Željezo - mineral snage i moći

Bolesti i stanja / Opća medicina Tanja Pekez Pavliško dr. med., spec. obiteljske medicine

Potrebe za željezom tijekom života razlikuju se ovisno o spolu i dobi, kao i o pripadnosti određenim rizičnim skupinama

U antičkoj Grčkoj željezo je bilo simbol snage i moći. Nedostatak željeza i posljedična anemija poznati su stoljećima, zbog čega se i koristilo kao lijek za jačanje organizma.

Željezo je jedan od najvažnijih elemenata potrebnih ljudskom organizmu. Većina laika smatra da je potrebno za sprječavanje slabokrvnosti, međutim, nužno je i za stvaranje različitih tjelesnih stanica, kao i nekih supstancija bitnih za pravilno funkcioniranje mozga, kao što su dopamin, norepinefrin i serotonin.

Što treba imati na umu

Potrebe za željezom tijekom života razlikuju se ovisno o spolu i dobu, kao i pripadnosti određenim rizičnim skupinama. Osobito je opasan nedostatak željeza u dobi od 12 do 18 mjeseci života, jer može poremetiti intelektualni i psihomotorni razvoj djeteta. To je izraženo u vrlo siromašnim zemljama bez odgovarajuće zdravstvene zaštite. Na sreću, naš zdravstveni sustav tako je organiziran da o većini djece u toj dobi skrbi liječnik i/ili patronažna sestra, zbog čega su šanse da dođe do drastična nedostatka željeza u dječjem organizmu vrlo male.

Koliko je željezo bitno za pravilno funkcioniranje dječjeg, ali i odraslog organizma, potvrdili su rezultati brojnih studija. Tako je, primjerice, provedeno niz studija koje su pratile međuodnos psihofizičkog razvoja osnovnoškolske djece i davanja preparata željeza. U jednoj studiji dokazano je da se smanjila hiperaktivnost djece koja su dobivala nadomjesno željezo, a tinejdžerice su nakon uzimanja željeza tijekom osam tjedana pokazivale bolje verbalno izražavanje i pamćenje u odnosu na kontrolnu skupinu. U jednoj američkoj studiji dokazano je da se uz nadomjesnu terapiju željezom i kod odraslih poboljšava sposobnost učenja, pamćenja i pozornosti, čak pet do sedam puta.

U određenim razvojnim fazama povećane su potrebe za željezom. Jedna od njih je i adolescencija, kad su potrebe za željezom povećane u oba spola, a osobito kod adolescenata koji se bave sportom, kao i djevojaka koje imaju pojačana i neredovita menstrualna krvarenja.

Ulaskom u razdoblje adolescencije velik broj mladih ljudi započinje s intenzivnijim sportskim treninzima, što povećava potrebe za željezom. Tako se tijekom bavljenja nekim sportovima, posebice atletikom, preporučuje kontrolirano uzimanje preparata željeza. Jedno od objašnjenja povećanih potreba za željezom u osoba koje se bave sportom je to da se znojenjem gubi i velik broj stanica kože u kojima se nalazi željezo, osobito u prvih pola sata treninga. Stoga se u većini stručnih časopisa preporučuju kontroliranje razine feritina kod sportaša i nadoknada željeza u slučaju smanjene koncentracije.

Adolescencija je i razdoblje eksperimentiranja s različitim stilovima, pa tako i s vegetarijanstvom. Mnoge studije dokazuju da vegetarijanci ne dobivaju dovoljne količine željeza redovitom prehranom, zbog čega bi trebali češće kontrolirati razinu željeza i zaliha u organizmu, te po potrebi uzimati preparate željeza.

Moguće stanje manjka željeza u toj razvojnoj fazi treba stalno imati na umu. U slučaju da se primijete jače umaranje, slabija koncentracija i razdražljivost, potrebno je prekontrolirati krvnu sliku i količinu željeza u tijelu kako bi se eliminiralo ili potvrdilo stanje anemije.

I sam način života može djelovati na količinu željeza u organizmu. Tako se zna da stres povećava potrebe za željezom. Zasad se tome ne zna razlog, ali se pretpostavlja da određenu ulogu ima nepravilna prehrana i s njome povezan poremećaj probave, odnosno nedostatna resorpciju B vitamina, a samim time i željeza. Do poremećaja resorpcije B vitamina važnih za resorpciju željeza može dovesti konzumiranje velike količine kave, čaja i čokolade. Uz to, pušenje povećava potrebe za vitaminom C, a nedostatan unos tog vitamina, među ostalim, slabi i resorpciju željeza, pa dugoročno može doći do smanjenja njegovih zaliha u organizmu.

Nadomjesna terapija - da, ali s oprezom

Nadomjesci željeza moraju se uzimati s oprezom jer unošenje prevelike količine željeza i/ili njegovo neiskorištavanje mogu dovesti do poremećaja u organizmu. Stoga je prije svake uporabe nadomjestaka željeza potrebno javiti se liječniku ili ljekarniku, koji će pomoći pri odabiru odgovarajućeg preparata, a ovisno o tome je li riječ samo o povećanim potrebama za željezom ili je posrijedi njegov nedostatak i posljedična anemija.

Odabir preparata željeza osobito je bitan kod sportaša, jer većina preparata dovodi do probavnih poremećaja, osobito opstipacije (zatvora), što sportašu može smanjiti kvalitetu života, a samim time i kvalitetu treninga te utjecati na sportske rezultate.

Datum objave članka: 1. 8. 2010.