Zašto su djeca anemična?

Dječje zdravlje / Pedijatrija prim. mr. sc.   Srđana Čulić dr. med, spec. pedijatar

Zbog specifičnih metaboličkih potreba vezanih uz rast i razvoj djeca su češće izložena mogućnosti nastanka anemije uzrokavane nedostatkom željeza

Općenito rečeno, anemija je stanje smanjena broja eritrocita i/ili koncentracije hemoglobina u krvi, zbog čega se smanjuje sposobnost krvi za prijenos kisika. To stanje rezultira smanjenom količinom kisika u tkivima i razvojem anemične hipoksije. Najčešćom se smatra anemija zbog nedostatka željeza (10-20 posto odraslih ima negativnu bilancu željeza), i to najviše kod djece u nerazvijenim i siromašnim zemljama. Upravo zbog specifičnih metaboličkih potreba vezanih uz rast i razvoj djeca su češće izložena mogućnosti nastanka anemije uzrokavane nedostatkom željeza. Živi organizmi ovise o željezu jer ono sudjeluje u prijenosu i izmjeni plinova kisika i ugljičnog dioksida te u stvaranju hemoglobina i sazrijevanju eritrocita.

U zemljinoj kori željezo je jedan od najrasprostranjenijih metala, a prirodno se nalazi i u hrani. Resorbira se u cijelom probavnom sustavu, najviše u dvanaesniku i gornjem dijelu tankog crijeva, a apsorpcija se smanjuje prema distalnim dijelovima cijeva. Dvovaljano fero-željezo bolje se resorbira od trovaljanog feri-željeza, kojega uglavnom ima u hrani. Veće količine apsorbiraju se kod djece za vrijeme rasta i povećanih potreba iz drugih razloga. Reduktivna sredstva kao što je vitamin C pomažu procesu apsorpcije.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije nedostatak željeza najčešći je u ljudskom organizmu. Može ga izazvati nedovoljan unos hranom (količine u normalnoj prehrani jedva su dovoljne da zadovolje potrebe žena u reproduktivnoj dobi i djece koja rastu), loša apsorpcija iz probavnog sustava, povećan gubitak i povećane potrebe organizma. Nedostatak željeza može biti prelatentni (bez simptoma), latentni (bez simptoma) i manifestni (sa simptomima), a postupno se razvija sideropenična anemija. Posljednja faza vezana je uz manifestnu sideropeničnu anemiju, koja može biti blaga ili teška sa svim prijelaznim varijantama.

Kritični momenti - faze ubrzana rasta

Tijekom djetinjstva količina željeza u tijelu polako raste paralelno s tjelesnom težinom. U prvoj godini života dijete utrostručuje tjelesnu težinu, a udvostručuje se cirkulirajuća masa hemoglobina pa se povećavaju i potrebe za željezom. Prijevremeno rođena djeca još brže rastu, što katkad rezultira i šesterostrukim porastom tjelesne težine.

Trideset do pedeset posto djece s manjkom željeza u organizmu mršava su, što je prije svega vezano uz slab apetit. Nakon liječenja željezom nastupa brz porast težine uz poboljšanje apetita

Sljedeće razdoblje ubrzana rasta je oko jedanaeste godine kod djevojčica i četrnaeste kod dječaka, kada se porastom apsorpcije željeza organizam prilagođava porastu volumena krvi i mišićne mase. Masa cirkulirajućeg hemoglobina kod dječaka adolescenata povećava se približno dvostruko više nego kod djevojčica, no djevojčice pojačano gube željezo menstruacijom.

Nedostatak željeza najčešće nastaje u razdobljima najbržeg rasta, kada apsorpcija nije dovoljna da pokrije potrebe određene ubrzanim rastom ili pojačanim gubitkom.

Zaostajanje u rastu uz promijenjeno ponašanje

Simptomi sideropenične anemije su bljedilo kože i sluznica, umor, slabost, ubrzan rad srca i sistolički šum srca. Nerijetko, djeca jedu zemlju, kredu ili žbuku sa zida. Nađu se krhki nokti i kosa, otečeni gležnjevi, podbuhlo lice, snižen krvni tlak te ubrzan i slabije punjen puls. Mogu biti izraženi tromost, razdražljivost, anoreksija i sklonost infekcijama (imunodeficijencija).

Broj eritrocita često nije pouzdana pretraga jer u početku može biti normalan zato što nedostatak željeza uzrokuje najprije smanjenu sintezu hemoglobina. Vrijednosti željeza u serumu mogu biti normalne, ali zato je snižena količina sveukupnog željeza u organizmu. Eritrociti su slabije obojeni, manji, različite veličine i oblika, a kod težih sideropenija su poput prstena. Snižene su vrijednosti hematokrita, MCV, MCH i MCHC. Broj trombocita može biti normalan, smanjen ili povećan. Katkad su vrijednosti trombocita >1000 x 109+/L.

Posljedice su zaostatak u rastu, promjene u ponašanju, loša koncentracija, abnormalna regulacija temperature i poremećen imunološki odgovor. Trideset do pedeset posto djece s manjkom željeza u organizmu mršava su, što je prije svega vezano uz slab apetit. Nakon liječenja željezom nastupa brz porast težine uz poboljšanje apetita.

Nadoknaditi željezo i otkloniti uzrok

Liječenje ide u dva smijera: nadoknada željeza i uklanjanje uzročnog čimbenika. Peroralna (na usta) terapija željezom učinkovita je, sigurna i jeftina. Samo u iznimnim slučajevima, kada uzimanje željeza oralnim putem nije moguće (povraćanje, proljev, slaba resorpcija, anomalije probavnog sustava, autoimuna bolest crijeva nakon transplantacije koštane srži, neke autoimune bolesti crijeva), daje se parenteralno.

Obično se počinje s manjim dozama zbog mogućnosti iritacije probavnog sustava, nakon čega se postupno povećava do pune doze. Duljina liječenja ovisi o manjku željeza i brzini normalizacije nalaza, a može trajati mjesec do godinu dana. Ako se nakon određene stanke u liječenju ponovno dokaže nedostatak željeza, liječenje se ponavlja. Uz željezo se obvezno daje vitamin C radi bolje apsorpcije, eventualno uz B vitamine i folnu kiselinu. Za vrijeme i nakon terapije potrebno je osigurati i dovoljan unos željeza hranom.

Preparati željeza koji se upotrebljavaju u liječenju anemije zbog nedostatka željeza često izazivaju epigastričnu bol (u žličici), nagon na povraćanje, bol u trbuhu, proljev ili zatvor. Nastaje odbojnost prema određenom preparatu kod djece, zatim i kod roditelja koji zato prerano prekidaju liječenje. Preparati željeza, osobito priređeni kao otopine ili kapi, mijenjaju boju zubi. Zato pri odabiru preparata za liječenje treba uzeti u obzir da je učinkovit, da se lako dozira, da je dobro podnošljiv, ugodan za uzimanje te da se ne taloži na zubima.

Jedan je od takvih preparata ferofumarat koji se može preporučiti starijoj djeci i adolescentima. Praksa je pokazala vrlo dobru resorpciju uz znatno poboljšanje nalaza relevantnih za sideropeniju ili sideropeničnu anemiju, u vremenskom razdoblju ovisnom o težini prethodno dijagnosticirana manjka željeza. Nisu zabilježene nuspojave poput bolova u žličici, proljeva, bolova u trbuhu ili opstipacije, kao ni promjena boje zubi. Znači, učinkovita, dobro podnošljiva terapija, prikladna i za dulje liječenje.

Datum objave članka: 1. 6. 2004.