikladna za djecu: sirup i čepići. Svejedno je koji ćete oblik lijeka odabrati, to ovisi o vašoj spretnosti davanja lijeka i o tome što dijete bolje prihvaća. Uza svaki lijek postoje upute u kojima je navedena točna doza lijeka, ovisno o djetetovoj dobi. Pročitajte te upute! U pravilu je sirup pripremljen tako da u jednoj čajnoj žličici (5 ml) ima 120 mg paracetamola. U tom slučaju djetetu do 5 kg težine treba najednom dati četvrt do pola čajne žličice sirupa, a većem djetetu, teškom od 5 do 10 kg, pola do cijelu čajnu žličicu. Uz sirup je uvijek priložena i žlica ili brizgalica za odmjeravanje točne doze lijeka.

Čepići su obično od 120 mg, što je doza za dijete teško 8 i više kilograma. Stoga biste manjem dojenčetu morali dati pola čepića, ali pritom ne možete biti osobito precizni. Posljednjih godina dostupni su na tržištu i čepići druge jačine, i s većom i s manjom količinom paracetamola. Zato je nužno da prije davanja lijeka provjerite kakav pripravak imate. Doza paracetamola manja od 10 mg po kilogramu težine djeteta obično nije djelotvorna.

Drugi lijek koji možete odabrati za sniženje temperature je ibuprofen. Prikladan oblik lijeka dostupan na hrvatskom tržištu je sirup, a uobičajena koncentracija sirupa je 100 mg lijeka u svakih 5 ml (čajna žličica) sirupa. Slijedite priloženu uputu o doziranju lijeka. Okvirno, djetetu od 5 kg propisujemo četvrt čajne žličice lijeka (tj. 1.25 ml).

Doza istog lijeka za temperaturu može se ponoviti nakon šest sati, odnosno dati četiri puta tijekom jednog dana. Lijekovi protiv temperature mogu se i kombinirati, odnosno davati naizmjence, no učinite to prema savjetu liječnika. Djeci nije dobro davati acetilsalicilnu kiselinu za snižavanje temperature.

Kada otići liječniku?

Čim ste utvrdili vrućicu, prije nego što krenete liječniku, uvijek dajte djetetu lijek za snižavanje temperature i primijenite druge postupke za kontrolu vrućice. Liječnik ne mora provjeravati kolika je najviša izmjerena temperatura, on će vam vjerovati na riječ.

Ako je temperatura jedini simptom, nije bila visoka i spustila se do normalne vrijednosti nakon običnih mjera poput razodijevanja, davanja tekućine ili kupanja, te niste morali dati lijekove, ne morate žuriti liječniku. Možda je dijete bilo samo previše utopljeno ili žedno. Međutim, liječnika potražite čak ako temperatura i nije visoka, ali ste uočili dodatne promjene na djetetu i ponaša se drukčije. Kasnije, nakon četvrtog mjeseca života, moći ćete i sami neko vrijeme nadzirati vrućicu prije odlaska doktoru.

Pravilno mjerenje temperature digitalnim toplomjerom

Izravnajte vanjski zvukovod na način da povučete uho prema gore i natrag tako da se jasno vidi srednje uho.
 


Djeca mlađa od godinu dana - povucite uho ravno prema natrag


Djeca starija od godinu dana i odrasli - povucite uho prema natrag i prema gore

 

Normalni raspon temperature na različitim dijelovima tijela

dio tijelaraspon °C 
ispod pazuha

34,7 - 37,3

u ustima (oralno)

35,5 - 37,5

rektalno

36,6 - 38

u uhu 

35,8 - 37,5

 

Normalni raspon temperature za različite dobne skupine

dobna skupinaraspon °C 
0 - 2 godine

36,4 - 38

3 - 10 godina

36,1 - 37,8

11 - 65 godina

35,9 - 37,6

> 65 godina

35,8 -Kad je dijete bolesno... 2. dio 
Kad je dijete bolesno... 3.dio

Izvor: priručnik "Moja prva godina" - 1. dio, sastavni dio edukativnog paketa za trudnice "Evo me!"

Datum objave članka: 1. 10. 2011.